Spring naar inhoud

Time Circus: Landschip


Time Circus staat al sinds 1998 garant voor eigenzinnige, fantasierijke bouwsels. Zo toverden ze eerder al een drijvend ponton aan het MAS om in een ware tuin der lusten. De voorbije tijd hebben ze aan een ‘landschip’ gewerkt, een door spierkracht en enthousiasme voortgedreven voertuig, bedoeld om al rondreizend een blijde boodschap van vrijheid en vrede te verkondigen volgens het oude adagium ‘ik beweeg, dus ik ben’. Wij zochten het collectief op enkele dagen voor ze hun schip te euh… land lieten.

Vier jaar bouwen en tien jaar reizen

Bram Soli: “We zijn ondertussen al een jaar aan het fantaseren over het Landschip, maar zolang er niets concreets gebeurt, blijft het bij fantasie. Nu zijn we sinds een drietal weken echt aan het bouwen.”

“Tijdens de vier jaar dat we gaan bouwen, hebben we ons voorgenomen eenmaal per jaar naar buiten te komen. Een testcase als het ware, ook om onszelf een deadline op te leggen. Dit jaar is dat de eerste editie van het Festival van de Architectuur geworden in deSingel.”

Een pelgrimage

In de tien jaar dat het Landschip gaat reizen, zal het Marseille, Novi Sad, Timisoara en Elefsina aandoen. “We omschrijven het Landschip een beetje als een pelgrimage van de 21e eeuw. Een pelgrimage bestaat enkel bij gratie van zijn bedevaartsoorden. Deze vier steden zullen onze bedevaartsoorden zijn, waar we telkens een festival willen organiseren.”

“Wij vragen aan de partnersteden om plaatselijke kunstenaars een halte te laten bouwen voor het Landschip. Zodat mensen er als ze dat willen op het Landschip kunnen gaan wachten, de vorderingen volgen via affiches of zelfs op kunnen stappen om mee te reizen.”

Gaat dat zien!

Het Landschip van Time Circus ligt vanaf 8 september voor anker aan de hoofdingang van deSingel voor het festival van de architectuur.

VRTNU VRTNU VRTNU