Spring naar inhoud

07/06 tot 10/06 SWTC 2018: Playlist


Dit weekend kan je in deSingel naar de tweede editie van hun zomerfestival Swim with the Current. Programmator Vincent Wilms stelt u enkele hoogtepunten voor.

Khruangbin (US): White Gloves

Vincent Wilms: "Khruangbin is een trio uit Texas, met Laura Lee op bas, Mark Speer op gitaar en Donald Johnson op drums. Met deze band zitten we meteen in de Thaise funk scene uit de jaren zestig. De naam vertaalt zich letterlijk als ‘vliegtuig’ in het Thais. Khruangbin is doordrenkt van zware bassen en heerlijke psychedelica. Denk aan de Californische zon in een cabrio met je haren in de wind. Hun debuut ‘The Universe Smiles Upon You’ uit 2015 is een echte slow burner. De opvolger ‘Con Todo El Mundo’ is dit jaar uitgekomen en graaft verder dan de Thaise funk. De titel van de plaat betekent: ‘Zoals heel de wereld’. Het is een referentie naar de grootvader van Laura Lee. Hij vroeg haar vaak “hoeveel hou je van mij?”, waarop Lee dan antwoordde, “Con Todo El Mundo’. Maar het verwijst ook naar de vele invloeden van over heel de wereld die Khruangbin zo goed weet vast te leggen in hun muziek. Het nummer ‘White Gloves’, dat op deze plaat staat, overtuigde me om ze naar SWTC te halen. De track begint met een regenbui op de achtergrond, een paar seconden later komt die typische Khruangbin sound binnengevlogen en meteen ben je hooked."

Malik Djoudi (FR): Sous garantie

Vincent Wilms: "Malik Djoudi uit Poitiers heeft de romantiek van een dandy die niet al te zeker van zichzelf is. Denk aan Christophe, Sébastien Tellier en William Sheller. Hij heeft een stem die in de lucht zweeft zoals Connan Mockasin. Hij heeft een gedempte melodische intensiteit die je gevoelszenuw weet te raken zoals ook Blonde Redhead dat kan. Hij omarmt dezelfde intimiteit die James Blake zo goed weet te weerspiegelen. Het is geen clubmuziek en ook geen Franse pop. ‘Sous garantie’ is synthetische pop uit de jaren 80. Ver open en diep. Sensuele pop met een Frans tintje, stijlvol en levendig. Ik zag het duo live op MAMAFESTIVAL in Parijs en was meteen verkocht. Malik Djoudi tovert de emoties die in zijn nummers zitten van het podium naar je lijf. De haren van mijn armen leken geëlektrocuteerd en mijn brein was geraakt. Live is het indrukwekkend én fragiel."

Faces on TV (BE): Terminal Case

Vincent Wilms: "Faces On TV is de band van wonderboy Jasper Maekelberg, een 27-jarige multi-instrumentalist en producer voor oa Warhaus, Sam Sparro, Gabriel Rios, Bazart en Warhaus. Ze maken trippop met de handrem erop: donkere en avontuurlijke nummers en vaak moet ik denken aan Audrey Horne in Twin Peaks. Jasper leverde met zijn eerste EP ‘Travelling Blind’ al een drietal radiohits af en mocht vorig jaar Pukkelpop openen. “De Maekelberg: een helling waarvan je weet dat hij spektakel oplevert, met altijd iets onverwacht achter de laatste bocht. Dat ze die eens in het parcours van de Ronde Van Vlaanderen steken”, aldus Dansende Beren. Zijn nieuwe plaat ‘Night Funeral’ kwam uit op het Belgische Unday Records in de vroege lente. Ze is verslavend en ademt een bevreemdende coherentie uit, waarop je tegelijk down wil zijn maar ook wil dansen. Op SWTC start de zomertour voor deze niet te missen band."

Tin Fingers (BE): Young Mother

Vincent Wilms: "Tin Fingers is al jaren een hechte indiepopband met frisse synthpop vol onheilspellende ondertonen. Ze blaasden met hun nieuwe wind weliswaar de hele Antwerpse indie scene van de kaart. Met hun dromerige hifi pop is Tin Fingers uniek in België. Soms tegen hun zin worden ze het Belgische antwoord genoemd op Mac DeMarco. De heldere diepe stem van Felix Machtelinckx en de strakke grooves van de band krijgen elk publiek van de grond. De release van hun eerste EP ‘No Hero’, was legendarisch. Trix in Antwerpen zat volledig vol en het dak ging er echt helemaal af. In het nummer ‘Young Mother’ kruipt Machtelinckx in de huid van een jonge moeder die haar dochter waarschuwt voor de valkuilen van het leven. Dan is Tin Fingers op zijn best: als ze het rare in het alledaagse naar boven halen. Het nummer is vooral origineel gekruid wanneer de gitaren samen met de zang een super catchy deuntje spelen. Het ritme en de melodie doen frivool en zelfs tropisch aan. De EP telt maar zes nummers maar meer dan de helft zijn zalige oorwurmen!"

Rare Akuma (BE): Strawberry Strangers

Vincent Wilms: "Rare Akuma is een Antwerpse hiphop producer met een mega fan base in Los Angeles. Beeld je in dat we Slipknot, Kanye West en Lunice in dezelfde studio plaatsen en daar heb je de muziek van Rare Akuma. Hij labelt zijn eigen beats als 'ragecore', meestal inclusief brute baslijnen en schreeuwende rappers. Akuma sluipt dan misschien onbekend door de straten en in de schaduw van de koekenstad maar muzikaal is hij een ontploffend vat van creativiteit. Je hoeft maar even naar zijn soundcloud-profiel te kijken om de miljoenen luisterbeurten op te merken die deze jongeman al heeft opgebouwd. Dat, plus een samenwerking met $uicideboy$, en je hebt een nieuw talent in de buurt dat de moeite waard is om in de gaten te houden. Zeldzaam vriendelijk als hij is, blijft Akuma altijd verrassen. Want met zijn laatste EP ‘PRE SEASON’ gaat hij verder dan alleen trap muziek. Dit kan je duidelijk horen in het nummer ‘Strawberry Strangers’ dat ik speciaal voor deze playlist heb gekozen. De stemmen in het nummer doen me denken aan de jonge Aphex Twin. De bevreemdende sfeer, de tekst in combinatie met een zalige beat en een hippe synthlijn duwen dit nummer voor mij naar de top. Speciaal voor SWTC laat ik twee Amerikaanse MC’s uit de States overvliegen. Kamiyada en Bambi. Ze zijn allemaal lid van de internationale gang Midnight Society. Een nieuwe hip hop / trap scene in LA en de rest van de wereld die waarschijnlijk nog keihard van zich zal laten horen. Rare Akuma scoorde met hen miljoenen plays op allerlei media."

Iglooghost (UK): White Gum

Vincent Wilms: "Iglooghost is de Britse producer Seamus Malliagh. Geboren in Ierland maar werkt vanuit het Verenigd Koninkrijk. Hij maakt hyper speed gedreun dat rekt en bruist. Als nieuwkomer op het label van Flying Lotus Brainfeeder, bracht hij voor het eerst zijn duizelingwekkende Chinese ‘Nü Yr' EP uit. In september 2017 kwam hij met zijn eerste full album ‘Neō Wax Bloom’ opnieuw uit op Brainfeeder. Misschien is dit wel het beste wat er sinds lange tijd op Flying Lotus Brainfeeder uitkwam. “‘Neō Wax Bloom’ is de muzikale vertaling van twee gigantische oogballen die neerstorten in de mysterieuze wereld van Mamu”, aldus Seamus zelf. In de 11 tracks bouwt Iglooghost een typisch intense, hysterische, borderline batshit gekke soundtrack, introduceert nieuwe personages in zijn fantastische wereld en nodigt oude vrienden Mr. Yote en Cuushe uit voor de rit. Dit wordt shape shifting tot diep in de nacht op SWTC!"

GeroeZeMoes (BE), maar binnenkort Hi Hawai: Orange Candy

Vincent Wilms: "GeRoeZeMoes is het Brussels Experimental Fizz Pop Explosion-duo van muzikale wolf Jens Bouttery (drums, toetsen, zang) & Lennart Heyndels (bas, toetsen, zang). Ze gedijen allebei op hun multi-linguïstische ervaring met free jazz, hedendaagse muziek, popmuziek, theater en filmmuziek. Ze zweven tussen pakkende popsongs en rare randloze improvisaties. Hun songs zijn echte meezingers met de meest absurde teksten. “Met de uitstraling van een flipperkast slipt het duo tussen speelse funk en jazz, aansprekende melancholie en de vastbesloten wilskracht om een lach op elk gezicht te zetten. Liedjes, vermomd als absurde kleine kunstwerkjes, aangedreven door 2 scatterbrains die orde scheppen met melodie en geluid.” (Ewoud Vermote, Theater aan Zee 2017)"

The Comet is Coming (UK): Space Carnival

Vincent Wilms: "De bandleden noemen zichzelf Danalogue The Conqueror (keys), Betamax Killer (drums) en King Shabaka (sax). Dan kan je jezelf meteen afvragen of je dat wel au sérieux moet nemen. Maar bij het luisteren van de plaat wordt duidelijk dat het de heren menens is. Bovengenoemde namen blijken pseudoniemen te zijn voor Londense muzikanten uit de jazzscene. Het is jazz, fusion, electronica en zelfs psychedelische funk wat de klok slaat. Het hele album is eigenlijk één grote instrumentale jam maar dan wel super vet gedaan. Erg goed zelfs. Je waant jezelf in een buitenaardse wereld. Drummer Maxwell Hallett and toetsenist Dan Leavers speelden al een tijdje live samen als duo Soccer96. Tijdens optredens kwam saxophonist Shabaka Hutchings (Sons Of Kemet / Melt Yourself Down) wel eens kijken en op een dag besloot hij mee te doen. Er ontstond instant chemistry tussen dit drietal. De band omschrijft het debuutalbum als: “het begin van het einde, een profetisch document”. Live barst dit uit zijn voegen, is het opzwepend, dansbaar en bezwerend virtuoos."

Gaat dat zien!

° Info en tickets: deSingel

VRTNU VRTNU VRTNU