Spring naar inhoud

Murielle Scherre over de kunst van erotiek


Om de koude wintermaanden door te komen heeft Lannoo een boek als een knisperend haardvuur op u losgelaten: de kunst van erotiek. Het boek bundelt meer dan tweeduizend jaar aan erotische kunst en is om duimen en vingers en andere lichaamsdelen bij af te likken. Wij vroegen lingerieontwerpster en schrijfster Murielle Scherre (La fille d’O) of we haar konden verleiden tot wat mijmeringen bij het bekijken van dit boek.

MURIELLE SCHERRE:

“Ik kijk en blijf kijken naar dit boek. Erotiek gaat nooit vervelen. Erotiek is inspirerend. Tot meer erotiek. Mijn spiegelneuronen worden wakker getrapt door al die vrijheid en blijheid. Geïnspireerd tot het maken van, van IETS. Omwille van het plezier van het maken. Erotiek heeft er voor gezorgd dat we ons al tweeduizend jaar voortplanten. Daarin zijn we weinig veranderd. Mooi om te zien hoe door de jaren heen iedereen erotiek op z’n eigenste persoonlijke manier ervaart. Vanuit ons eigen lichaam. In contact met een ander lichaam. In contact met een schildersdoek. In contact met een camera. Of een tekenpotlood. Als er geen data bij de werken vermeld waren, kan je nauwelijks raden wanneer ze gemaakt werden. Misschien is het net dat wat ons zo magnetiserend betovert in het bekijken van erotiek: het diep menselijke ervan. Vrij van tijd. Doorspekt met wat ons allen verbindt. Onze drang naar verbinding. Naar contact. Hoe die drang van alle tijden is. Eender welke vorm ze aanneemt.”

Erotiek is voor mij een geschenk van de natuur.

"Ons voortplanten is een biologische noodzaak. Erotiek houdt ons op scherp. We zijn er voor gemaakt: voor seks en diens verleidelijke neveneffecten. Onze lichamen zijn listige machines waarbij al onze zintuigen maar één ding echt moeten: zich vermenigvuldigen teneinde onze soort in leven te houden. Hoe prachtig is het om te zien hoe ons hele leven doorspekt is van afgeleiden van onze ware aard als beestje. Kunst, muziek, literatuur, mode: als water baant erotiek zich een weg doorheen alles wat ons omringt. En hoe! Alsof de menselijke machine nog niet vernuftig genoeg in mekaar steekt. Alsof De Daad an sich nog niet benevelend genoeg is."

Erotiek is de geur die ons de bakkerij binnen lokt.

"Die ons uitnodigt de handen in het nog rijzende deeg te duwen en iets te scheppen. Onze gedachten zich langzaam materialiserend in vormen die anderen dan weer voeden en inspireren. De mooiste conspiracy theory, waarvan zelfs de praktijk nimmer gaat vervelen. Ik hou van erotiek en van mijn vuile handen. Ik omhels mijn sluw scheppende geest. Hoe die zelfs mijn dromen binnen dringt. Geen klop op de deur maar de voorgevel neer en kamervullend."

Erotiek moet zijn. Zo niet gaan we er aan.

“Als seks de meest efficiënte vorm van creativiteit is, dan is kunst mogelijks de mooiste vorm van voorspel. Therapeutisch voor maker en toeschouwer. Kunst voedt ons allen. Kunst is de vraag. Seks kan een antwoord zijn. Kunst is overschouwend, in vraag stellend, onderzoekend. Een spel tussen de schepper van kunst en diens toeschouwers. Seks is een goed gesprek tussen twee lichamen, aangedreven door twee geesten. Die beleving is zo betoverend dat ze op haar beurt weer goesting geeft aan de kunstenaar om het moment terug op te roepen. Een nobele poging la petite mort te destilleren en mogelijks te bottelen, te fotograferen, te beeldhouwen uit iets zo koud als marmer. Om de materie terug tot vlees te maken, met handen die mogelijks nog nazinderen daar waar een aanraking nog vers is. Er schuilt een nobele romanticus in ons allemaal. We schuiven aan in lange rijen bij het museum om de materialisatie van andermans plezier en torment te aanschouwen. Omdat de brutaal weggehakte stenen herleid tot een nobele kus ons herinneren aan dat tedere moment dat we zelf eens mochten beleven. We worden er zowaar zacht van, diep vanbinnen.”

Ik wil al het moois in dit boek in de blender doen en een bad nemen hiervan, van dit brouwsel.

"Ik hou van de morsigheid, het essentiële, het kriebelkrabbel noodzakelijke dwangmatige ervan. Het plezier van krabben na de jeuk. De gekmakende wrijving en het zoete van de voldoening nadien.“

Gaat dat zien!

-'De kunst van erotiek' is nu uit bij Lannoo. -Meer La fille d'O vind je hier

VRTNU VRTNU VRTNU