Spring naar inhoud

05/05 tot 06/05 Sam Scarpulla: DrukDrukDruk


Op 5 en 6 mei kan je naar DrukDrukDruk, het festival waar grafiek in al haar vormen gevierd wordt. Grafisch talent Sam Scarpulla geeft ons 5 tips uit het rijke aanbod.

Sam Scarpulla: "Op het festival DrukDrukDruk worden 'hands on' druktechnieken geëerd. Ik heb vijf projecten gekozen verspreid over België. Geen makkelijke opdracht, want aan het festival nemen wel een honderdtal initiatieven deel. PRINT IS NOT DEAD!"

Academie van Menen

Sam Scarpulla: "In West-Vlaanderen is er de academie van Menen. Ik heb zojuist een residentie gedaan in De Stijger in Menen. Tijdens mijn verblijf daar heb ik de academie een bezoekje gebracht en ik vond het er heel inspirerend. Tijdens het festival bieden ze workshops en kan je er wat basiskennis opdoen, het is allemaal heel toegankelijk, je kan er ook gewoon gaan kijken en een kopje koffie drinken."

Ink and Rolling letterpress

Sam Scarpulla: "In Paal, Limburg kan je ook eigenhandig aan de slag bij Ink and Rolling letterpress. Je kan er kennismaken met deze oldschool druktechniek. Ze focussen vooral op lettertypes en hoe je daarmee composities kan maken. Met hun oude machines kan je echt wel nog stijlvolle dingen maken, maar ze schuwen ook moderne technieken zoals de CNC niet. Het is met andere woorden een perfecte mengeling tussen oude en nieuwe technieken. Bij hen kan je tijdens de workshops een poster ontwerpen en drukken. Letterpress is voor mij een persoonlijke favoriet. Vroeger werd deze techniek vooral voor kranten en affiches gebruikt. Het is indrukwekkend om te zien hoe ze dat deden."

Studio 8

Sam Scarpulla: "In Aarschot vind je Studio 8, daar kan je onder leiding van de Japanse kunstenaar Yuriko Miyoshi houtsnedes maken. Deze techniek is misschien wel de oudste techniek van allemaal. In China waren ze er 5000 jaar geleden ook al mee bezig. Op een houten plaat maak je een tekening en die snij je dan uit met speciale gutsen en messen, die ga je inkten en kan je dan drukken op Japans papier. Bij Studio 8 doen ze het allemaal op traditionele wijze. Zelf gebruik ik deze techniek ook vaak. De concentratie die je moet opbrengen om niet in je vingers te snijden brengt me tot rust."

Brock'n'Roll

Sam Scarpulla: "In La Louvière vind je Brock'n'roll. Ze hebben een boetiek en galerie waar je enorm veel drukwerk kan vinden. Een heel gezellige plek met veel leuke hoekjes en kantjes. Je kan daar simpelweg niet buitengaan zonder iets onder je arm. Ze promoten artiesten, boeken, gravures en kleinschalige publicaties. Het is een plek voor productie en distributie, dus je vind er echt wel unieke schatten. Uiteraard kan je er zelf ook aan de slag tijdens DrukDrukDruk. Je zal er zeker nier stil kunnen zitten."

Biim

Sam Scarpulla: "In Brussel vind je Biim, een hands on serigrafie-atelier. Serigrafie is een soort zeefdruktechniek uit de jaren 30. Je kan er terecht voor speciale drukwerken. Ze werken voor modeontwerpers, reclamebureaus en evenementen, iedereen die iets artisanaals wil. Ze werken op textiel, papier of karton. Het is een heel inspirerende plek. De eigenaars zijn zelf ook kunstenaars die hun atelier gebruiken om hun kunst te beoefenen. Ze zijn heel actief en doen een heel aantal mooie projecten."

Sam Scarpulla staat zelf ook met twee projecten in Gent:

Sam Scarpulla: "Sous-Sol is een letterpress studio waar ik verschillende linosneden gedrukt heb voor mijn 'Lightning Guitar'-project. Superscherp gedrukt en echt wel van hoogstaande kwaliteit. Gedrukt met machines uit het jaar 1830!! Een tweede drukkerij waar ik iets gemaakt heb, is Chez William. Een zeefdrukker die actief is bij In De Ruimte. Hij is echt hands on. Voor hem heb ik een limited edition t-shirt ontworpen. Ze zullen te koop zijn tijdens het festival. Maar er zullen ook drukwerken zijn van de kunstenaars Derm en Mr. Mong. Zeker de moeite om eens te komen kijken naar William zijn atelier, daar ruik je echt wel de liefde voor het vak."

Gaat dat zien!

° Meer info over DrukDrukDruk

° Meer over Sam Scarpulla

VRTNU VRTNU VRTNU