Spring naar inhoud

Willem Wallyn: Instagram


Sinds de komst van sociale media heeft iedereen alle middelen voorhanden om online verhalen te vertellen en wordt onze maatschappij alsmaar visueler. We regisseren ons eigen leven in foto’s en filmpjes. Culture Club wil de rollen omkeren en filmmakers uitdagen om aan de slag te gaan met de (beperkte) middelen van Instagram. Hoe halen die meer uit het medium? Waar liggen de opportuniteiten om verhalen te vertellen? Wat zijn de beperkingen? Ligt hier een nieuw platform voor de verspreiding van fictie? In de openingsweek van Film Fest Gent zal Culture Club elke dag één ultrakorte film van één regisseur op Instagram lossen.

Vandaag is dat regisseur en scenarist Willem Wallyn, bekend van zijn langspeeldebuut ‘Film 1’ (1999) en de fictiereeks ‘De 16’ (Canvas, 2016).

“Ik heb gekozen voor een oeroude vorm en dat is ‘de aanklacht’. Een aanklacht rond een thema dat me zeer na aan het hart licht: vergiffenis. We hebben iemand in deze maatschappij hard gestraft –terecht, het waren ook zeer zware feiten- maar geen vergiffenis geschonken. Noch wij, noch onze koning, noch onze Minister van Justitie. En dat zet ik recht in mijn filmpje.”

“Ik vond het fijn om te doen want zoals altijd zijn de beperkingen zeer bevrijdend."

"Als je weet dat je telkens in shots van max. 15sec. mag werken, dan creëer je bij jezelf een zekere discipline. Die discipline zorgt ervoor dat je creatief uit de hoek moet komen, omdat het niet anders kan. Dat is het principe van de haiku, van Twitter etc. En dus ook van Instagram.”

“Ik ken Instagram en het boeit me. Als ik een foto of video zie die ik mooi vind, like ik die. Probleem is: je ziet dikwijls mensen die één scene filmen en dikwijls nog toevallig. Met al de middelen die er nu zijn, moet dat toch beter kunnen? Waarom altijd je poes of je eten filmen? Je ziet ondanks alles heel weinig esthetiek terwijl je de meest fantastische dingen kunt maken met de meest eenvoudige middelen. Ik ben een totale leek op technisch vlak. Ik kan zelfs geen gat in een muur boren. Dus als ík het kan, kan iedereen het.”

Het Culture Club Instagram Film Fest is een samenwerking tussen Film Fest Gent & Culture Club (Canvas/Radio1).

VRTNU VRTNU VRTNU