Spring naar inhoud

Saint Amour: Playlist


Het is valentijn en de Saint Amour-karavaan trekt zich weer op gang. Voor de gelegenheid maakte dichter en presentatrice van dienst Maud Vanhauwaert voor ons een playlist over de liefde.

David Lang: Just, After Song of Songs.

Maud Vanhauwaert: "Dit werk werd gecomponeerd door David Lang, als soundtrack voor de film Youth van Paolo Sorrentino. Het is gebaseerd op het Hooglied, uit het Oude Testament. Het lied bestaat uit een opsomming van al wat de geliefde belichaamt. Er lijkt geen einde te komen aan die opsomming en aan het lied dat bijna tergend lang duurt. Net dat vind ik prachtig."

The Irrepressibles (Röyksopp Remix): In This Shirt

Maud Vanhauwert: "Dit nummer gaat bij mij door merg en been. Na elke beluistering blijf ik verscheurd achter. Ik ben er niet goed van. Gek genoeg is dat een criterium van mij: ik vind iets goed als ik er niet goed van ben. Hoe vaak heb ik dit nummer niet beluisterd, alleen in mijn auto, rijdend door de nacht, met de ramen open."

1921: Always

Maud Vanhauwaert: "Dit nummer leerde ik kennen, dit jaar, op een poëziefestival in Stockholm. De band 1921 was mij daarvoor totaal onbekend. Het nummer komt uit het album 'In my veins' en ja, het lijkt alsof elke noot in mijn aderen druppelt. De dag nadat ik het voor het eerst hoorde ben ik de hele dag door Stockholm gaan wandelen, met dit liedje op repeat. Het is onwerelds mooi. Mag ik een verzoekje doen? Deze song wil ik op mijn begrafenis."

Yasmin Levy: Una Noche Mas

Maud Vanhauwaert: "Eerlijk gezegd luister ik heel weinig naar muziek. Bij mij thuis is het bijna altijd stil. Anders kan ik mij niet concentreren. Maar ik zet wel altijd muziek op bij het opruimen. Ik hou dan van wat opzwepende, dramatische nummers, zoals van Yasmin Levy. Ik hoef niet in de douche te staan om schaamteloos mee te kwelen!"

Sophie Hunger: Le Vent nous portera

Maud Vanhauwaert: "Soms zie of hoor je een artiest, waar je instant verliefd op wordt. Dat had ik bij Sophie Hunger. Ik vind 'le vent nous portera' sowieso een van de mooiste liedjes over de liefde. Wat een prachtige tekst. 'Ce parfum de nos années mortes/Ceux qui peuvent frapper à ta porte.' De manier waarop Hunger dit nummer covert, is adembenemend."

Trentemoller: Take me into your skin

Maud Vanhauwaert: "Ook al schrijf ik bijna altijd in complete stilte, toch heeft elk werk een bijhorende soundscape. Voor mijn tweede bundel 'Wij zijn evenwijdig', is dat 'Take me into your skin' van de Deense dj Trentemoller. Het is een instrumentaal nummer, met, naar mijn gevoel, een grote poëtische zeggingskracht. Op mijn bundelpresentatie heeft Sam de Bruyn, met wie ik ooit studeerde, onder andere dit nummer gedraaid."

Jason Mraz: I'm yours

Maud Vanhauwaert: "Elk liefdespaartje heeft wel een 'openingsdans-nummer', ook als er niet meteen trouwplannen zijn. Voor mij en mijn vriendin is dat 'I'm yours' van Jason Mraz. Als ik het hoor word ik terug gekatapulteerd naar tien jaar geleden, toen ik haar leerde kennen. We dansen vaak op dit nummer in de woonkamer."

2raumwohnung: Wir werden sehen (Paul Kalkbrenner Remix)

Maud Vanhauwaert: "Ik hou wel van elektronische muziek met een stevige beat. Ik ben bijvoorbeeld zot van 'Wir werden sehen' in de Paul Kalkbrenner Remix. Geen taal die meer sexy kan klinken dan het Duits, toch? Momenteel maak ik een voorstelling met Tom Kestens en Geert Waegeman, onder de titel 'Mijn punt is eigenlijk'. En ja, in bepaalde fragmenten flirten we met deze vorm van 'laid-back' tekstzegging op up-tempo muziek."

Gaat dat zien!

°Saint Amour 2018 bestaat uit zeven vrouwen, vier mannen, drie dichters (vier, als je de presentatrice meerekent), twee debutanten, één jarige prijzenveelvraat, twee Engelse schrijvers (hoewel), één Amerikaanse, twee Nederlandse, twee Vlaamse. Om ze bij naam te noemen: Michel Faber, Els Moors, Ilja Leonard Pfeijffer, Kristen Roupenian, David Szalay, Sien Volders en Mieke van Zonneveld. Echo Beatty en Pitou spelen hun wereldhits in spe. Maud Vanhauwaert presenteert. Info en tickets: Saint Amour

°Meer Maud Vanhauwaert

VRTNU VRTNU VRTNU