Spring naar inhoud

Stief Desmet tipt


Een culturele tip: ga de werken van kunstenaar Stief Desmet bekijken op Beaufort 2018. Wij vroegen hem of hij zelf ook nog culturele tips had.

Henry David Thoreau: 'Walden'

Stief Desmet: "Voor veel mensen is het een classic. Het is bijna tweehonderd jaar oud, geschreven in een hutje diep in de bossen in 1845. Het is niet echt een verhaal, maar het is vooral de beweegreden van de schrijver die mij zelf ook heel erg motiveert in mijn eigen praktijk. Wat heeft hij gedaan? Hij heeft zich op zevenentwintigjarige leeftijd teruggetrokken in de bossen van Massachusetts. Daar heeft hij zelf een hutje gebouwd, waar hij dan twee jaar lang in verbleef, om daar te kunnen reflecteren over de maatschappij. Ik woon zelf ook op het platteland. Ik vind het ook makkelijker om te reflecteren over de wereld als je er eventjes niet meer actief deel van uitmaakt. Als je 't boek herleest, blijkt het nog altijd heel relevant en hedendaags. De dingen die hij aanraakt zijn nog altijd toepasbaar. Er staan een paar quotes in die gisteren zouden kunnen geschreven zijn. Het blijft een fenomenaal werk, dat ik heel vaak meeneem in mijn praktijk. Ook letterlijk, want ik heb het huisje dat Thoreau gebouwd heeft nagebouwd, op schaal 1 op 1. Ik heb dat voor een installatie gebruikt en momenteel staat dat huisje bij ons achteraan in de tuin, zo ver mogelijk van de weg. Dan komen er vrienden op bezoek of schrijvers die daar even resideren omdat dat enerzijds natuurlijk een romantische gedachte is, maar het werkt wel."

Heleen Van Haegenborgh

Stief Desmet: "Twee maanden geleden had ik een toevallige ontmoeting met Heleen van Haegenborgh, omdat ik twee stoelen met haar geruild heb voor een cd'tje. Ik vond het zo lullig om geld te vragen voor twee stoelen die onder het stof zaten, vandaar de ruil. We kenden elkaar vaag, omdat ze op dezelfde academie in Deinze als ik les geeft. Ze heeft een prachtige compositie gemaakt voor piano en 22 misthoorns. Het feit dat ze die combinatie maakt van enerzijds dat instrument met al zijn gevoeligheid en anderzijds het ruwe instrument dat eigenlijk geen instrument is, namelijk de misthoorn, getuigt van lef en creativiteit. Wat mij vooral aantrekt aan het misthoornidee: volgens mij is dat één van de enige geluiden die meteen kan definiëren, heel beeldend, waarover het gaat. Een misthoorn associeer je met een boot, met niks anders, de plek is de zee, nergens anders, en ook naar klimatologische omstandigheden is het de mist en niets anders. Die drie dingen samen zijn enorm beeldend, de fantasie kan beginnen. Puur door dat ene geluid te lossen, kan er een ganse wereld opengaan."

Gaat dat zien!

° Beaufort 2018

VRTNU VRTNU VRTNU