Spring naar inhoud

Malcolm X Playlist


De KVS heeft de deuren geopend voor een nieuw seizoen. Deze week onder andere op het programma: de herneming van successtuk Malcolm X en het nieuwe MAPping Brussels, beiden met rapper, producer en acteur Pitcho Womba Konga. Hij maakte voor ons een playlist.

Pitcho Womba Konga

"Deze nummers zijn een grote bron van inspiratie voor mij en helpen mij bij mijn werk. Ze zijn gemaakt door artiesten die me op een of andere manier in mijn dromen hebben doen geloven."

JAMES BROWN: KING HEROIN

Ik had nog vele andere nummers van "The Godfather of Soul" kunnen aanhalen, maar ik koos voor dit nummer omdat je Brown hierin kan horen preken. Ik hou van de mix van spraak en lied waardoor dit nummer dichtbij "Slam poetry” aanleunt. Deze poëtische reis naar de ravages die drugs aanrichten, doordringt mijn ziel elke keer als ik het hoor.

FRANCO ET LE TOUT PUISSANT OK JAZZ: MARIO

De Congolese rumba is een van de gloriemomenten van de Congolese muziek. In de straten van de grote Congolese steden hoor je vandaag nog steeds vooral deze muziek. Het nummer Mario vertelt het verhaal van een gigolo. Het is zijn vrouw die zingt dat ze niet meer tegen zijn vrolijkheid kan. Dit nummer brengt me terug naar mijn kindertijd in Congo.

ICE-T: 6 'N THE MORNIN'

Dit nummer deed me het album "Rhyme Pays" van Ice-T kopen. Ik begreep de teksten niet echt maar ontdekte er wel de rapmuziek door. Ik voelde de kracht van de arrogantie en de zelfverzekerdheid van de zanger door de machtige beat heen. Dankzij deze plaat werd Ice-T voor mij de onbetwistbare referentie van de hiphopcultuur.

NTM: LE MONDE DE DEMAIN

Dankzij deze groep en dit nummer ben ik zelf met rap begonnen. Voordien bestond er al Franse rap maar zelden haalde die dezelfde kwaliteit als die van de Amerikanen. Niet alleen de stijl en de muzikale kleur zijn krachtig maar ook de boodschap. Toen ik het lied voor de eerste keer hoorde was ik nog jong. De boodschap leek rechtstreeks aan mij gericht. "De wereld van morgen, wat er ook met ons gebeurt, behoort ons toe". Pure kracht waren die woorden voor mij, ze deden mij weer in mijn dromen geloven.

SADE: PEARLS

Dit lied raakt me in het bijzonder omdat het me aan de ellende in Afrika doet denken. Het verhaal van deze Somalische vrouw is symbolisch voor alle mensen die elders op zoek gaan naar een beter dagelijks leven maar nooit aankomen. Een nummer dat vandaag actueler dan ooit is.

NAS: REPRESENT

Het album "Illmatic" van Nas is een onmisbaar album voor rapliefhebbers. Het is de referentie der referenties. Het "Represent"-stuk was de beste combinatie waarvan een hiphopper in die tijd kon dromen. De rapper Nasir Jones (Nas) rapt op geluiden geproduceerd door "DJ Premier". Het was de eerste van een reeks vruchtbare samenwerkingen.

BONOBO: BLACK SANDS

Ik ontdekte dit nummer door de Franse film "La loi du marché" van Stéphane Brizé met acteur Vincent Lindon. De muziek sluit naadloos aan op de beelden. Maar je kan er evengoed zo naar luisteren. Het inspireert mateloos. Ik hou enorm van muziek op de grens van hiphop en chillout/downtempo.

M.I.A.: BORDERS

Hiphop krijgt de laatste tijd veel kritiek te slikken. Het is leeg geworden en heeft zijn subversieve karakter verloren. M.I.A. bewijst het tegendeel. Dit nummer maakt dat ik steeds weer wil blijven vechten, blijven hopen ook. Zij die de videoclip nog niet gezien hebben, wil ik uitnodigen om toch eens te kijken. De clip is even krachtig als het nummer zelf.

DAMSO: Débrouillard

De eerste keer dat ik Damso hoorde was in 2015 tijdens een feest in de Pianofabriek dat ik zelf georganiseerd had. Ik had hem en zijn groep uitgenodigd om daar op te treden. Hij bracht dit nummer en ik was onmiddellijk onder de indruk. Een jaar later kreeg hij een platencontract in Frankrijk en nu is hij een fenomeen in Frankrijk en België. Het is leuk om op deze manier een broer te zien uitgroeien.

DAVIDO: SKELEWU

Een paar jaar geleden werd ik liefhebber van Afrobeat. De meeste artiesten zoals Davido zijn van Nigeriaanse oorsprong. Ik hou van de energie en de melodieën die zij brengen. De bekendste artiesten zoals Wizkid en P-Square zijn inmiddels wereldberoemd. Zij doen de Afrikaanse muziek heropleven.

Gaat dat zien!

-Pitcho Womba Konga kan je aan het werk zien op 12 en 14 september in het theaterstuk Malcolm X, op 16 en 17 september in MAPping brussels en op 8 en 9 november in Kuzikiliza. Alledrie in KVS.

VRTNU VRTNU VRTNU