Spring naar inhoud

Phaedra Derhore: Doorsnee


Op radio 1 sprak Annelies Moons vanavond met een straffe debutante: Phaedra Derhore. Zij tekende en schreef het boek ‘Doorsnee’, over een meisje met overgewicht dat een maagverkleining ondergaat. Hier kan je het gesprek nog eens nalezen én enkele tekeningen checken.

-Annelies Moons: “Het is tijd voor een bekentenis: ik luister naar radio 1. Zo hoorde ik tekenaar Marc Legendre onlangs een debuut tippen. Hij was laaiend enthousiast en had het over een ongelofelijk sterk debuut. Nu ga ik nog een bekentenis doen. Ik heb het boek inmiddels gelezen ter voorbereiding van dit gesprek en ik heb gehuild. Het heeft mij heel erg geraakt. Ik ga er meteen bij vermelden dat het herkenbaar was omdat ik ook, afhankelijk van hoe leuk een kledingwinkel is, ergens tussen maat 42 en 48 fluctueer. Het is dus ook gewoon heel dichtbij huis gekomen voor mij.”

Phaedra Derhore: “Ik ben blij dat het mensen raakt.”

-Annelies: "Waar gaat het precies over?"

Phaedra Derhore: "Twee jaar geleden heb ik een maagverkleining ondergaan en op dat moment was ik ook beeldverhaal aan het studeren op Sint-Lucas Brussel. Ik heb dan ook besloten om mijn masterproef over de ervaring van opgroeien met overgewicht te laten gaan. Het boek behandelt daarnaast het nemen van de beslissing, het ondergaan van de ingreep en ook de periode erna en hoe ik de verschillen aanvoelde tussen voor en na de maagverkleining."

-Annelies: "Was het een moeilijke beslissing? Om de sprong te wagen en te beslissen: ik ga dat eens allemaal vertellen?"

Phaedra Derhore: "Ja. Het was zeker niet iets waar ik voor stond te springen. Als ik het goed wilde doen, wilde ik ook heel eerlijk zijn en mezelf kwetsbaar opstellen. Anders komt het toch niet aan, dan heeft het niet hetzelfde effect. Dat was niet makkelijk. Zeker niet als je, vanwege dat overgewicht, al wat problemen met zelfvertrouwen hebt. Maar ik merk wel dat mensen het appreciëren."

-Annelies: "Dat geloof ik. Wat vond je het moeilijkste om te vertellen?"

Phaedra Derhore: "Goh. Ik denk voor een stuk de hele periode voor de maagverkleining. Dat waren sowieso zaken waar ik niet graag over sprak. Dat er dan ineens helemaal uitgooien, neerschrijven en tekenen, was absoluut niet gemakkelijk. Het zat allemaal erg diep."

-Annelies: "Je hebt het onder andere over de vaak goed maar soms ook minder goed bedoelde opmerkingen die mensen maken, zoals: ‘hey, ben je zwanger?’ Als iemand dat tegen je zegt, ja, dat is verschrikkelijk. Dat doet toch gewoon pijn als iemand zoiets zegt?"

Phaedra Derhore: "Zeker. Ja, dan moet je toch even slikken. Dat komt hard aan. In de strip is het weliswaar een kindje dat die uitspraak doet, en je kan het dat ook niet kwalijk nemen."

-Annelies: "Dan zijn er ook de complimenten die geen echte complimenten zijn, zoals ‘jij draagt je gewicht echt wel mooi’. Mensen willen dan een compliment maken, maar het werkt averechts. Wilde je dat aankaarten? Kijk eens wat jullie allemaal zeggen, beste mensen?"

Phaedra Derhore: "Ik wil niemand zich slecht doen voelen. Het meeste is inderdaad goedbedoeld en als je zelf geen overgewicht hebt, dan snap je niet altijd waarom dat zo aankomt. Maar het is wel goed dat mensen gaan beseffen hoe iets kan overkomen."

-Annelies: "Dit vertelde Marc Legendre er nog over: “het is geen aanklacht, het is niet iemand die gefrustreerd is en even zijn gal wilde spuwen. Het is iets dat dat overstijgt en voor een debuut is dat fenomenaal. Ze zegt: ik kan niet schrijven, dus ik heb maar iets uit mijn eigen leven genomen. Maar als je dit kan, dan kan je schrijven en dan staat je een grote toekomst te wachten.” Supermooie woorden. Hij zegt ook dat het kan gaan over eender wie die een beetje anders is. Het hoeft dus niet per se te gaan over dat overgewicht?"

Phaedra Derhore: "Nee, dat is niet de bedoeling. Het is zeker niet alleen voor mensen met overgewicht. Dat hoop ik toch alleszins niet. Het gaat over alle mensen die zeggen: ik wil geaccepteerd worden of dat je het ook eens van mijn kant bekijkt. Ik heb het zo eerlijk mogelijk proberen te maken, zodat mensen konden zien: dit is hoe het is voor bepaalde mensen met overgewicht. Het is ook niet zo dat iedereen met overgewicht zich zo voelt. Absoluut niet."

-Annelies: "Het boek heet ‘Doorsnee’. Dat heeft veel lagen, toch?"

Phaedra Derhore: "Ik heb heel lang moeten zoeken naar een goede titel. Titels verzinnen is niet makkelijk. Ja, het verwijst natuurlijk naar de operatie zelf en naar het snijden in je lichaam, maar ook naar het niet willen opvallen om de foute reden en de wens om je ‘normaal’ te voelen, terwijl normaal zijn… nu ja, het is niet zo belangrijk om normaal te zijn, maar soms wil je dat toch wel."

-Annelies: "Ja, even niet opvallen. Dat snap ik."

Phaedra Derhore: "Toch niet voor de foute redenen."

-Annelies: "Tja, normale mensen kunnen misschien niet zo’n prachtig boek tekenen en schrijven. Kan je misschien nog iets vertellen over je tekeningen? Door wie laat je je inspireren? Met wie kan je het vergelijken?"

Phaedra Derhore: "Vergelijken is moeilijk. Ik probeer een beetje mijn eigen stijl te vinden. Ik hoop dat dat wat gelukt is. Ik heb geprobeerd iets te vinden dat paste bij het verhaal. Het is een persoonlijk verhaal, dus ik wilde ook dat de stijl heel persoonlijk was."

-Annelies: "Ik heb nog een quote van Marc Legendre: Marc: “Het is een heel eerlijk boek, het is ongelofelijk confronterend ook, omdat het ook over ons gaat: over onze vooroordelen, onze houding tegenover mensen die anders zijn dan wij. ‘Doorsnee’ verwijst naar de doorsnede van je lichaam, dat je doorsnijdt om die maagverkleining te kunnen uitvoeren, maar ook naar het streven om doorsnee te zijn, niet op te vallen als je ergens binnenkomt, in de zin van ‘daar is die dikke’. Maar dat overgewicht zou ook symbolisch kunnen zijn voor alle mensen die er niet altijd bijhoren en die behoefte hebben aan een beetje begrip of aan mensen die geïnteresseerd genoeg zijn om hen een keer hun verhaal te laten doen en dan pas een oordeel te vellen, als het al nodig zou zijn om een oordeel te vellen.” Ik denk dat we een conclusie hebben. Phaedra, heel erg bedankt."

Phaedra Derhore: "Graag gedaan."

Gaat dat lezen:

° 'Doorsnee' is uitgegeven door uitgeverij Oogachtend.

VRTNU VRTNU VRTNU