Spring naar inhoud

Mattias De Craene: Sun Ra Playlist


Sun Ra, de jazzlegende met kosmische weerklank, is vandaag 25 jaar dood. Om hem te eren maakte Mattias De Craene, saxofonist bij Nordmann & MDCIII, een playlist. Mattias De Craene: "Wat Sun Ra precies in mijn leven betekend heeft, weet ik nog steeds niet heel goed. Hoe ik naar de muziek moet luisteren, weet ik eigenlijk ook nog steeds niet zo heel goed. Wat ik wél heel goed weet, is dat Sun Ra een absolute & rechtstreekse bron van inspiratie is geweest voor mij als saxofonist en dan vooral voor mijn trio “MDCIII”. De muziek is soms raar, soms heel normaal. Soms spiritueel, soms gewoon gek (of niet?), soms gaat het over onderdrukking & slavernij... Het is... zo veel. Ongeacht de boodschap heeft de muziek de prachtige eigenschap om zich bij iedereen op een andere manier in de oorschelp te nestelen. Filmische klanken, donkere drums, bezwerende gezangen... Iedereen kan er zijn verhaal of fantasie op projecteren en dat maakt Sun Ra zo fascinerend. Om een inleidende playlist samen te stellen van een man die met zijn band meer dan 100 albums uitbracht op zijn label “Saturn” is eigenlijk onbegonnen werk, maar ik probeerde het toch. Een kleine maar smaakvolle hap vol met nummers van Sun Ra en de zijnen van toen ik voor het eerst kennis mocht maken met zijn muziek tot nu, een kleine 10-tal jaar later.

“Hours after” (Jazz in Silhouette)

Mattias De Craene: "Volgens velen is “Jazz in Silhouette” dé instapplaat om Sun Ra te leren kennen. Het is nog niet de afrofuturistische band & de kosmische sound die we met de band associëren, maar een plaat die met een ietwat uitgedunde bigbandbezetting een traditionelere “old school bigband sound” naar voor brengt. Uitgebroed in 1959, hetzelfde jaar, klimaat & nest waarin platen “Kind of Blue”, “Giant Steps” & “The Shape of Jazz” het levenslicht zagen."

“Take the A Train” (Sunrise in different dimensions)

Mattias De Craene: "Uit “Sunrise in different dimensions”, een live album uit 1980 opgenomen in Zwitserland. Wat mij betreft een geniale vondst & arrangement van de klassieker “Take the A Train” van Duke Ellington, waar hij overigens vaker muziek van speelde. De intro is warm, zwoel en uit de haak. Het lijkt wel of hij een mixtape van misleiding en emoties gebruikte als blauwdruk voor dit arrangement."

“The voice of Pan” (Sun Ra Featuring Pharaoh Sanders & Black Harold).

Mattias De Craene: "Een plaat die enigszins een vreemde eend in de bijt kan genoemd worden door het feit dat Pharaoh Sanders hier even de rol als saxofonist overneemt van John Gilmore. In deze “voices of Pan” komt Black Harold naar voor als ware “flute-slayer”: hij combineert en wisselt zijn stem af met de fluit, met daaronder een rare jungle-achtige groove. Een rechtstreekse inspiratiebron voor mijn trio “MDCIII”."

“Space is the place” (Space is the Place)

Mattias De Craene: "Mijn allereerste kennismaking met Sun Ra en zijn muziek was door de gelijknamige film “Space is the place”. “The music is different here, the vibrations are different, not like planet earth's sound of gun, anger, frustration...” Sun Ra en de zijnen gaan op zoek naar een nieuwe plek in de kosmos die vrij is van elke vorm van onderdrukking & racisme om zijn volk een nieuwe plaats te te kunnen geven."

“Moonshots across the sky” (Strange Strings 2007 reissue)

Mattias De Craene: "Deze track is blijkbaar niet op de originele plaat terechtgekomen, maar enkel op de reissue (2007). Dit nummer roept altijd een heel rare sfeer op bij mij. Ik heb altijd het gevoel dat ik in een gigantisch kunstwerk van klei & prikkeldraad rondloop als ik deze “moonshots across the sky” hoor. Het is helemaal niet gemaakt om te behangen en dat doet het ook niet. Het prikkelt en daagt je uit. Grappig genoeg had ik ooit het idee om de mandoline(?), banjo (?) “hits” te transcriberen om er een cover van te maken. Misschien goed dat het bij een idee is gebleven. Alhoewel..."

Door of the cosmos (Sleeping beauty)

Adventure Equation (To those of earth... And other worlds)

Mattias De Craene: "Een percussieve track uit het compilatiealbum vol met parels “To those of earth... and other worlds", samengesteld door Gilles Peterson. Ik hou van de “spacey” percussie in combinatie met de droge basklarinet die voor een fascinerend contrast zorgt. “Adventure Equation” was één van de nummers die me ertoe aangezet hebben om mijn trio “MDCIII” uit de grond te stampen. Filmisch, fascinerend, geruststellend, junglevibe... DIG!"

Children of The sun (Ra to the rescue)

There are other worlds (they have not told you of) (Lanquidity)

Mattias De Craene: "De hele sfeer van Sun Ra zit in de titel. Een redelijk lang nummer van het album “Lanquidity'. Heel dromerig, bijna een trip. Ideale schijf om voor het slapen gaan op te leggen en in een lucide nachtmerrie terecht te komen."

Gaat dat zien!

° MDCIII bracht in september hun allereerste full-album uit, Nordmann binnenkort een nieuwe single “The Law”.

° Het Sun Ra Arkestra brengt de soundtrack bij de Afro-futuristische sciencefictionfilm Space Is the Place. 30 april in Bozar in Brussel.

VRTNU VRTNU VRTNU