Spring naar inhoud

Marcel Vanthilt tipt


Wat leest, bekijkt, beluistert Marcel Vanthilt als hij zijn culturele bloedwaarden op peil wil houden? De culturele tips van Marcel Vanthilt:

Charlotte Rampling in 'Hannah'

Marcel Vanthilt: "Ik ga weer vaker naar de bioscoop. Dat was ik vergeten met het hebben van kinderen. Ik heb wel alle kinderfilms gezien de laatste tien jaar (lacht). Sinds Toy Story zijn er gelukkig ook heel goede kinderfilms. Maar nu ga ik terug naar volwassenenfilms kijken. Ik moet nog altijd 'Phantom Thread' zien, met Daniel Day-Lewis en er is ook een nieuwe film met Charlotte Rampling: 'Hannah'. Wil ik zeker ook zien. Ik ga naar de Cartoons in Antwerpen, kleine cinema, goede films heb ik daar vorig jaar gezien.

Letterenhuisfestival: Ieder zijn Claus

Marcel Vanthilt: "Musea probeer ik ook te doen. Ik woon in het centrum van Antwerpen. Je hebt daar het Fotomuseum, altijd goed. Je hebt het Modemuseum, ook altijd goed. En je hebt bij mij vlak om de hoek het Letterenmuseum, waar nu de tentoonstelling over Claus loopt. Die ga ik dit weekend proberen te bezoeken. Dat lijkt mij echt een aanrader. Dat loopt nog een tijdje. En er is ook weer een festival in het Letterenhuis, op 5 mei geloof ik, en daar moet je zeker ook naartoe, want dan kan je onder begeleiding in de catacomben gaan. Dan halen ze echt de manuscripten van de schrijvers uit de kast. Dan zie je het papier waar Paul Van Ostaijen op gekribbeld heeft. Dat is echt heel fijn. Die kelder is enorm groot."

Julian Barnes: The Only Story

Marcel Vanthilt: "Wat literatuur betreft, ben ik momenteel iets van Bill Bryson aan het afwerken: The History of Nearly Everything, maar ik ben wel op zoek naar een nieuwe roman, ja. Ik heb een aantal non-fictiedingen gelezen, onder andere 'Homo Deus' van Yuval Harari en nog wat wiskundeboeken, want we zitten op een scharnierpunt in de geschiedenis mevrouw, de machines gaan het overnemen en ik wil mij daarover informeren (lacht). Maar een roman... Christophe Vekeman brengt een nieuwe roman uit volgende week. Daar kijk ik naar uit. Als mensen tipt hebben, mogen ze het laten weten. Ik lees veel Engelstalige literatuur, ik denk dat ik de laatste van Julian Barnes nog niet gelezen heb. Is dat een aanrader? Dan ga ik die doen."

Yes in Roma

Marcel Vanthilt: "Dan is er nog een muzikale suggestie. Een soort guilty pleasure. Volgende week speelt Yes in de Roma. Toen ik dertien jaar was, had je Emerson, Lake & Palmer, Pink Floyd, Yes en nog zo'n paar groepen en ik vond dat eigenlijk helemaal niks. Al die gasten met hun psychedelische lange haren, maar nu, erop terugkijkend, hebben die toch ook wel wat gemaakt wat de tand des tijds heeft doorstaan. Eén van de leuke anekdotes uit die tijd was dat, toen Yes optrad in Vorst Nationaal, de organisator van het concert, ene Herman Schueremans, het podium opkwam om de groep in het Frans aan te kondigen. Hij zei, ik zal het nooit vergeten: 'les Yes'! Ook had hij het over 'les Pink Floyds', 'les Rolling Stones' en dus ook 'les Yes'. Heerlijk."

VRTNU VRTNU VRTNU