Spring naar inhoud

5 jaar Villa Voortman

geschreven op 13 mei 2016
actie schilderen

Op zaterdag 14 mei werd het boek 'Villa Voortman' voorgesteld in de Zebrastraat in Gent. Het is een boek voor en door de bezoekers van Villa Voortman.

Al vijf jaar lang stelt de Villa, aan de rand van de Gentse binnenstad, elke weekdag en zaterdag haar deuren open voor mensen met wat vandaag een "dubbeldiagnose" heet: een gecombineerde problematiek van middelenmisbruik en psychische moeilijkheden, veelal psychose.

Interieur Villa Voortman

Ze vinden er overdag en onder professionele psychotherapeutische begeleiding een thuis en een zorg die ze elders niet krijgen of zelf afwijzen.

Humane oplossingen vinden, ook voor deze problematische groep zorgwekkende zorgvermijders, blijft een opdracht van onze samenleving.

Actie muziek

Om hun artistieke activiteiten, essentieel deel van het Villa Voortmanproject, een duurzame basis te geven, sloeg een groep Gentenaars de handen in mekaar als de Vrienden van Villa Voortman. Samen met de bezoekers van de Villa, talrijke vrijwilligers en de begeleiders werd de idee opgevat om het experiment Villa Voortman en het artistieke kunne van de bezoekers te boek te stellen.

Selectie tekeningen van bezoekers

Het boek

Dit boek kijkt terug, kijkt vooruit. Het poogt vast te leggen wat niet vast te leggen is. Een boek over Villa Voortman kan niets anders zijn dan dat: een langgerekt proberen, een zijdelings beschouwen doorheen foto ‘s, muziek en tekst – soms in dialoog met de zwart-wit foto ’s van de oorspronkelijke bewoners van de Villa, de familie Voortman. Daarmee belichaamt het boek het devies van het project Villa Voortman:
Ever tried. Ever failed. No matter. Try again. Fail again. Fail better. (Samuel Beckett).

Ever tried. Ever failed. No matter. Try again. Fail again. Fail better.

Samuel Beckett

Deze publicatie poogt Villa Voortman nog beter op de kaart te zetten en het maatschappelijk draagvlak ervoor te vergroten. De opbrengst van de verkoop van het boek vloeit terug naar de VZW Vrienden van Villa Voortman, die het geld integraal zal besteden aan toekomstige sociaal-artistieke projecten.

bladzijde uit het boek

Het boek telt 260 pagina's en bevat zowel tekeningen, foto's en teksten die de bezoekers zelf voorstelden uit eigen creaties. Op een bijhorende cd krijgen ook de bezoekers met muzikale talenten de kans om hun composities te delen. Het boek is te koop in alle boekhandels.

Radio Gaga

Villa Voortman werd buiten Gent bekend dankzij de Canvas-reeks 'Radio Gaga'. Je kan hieronder de volledige aflevering over Villa Voortman bekijken.

Getuigenis
VRTNU VRTNU VRTNU