Spring naar inhoud

Onze striphelden in Angoulême


Vanaf vandaag tot en met zondag doet een patente delegatie Vlaamse en Nederlandse stripauteurs het stripwalhalla van Angoulême aan. Wij stelden de trotse vaandeldragers van de Lage Landen deze even patente vragen.

Hoe zou je je werk omschrijven?

AIMEE DE JONGH: "Ik heb lang manga en humoristische strips getekend, zoals Slimme Pim voor Kits en Snippers voor Dagblad Metro. Maar als ik zelf strips in de winkel koop, zijn dat altijd graphic novels. Daarom besloot ik in 2013 om eens wat anders te doen, en mijn eerste graphic novel De Terugkeer van de Wespendief te tekenen. Een zwaar verhaal over trauma en schuldgevoel, met zwart-wit tekeningen, en weinig tekst. Het boek kwam uit in 2014 en werd een groot succes. Er verschenen vertalingen en zelfs een verfilming. Ik kwam erachter dat het serieuze genre me veel meer ligt dan humor, en daarom ga ik me de komende jaren vooral toeleggen op het maken van nog meer graphic novels. Mijn tweede verschijnt al in juni 2018. Ik heb ontzettend veel verhalen in mijn hoofd en ik merk dat mijn tekeningen steeds beter worden, dus ik ben benieuwd waar het me gaat brengen."

Wat verwacht je van het stripfestival?

AIMEE DE JONGH: "Het festival van Angoulême is voor tekenaars erg interessant, omdat er ook een groot zakelijk element aanwezig is. Er is een aparte tent waar rechten worden verhandeld tussen uitgevers en tekenaars uit diverse landen. Je kunt er projecten pitchen en je portfolio laten zien. Maar dit is natuurlijk maar een klein gedeelte van het festival. Voor mij persoonlijk is zo'n weekje Angoulême altijd een enorme golf van inspiratie. Ik ontdek nieuwe boeken, ontmoet nieuwe tekenaars, en praat over het vak. Bij thuiskomst voel ik me altijd weer helemaal 'opgeladen'. Daar kijk ik erg naar uit!"

Hoe zou je je werk omschrijven?

WARD ZWART: "Als een complete verrassing."

ENZO SMITS: "Ik werk vaak rond thema’s als opgroeien, jongerencultuur, verveling… Wolven is een nostalgische coming of age-strip. In de verhalen volgen we verschillende personages die opgroeien in Hazenberg, een gigantische shithole waar niets te beleven valt. Ik ben afgestudeerd als regisseur en denk wel dat het feit dat ik ook film voelbaar is in onze manier van vertellen. Ik vind de manier waarop Ward tekent sowieso al heel erg filmisch… en ook wel een complete verassing."

Wat verwacht je van het stripfestival?

WARD ZWART: Ik ben benieuwd, het is de eerste keer dat ik ga en ik hoop goeie nieuwe dingen te ontdekken. Als ik op de Angoulême website ga kijken ga ik altijd wat in de prak door het aanbod dus ik bekijk het daar wel... Bummer dat www.foff.fr er net dit jaar mee ophoudt, hopelijk is er toch ergens op het festival een hoek met fanzines en crusties met honden en hun zelf gekopieerde boekjes te vinden.

ENZO SMITS: Net als Ward ben ik erg benieuwd. Ben er nog nooit geweest, ziet er gigantisch uit. Ik ben geen héél grote stripkenner en ken best weinig van het programma… Ik kijk wel erg uit naar de lezing van de Italiaanse auteur GIPI. De Chileense regisseur Alejandro Jodorowsky zag ik ook tussen de lijst van aanwezige auteurs… Ik las onlangs dat hij de laatste jaren gratis Tarot-lezingen geeft in Parijse cafés, dus met een beetje geluk kunnen we er allemaal onze kaarten laten leggen…. Kijk er natuurlijk ook naar uit om de Franse versie van Wolven voor het eerst in het echt te kunnen zien...

Hoe zou je je werk omschrijven?

ERIK KRIEK: "Ik vind het moeilijk om mijn werk te omschrijven. Ik vind het ook niet mijn taak. Mijn taak is vooral het maken van dat werk! Ik heb altijd geleerd heel erg mijn best te doen, dus mijn werk is altijd goed doorwrocht. Dat betekent niet per se dat het te vol of te af is. Er moet een bepaalde nonchalance bewaard blijven. In mijn stripwerk heb ik geen bepaalde eisen of stijlverwachtingen die ik wel heb bij werk in opdracht. Ik beschouw elk project als een ontdekkingsreis. De menselijke maat en het universele verhaal vormen altijd mijn uitgangspunt."

Wat verwacht je van het stripfestival?

ERIK KRIEK: "Dit zal voor mij het vijfde bezoek zijn aan het stripfestival. Het is leuk om internationale collegae te ontmoeten evenals bevriende uitgevers en journalisten. Iedereen die iets voorstelt in het métier is aanwezig. Wat Cannes is voor de film is Angoulême voor de strip. Het is heel erg inspirerend om te zien en te beleven hoe belangrijk en geaccepteerd de strip is op dit festival. Hier in Nederland is strip toch een beetje een gemarginaliseerd medium en krijg je af en toe het idee dat je je uit de naad werkt voor een heel erg klein publiek. Het is bemoedigend om dan te merken dat het toch wel zinvol is om strips te maken af en toe! Haha!"

Hoe zou je je werk omschrijven?

BRECHT EVENS: "Voor een heel duidelijk idee van wat ik doe kan ik jullie doorverwijzen naar het zalig nerdy interview met Jonas Mortier op jullie website: In het atelier van Brecht Evens"

Wat verwacht je van het stripfestival?

BRECHT EVENS: "Ik ga elk jaar sinds tien jaar, niet voor de verrassingen maar als iets gezelligs en zelfbevestigends, zoals een kermis of kerstmis. Een goeie dag in Angoulême begint 's middags, met een kater, dan koffie en signeren voor vriendelijke mensen, dan witte wijn en verder signeren voor nog vriendelijkere mensen (of het kan zijn dat ik zelf vriendelijker word tegen dan), dan met m'n uitgever naar de Angolo d'Italia om twee borden linguini te eten, meer witte wijn, dan op café en overschakelen op cognac en bier, veel conversaties van 30 seconden, dan wordt het wazig (dansen gebeurt soms, hoe onwaarschijnlijk dat ook is op een stripfestival), dan wakker worden en herhalen."

Hoe zou je je werk omschrijven?

SIMON SPRUYT: Gevarieerd, vaak met een historische insteek en postmoderne twist, donkere humor.

Wat verwacht je van het stripfestival?

SIMON SPRUYT: "Een hoop mensen terugzien die ik alleen op zo’n festival zie. Eventueel zicht op een nieuwe vertaling. Waarschijnlijk te veel drank."

Hoe zou je je werk omschrijven?

HERR SEELE: "Cowboy Henk wordt wel eens de laatste van de striphelden genoemd. Al bijna twee generaties lang (sinds ‘81 ) schotelt deze erfgenaam van het surrealisme ons elke week een portie absurdisme van de bovenste plank voor. Tegelijkertijd is Henk nog altijd springlevend, jonger dan ooit en begeeft hij zich tegenwoordig ook vol overgave in de schilderkunst met een grote K. Meer moet dat niet zijn."

Wat verwacht je van het stripfestival?

HERR SEELE: "Een stripauteur heeft een geïsoleerd bestaan. Het festival biedt de mogelijkheid om met de fans en uitgevers van strips van gedachten te wisselen. De toekomst van de strip ligt me nauw aan het hart. We vinden het ook fijn dat Cowboy Henk nog altijd bij de avant-garde wordt gerekend, ondanks de lange levensloop van de strip. Strip blijft een boeiend medium, sommige zaken laten zich nu eenmaal makkelijker verklaren aan de hand van beelden. In ‘14 kreeg Cowboy Henk de prestigieuze Prix Du Patrimoine in Angoulême. Wij, de auteurs waren verrast, we werden dus wel degelijk au sérieux genomen in het buitenland. Ik bezoek het festival dus niet zonder enige fierheid!"

Gaat dat zien!

° Het stripfestival van Angoulême is open voor publiek van 25 tot en met 28 januari. Meer info: stripfestival Angoulême

VRTNU VRTNU VRTNU