Spring naar inhoud

Nightwatch: Playlist


Nightwatch is een voorstelling van schrijver Dimitri Verhulst en pianotrio Too Noisy Fish. In december gaan ze nog eens de hort op, met deze playlist als startschot. Verhulst: “Ik heb altijd al belang gehecht aan ritme en muzikaliteit in mijn schrijfsels; het is wat dat betreft geen moment van zinsverbijstering dat me op het podium gedreven heeft. Ik ben geen monogaam wezen: de literatuur mag dan wel mijn grote liefde zijn, het zal mij niet beletten om af en toe een scheve schaats met de muziek te rijden. En van alle muziekjes, is de jazz misschien wel de lekkerste.”

De keuze van Dimitri Verhulst

William S Burroughs & Kurt Cobain: The priest they called him

Verhulst: “De groten vinden elkaar. Niemand reciteert beter dan de beatniks, zij begrepen dat er jazz zit in een tekst. Doe daarbij 'stille nacht, heilige nacht' in de versie van Cobain en Jezus wordt pas echt geboren.”

Archie Shepp: Blasé

Verhulst: “Je mag het verwachten van iemand die een roman de titel 'Spoo Pee Doo' gaf: Archie is mijn held. En hij heeft iets te vertellen. Luister naar die teksten, men moet er vandaag niet meer mee afkomen. De rock 'n roll is er uit, de braafheid regeert. Daarom dat ik met graagte zo nu en dan naar Archie weder keer.”

Tom Waits: Alice

Verhulst: “De Amerikaanse samenstellers van poëzie-bloemlezingen weten het al een poosje: deze jongen kan teksten schrijven en het is terecht dat velen zijn naam noemden toen Bob Dylan naar Stockholm om een lintje mocht. Hier horen we Waits aan de slag met 'Alice in Wonderland'. Zeer intelligent gedaan. (Overigens heb ik niets tegen Bob Dylan)"

Bertolt Brecht & Kurt Weill: Alabama Song

Verhulst: “Zou er een grotere tandem tekst/muziek bestaan?”

John Cale: Do not go gentle into that good night

Verhulst: “Er is lef voor nodig om een gedicht van Dylan Thomas op muziek te zetten, je hand is zo overspeeld. Cale is er in geslaagd het gedicht op de voorgrond te houden, ieder woord te laten ademen.”

Alain Bashung: L'imprudence

Verhulst: “Het Franse lied op topniveau. Bashung is mijn Elvis.”

De keuze van pianist Peter Vandenberghe:

Thelonious Monk & John Coltrane: Monk's Mood

Vandenberghe: “Monk op z'n best met Coltrane als perfecte sparring partner.”

Missy Elliot: Can't Stop

Vandenberghe: “Missy Elliot heeft een patent op sexy beats. Met Too Noisy Fish werken we aan een versie van dit nummer voor op de volgende cd.”

Maurice Ravel, 2de beweging van het pianoconcerto in G door Martha Argerich

Vandenberghe: “Als er al zoiets bestaat als perfecte muziek, dan moet het dit wel zijn.”

William S. Burroughs: The Algebra of Need

Vandenberghe: “The godfather of Spoken Word.”

Ruyichi Sakamoto & Alva Noto; Hawk Punished

Vandenberghe: “Intense soundtrack bij The Revenant. De muziek geeft mee vorm aan de film. Met ruis en noise die als melodiëen fungeren.”

Janis Joplin: Mercedes Benz

Vandenberghe: “Emotie recht uit het hart en de ziel.”

Gaat dat zien!

  • Nightwatch tourt nog tot het voorjaar. Dit zijn de speeldata.
VRTNU VRTNU VRTNU