Spring naar inhoud

10/03 tot 16/12 Sam Dillemans tipt


Sam Dillemans heeft een nieuwe expo: ‘Goodbye to all that. Paintings of the Great War’, waarvoor hij het lijden van de mens in overwegend witte en zwarte verf heeft neergeborsteld. Woest, ongetemd en een absolute aanrader. Wij vroegen hem of hij zelf ook nog culturele tips heeft.

Sam Dillemans: “Aanreiken wat mij inspireert, dat is voor mij een gesprek van twee uur. Maar laat ons het enigszins beperken. Wat mij altijd geboeid heeft, waar ik een ontzette bewondering voor heb, dat zijn mensen die buitenaardse prestaties leveren. Het leven is kort en ik focus mij vooral op die personen. Dat kan gaan van de prestaties van Eddy Merckx, over de pianoconcerto’s van Mozart, tot de grote literatuur van Céline, Rilke, enzovoort. Ik denk ook aan wetenschappers die enorme prestaties hebben geleverd waardoor wij langer kunnen leven. Vergeet niet dat wij in 1900 maar 45 jaar werden, en 50 jaar later zitten we al aan 71 jaar. Dat hebben we te danken aan de medische wetenschap, aan mensen zoals Marie Curie, Louis Pasteur, enzovoort. Ik heb daar dan ook enorm veel respect voor. Dat inspireert mij dagelijks. Dat situeert mezelf ook, dat maakt me bescheidener. Van Van Eyck vroeger tot David Hockney vandaag leer ik dat ik mij nederig dien op te stellen. Als je ziet welk een schoonheid men al afgeleverd heeft op deze planeet, muzikaal, of literair, …"

Sam Dillemans: "Een literaire held is (Louis-Ferdinand, red.) Céline, dat is van een niveau… dat is de Charlie Chaplin van de woorden. Je lacht je werkelijk een breuk en blijft lachen. Ik zou mezelf in een coma lachen. Dat kan toch niet iedereen die ik op straat passeer. Dat is een geconcentreerde waanzin van de humor, van de hilariteit en dat troost mij. Zoals ook Dostojevski, die het psychisch kluwen van de mens in 400 bladzijden heeft genoteerd. Voor mij is dat psychiatrie op topniveau, die je bovendien kan aankopen voor een habbekrats. Dankzij Spotify kan ik nu voor dertig euro per maand de hele tijd hemelse muziek beluisteren. Dat is een geschenk. Zoals Céline zei: “alleen het goddelijke is gratis.” En dat blijkt hier weer. De zon is gratis. De liefde. De vriendschap. Ik vind de vriendschap ook zeer belangrijk. ‘Waar geen vriendschap is, houdt niets stand’, ik denk dat dat een uitspraak van Hella Haasse is. Dat zijn waarden die mijn leven bepalen en zin geven aan mijn bestaan. En die mij dus eindeloos troosten.“

-Zijn er ook dingen van nu die je graag hoort?

Sam Dillemans: “Eind jaren ’90-begin 2000 is er een heel goede stroming geweest, ik denk aan de muziek van Mercury Rev, van Grandaddy, het fantastische ‘Ok Computer’ van Radiohead. Toen was er een zekere revival van nostalgie die een eindeloosheid, een eeuwigheidsgevoel in zich draagt en die net niet tranerig wordt, integendeel: het raakt heel diep. Het ontroert mij nog altijd. Daar is toch een beweging gebeurd, een fosburyflop, waarvan ik zeg: dit is prachtig.”

Gaat dat zien!

° De expo ‘Goodbye to all that. Paintings of the Great War’ loopt van 10 maart tot 16 december in de tentoonstellingsruimte Sam Dillemans. Meer info op samdillemans.be

VRTNU VRTNU VRTNU