Spring naar inhoud

Nico Sturm tipt


Elke week tipt de tafelgast van Culture Club op radio 1 ons allerlei cultureel lekkers. Deze week de tips van acteur en scenarioschrijver Nico Sturm.

Compagnie Barbarie: Modders

Nico Sturm: "Een eerste interessante tip is de voorstelling ‘Modders’ van het toch wel rebelse gezelschap Compagnie Barbarie, genaamd naar de lelijke barbarie-eend overigens. Compagnie Barbarie, dat zijn zeven dames. Ze maken nogal stout theater, doorgaans voor volwassenen, maar de laatste tijd steeds vaker ook voor kinderen. De voorstelling ‘Modders’ gaat over het moederschap en over het feit dat moeders soms ook maar wat aanmodderen en zich door het leven bluffen. Ploetermoeders met andere woorden. Of Modders dus. Het is een geestige en tegelijk heel visuele voorstelling, een feest voor zowel mama’s, als papa’s, als kinderen. Dus allen daarheen."

Meer info over Compagnie Barbarie

Happy Valley (BBC)

Nico Sturm: “De eerste reeks heb ik op één avond tijd gezien, samen met Marc Van Eeghem, een paar dagen voor zijn dood. Het was zijn laatste weekend. Er bleef in die tijd altijd iemand bij hem logeren. We zijn er met zijn tweeën aan begonnen, aan Happy Valley. Samen in zijn bed, onder het dekentje. Hij zei: nu heb ik hier iets liggen, dit moeten we echt zien. Het was eigenlijk een tip van Jan Decleir en diens prachtige vrouw Brechtje. De serie gaat over een dorpje, Yorkshire, waar best wel wat criminaliteit heerst door de teloorgang van de industrie. Kleine criminaliteit, drugs, geweld… geen al te grote problemen, maar het verhaal duikt in het leven van één bepaalde vrouw, de plaatselijke brigadier die het plaatselijke korps leidt en die echt in een rollercoaster van donkerte en geweld terechtkomt. Ik denk dat Marc en ik om de paar minuten naar elkaar keken van ‘Happy Valley, wat is me dat?’ Het is zo rauw, zo eerlijk, maar ook zo geweldig geacteerd. De acteurs hebben de ruimte gekregen om alle registers open te trekken. Het verhaal komt als een mokerslag aan. Het blijft aan de ribben kleven. Ik raad dan ook aan om hier niet alleen naar te kijken. Beter samen onder een dekentje en elkaar af en toe eens goed vastpakken en blij zijn dat je elkaar hebt. Het is niet alleen kommer en kwel, hoor. Je kan er ook mee lachen. Er zit een soort gitzwarte humor in. Het heeft iets heel menselijks. Misschien vind ik dat wel het beste eraan: dat het zo menselijk is. Het is overdonderend, omdat het zo echt is. Het was natuurlijk ook bijzonder om die serie met Marc te zien. Onvergetelijk, ja. Die nacht zal ik altijd blijven koesteren. We zijn er sluimerend doorgeraakt. Om het uur vroegen we aan elkaar: ‘heb jij al wat geslapen? En wat heb je gedroomd?’ Elke droom hebben we dan aan elkaar verteld. Ja, dat was een mooi deel van het afscheid, dat nog altijd duurt natuurlijk.”

Meer info over Happy Valley

Anouar Brahem: Le Voyage de Sahar

Nico Sturm: "Dat is ook iets bijzonders. De muziek van Anouar Brahem heb ik ooit aangeraden gekregen door Stefaan Van Brabandt, een klasgenoot die we onder meer kennen van de voorstelling ‘Marx’ die op dit moment loopt. Da's dus een tip in een tip. Het is heel bezwerende muziek. Je vindt het meestal in de grotere zaken onder het label jazz of klassiek. Het durft er zowat tussenin te zitten. Het is heel rustgevende, mythische muziek. Ik word er alleszins rustig van, het ontspant me. Vooral zijn plaat Le Voyage de Sahar, de reis in de Sahara, brengt je echt naar een soort van niemandsland. Voor wie even op adem en tot rust wil komen."

Gaat dat zien!

° Nico Sturm en Jonas Van Geel toeren momenteel samen met de voorstelling 'Gisteren was het geweldig'.

° Nico Sturm en Stijn Van Opstal spelen dit weekend hun voorstelling 'Pinokkio' in de Koningin Elisabethzaal en in de Bijloke.

VRTNU VRTNU VRTNU