Spring naar inhoud

Sofie kiest: de 5 strafste Culture Club momenten


Sofie Lemaire blikt terug op het derde seizoen van Culture Club. Wat waren voor haar de meest memorabele momenten?

3 x Magnum

Sofie: "Alle drie de Belgische Magnum-fotografen in onze studio krijgen was als bergop skiën: quasi onmogelijk en het zweet gutst uit al mijn poriën bij de gedachte dit ooit nog eens te moeten herhalen. Fotografen zijn nooit thuis. Na het inschakelen van een professionele bemiddelaar op de redactie (dank aan Sofie Rycken voor zoveel doorzettingsvermogen) en maanden van geduld, lukte het ons dan toch. En het was het wachten meer dan waard. Vooral de sluimerende jaloezie op andermans straffe foto’s was interessant om te zien en aan tafel te voelen."

Bent en Bendt Eyckermans

Sofie: "Niemand die kunstenaars en hun werk zo goed kan verkopen als Bent Van Looy. Ik schuw tegenwoordig gesprekken met hem over zijn passies, omdat ik weet dat ik naderhand weer dertig boeken ga willen kopen en een tentoonstelling of zes in Europa ga willen meepikken. Terwijl er nu vooral kerstcadeaus gekocht moeten worden. Dit seizoen was ik vooral gecharmeerd door zijn ontmoeting met de jonge, Antwerpse kunstenaar Bendt Eyckermans, die in een fantastisch atelier, dat ooit van zijn grootvader Lode Eyckermans was, de wereld vertelt wat hij te vertellen heeft per schilderij."

Ilse Eerens en Lenneke Ruiten

Sofie: "De hashtag van het jaar is zonder twijfel #metoo. Ook in Culture Club kwam het onderwerp meer dan eens ter sprake. Het meest ontluisterend vond ik de getuigenis van operazangeressen Lenneke Ruiten en Ilse Eerens. Lenneke miste ooit een belangrijke rol, omdat ze weigerde met een regisseur naar bed te gaan. Dit soort praktijken bleken zo gangbaar te zijn dat ze het als deel van de job beschouwden en er geen punt meer van maakten."

Triggerfinger & Will Tura

Sofie: "Er zijn zo van die figuren in showbizzland, die je gewoon ooit eens wil ontmoet hebben. Om te weten hoe ze zijn. In ’t echt. Will Tura stond op dat lijstje van me. Een perfecte gentleman en hyperprofessionele artiest, zo blijkt. Achter de schermen zag ik dochter en manager Sandy liefdevol zijn hemd in zijn broek stoppen en zijn kraagje rechten. Heerlijk om zien hoe hij genoot van het gezelschap van Triggerfinger en ik was fier dat we dat soort programma konden zijn: een programma dat artiesten met zo’n verschillende achtergronden samen aan tafel kon zetten."

Arthur Japin

Sofie: "Arthur Japin kwam in de eerste aflevering van dit seizoen zijn nieuwe boek ‘Kolja’ voorstellen. Ooit studeerde ik af met een tekst van Arthur Japin, omdat ik zo in de ban was van zijn ‘Een schitterend gebrek’. Ik kende zijn persoonlijke verhaal echter nog niet zo goed. Om te ontsnappen aan de trauma’s uit zijn jeugd, duikt hij vol overgave in de geschiedenis en bouwt daar met zijn vondsten prachtige werelden op. Ik ben fan."

VRTNU VRTNU VRTNU