Spring naar inhoud

School is Cool Playlist


Morgen is het weer 1 september en dan moeten alle min-achttienjarigen (en eventuele zittenblijvers, komaan Jeffrey (34j), je kan het!) weer terug naar school. Maar niet getreurd, want school is cool! Dat bewijst Johannes Genard van de gelijknamige band met deze übercoole playlist.

(Remember the Days Of The) Old Schoolyard - Cat Stevens

Zeemzoete meezinger met typisch seventies synths. Toen ik het voor het eerst hoorde, zag ik een autoreclame voor me en helemaal geen speelplein. Maar het is een goed eerste nummer voor deze playlist. Ik ben vooral fan van de zin 'learn about love', ergens rond 1:46.

Me & Julio Down By The Schoolyard - Paul Simon

Heerlijk ontroerende klassieker die ik tegenkwam in Wes Anderson's The Royal Tenenbaums, en ik kreeg er spontaan tranen van in de ogen. De originele song is uit 1972, maar Simon's uiteindelijke clip, speciaal voor MTV gemaakt, is uit 1988. Glansrollen zijn weggelegd voor Big Daddy Kane, Biz Markie en de duimgrote 80's basketlegende Spud Webb.

School Boy Crush - Average White Band

Schotse funk. Moet ik nog meer uitleg geven?

1995 - Team William

Ontroerende single van hun tweede album Drama. "I haven't been to school/the other kids are way too cruel" is de zin die me enorm frustreerde omdat ik mijn band School is Cool had genoemd en niet het regelrecht superieure School is Cruel.

Concrete Schoolyard - Jurassic 5

Geen playlist zonder hiphop.

Jane - Jefferson Starship

OK, deze heeft an sich niks met school te maken, mààr ik ken hem van de soundtrack van Wet Hot American Summer, een weirde cultklassieker met achteraf allemaal bekend geworden gezichten à la Amy Poehler, Bradley Cooper, etc... De film gaat over tieners op een zomerkamp, die achteraf allemaal terug naar school moeten. De link is gemaakt!

High School Confidential - Jerry Lee Lewis

Gezien deze geniale perv getrouwd is met zijn 13-jarige nicht, zal hij wel geweten hebben hoe het eraan toeging op school.

School Day (Ring Ring Goes The Bell) - Chuck Berry

Geniale tekst van Chuck Berry. Enorm simpel maar ik denk dat hij perfect beschrijft hoe het moet zijn geweest voor de tieners die rock-'n-roll ontdekten.

School - Nirvana

Niet alleen de eerste song waaraan ik dacht voor deze playlist, maar waarschijnlijk ook een van mijn meest beluisterde nummers toen ik in het middelbaar zat.

(Joe Gets Kicked Out Of School For Using) Drugs With Friends - Car Seat Headrest

Luister ook naar deel 1: Joe goes to school

School Boy - Wynton Marsalis

Ik moet toegeven dat ik geen eindeloze kennis had van schoolgerelateerde songs, en ik een google search heb gedaan. Deze kwam steevast bovendrijven. Aangename kennismaking!

Gaat dat zien!

Goed nieuws! De nieuwe plaat van School is Cool ‘Good news’ komt op 22 september uit. De bandleden stellen hun nieuwste spruit graag aan u voor op 25 oktober in Het Depot en op 3 november in Trix.

VRTNU VRTNU VRTNU