Spring naar inhoud

Luc De Vos: Playlist


Vanavond in Belpop: Luc De Vos. In deze playlist niets dan unieke versies van zijn beste songs en bijzondere samenwerkingen.

Lieve Kleine Piranha (oudste live-opname Gorki uit 1991)

‘Lieve Kleine Piranha’ was de 2de succesvolle single van Gorky (toen nog met ‘y’), nadat Luc en zijn band een verpletterend visitekaartje hadden afgegeven met 1ste single ‘Anja’. De song heeft ook al een eerste ‘cameo’ van 'Mia'. In deze versie is ook Patrick Riguelle te horen op backing vocals en mondharmonica. Hij speelde in de vroege jaren vaak mee als gastmuzikant en werd ook Lucs zangcoach.

100 op 1: 'Mia' (november 2010)

Voorwaar, een Afro-beat-versie van ‘Mia’. Het zoveelste bewijs dat ‘Mia’ in zowat alle versies overeind blijft, eigen aan een wereldsong. Het grappige is dat Gorki ooit nog in Senegal een album maakte. Luc zou het er verschrikkelijk gevonden hebben en miste zijn o.a. zijn Gentse stoverij met frietjes…

Gorki & Wim Helsen - 'De olifant is grijs' (Radio 1 Sessies - november 2011)

Een perfecte match: de kinderlijke en tegelijk caleidoscopische metaforiek van Luc De Vos en de waanzinnige absurditeit van Wim Helsen, met de existentiële reflectie genaamd ‘De Olifant Is Grijs’ (van ‘Vooruitgang’, 2002)

Gorki & SX - 'Grote stoute orka'

Luc De Vos hield enorm veel van liveshows, en als hij zelf niet speelde was hij enorm vaak te zien op optredens van anderen. Hij had ook altijd een warm en vaderlijk hart voor jonge, beginnende bands, zoals voor SX in 2011. In ‘Grote Stoute Orka’ (uit ‘Research And Development’, 2011) zijn overduidelijk de mellotron-partijen te horen, een instrument waar Luc dol op was en dat hij zo veel als het kon in songs wilde gebruiken.

Gorki & Spinvis & Tom Pintens - 'k heb in mijn jeugd gelijk een beest gezopen':

Tom Pintens was een muzikale vriend en klankbord van Luc buiten Gorki, met wie hij graag samenwerkte. Met hem maakte Luc, niet alleen songschrijver maar ook een belezen literatuurkenner, o.a. de EP ‘ ’k Heb In Mijn Jeugd Gelijk Een Beest Gezopen’, gebaseerd op teksten van Willem Elsschot. De titel was hem – jammer genoeg – net wat teveel op het lijf geschreven.

Gorki - 'Kamikaze'

De openingstrack van ‘Research And Development’, het album dat Luc maakte nadat Gorki de nieuwe powerdrummer Bert Huysentruyt aan boord hees, en voor het eerst in lange tijd een 2de gitarist toeliet, Thomas Vanelslander. Het werd wat Luc en bij uitbreiding Gorki al lang wilde maken: een echte groepsplaat.

Gorki - 'Lieve kleine piranha'

Een live-versie van een van Gorkis eerste hits, gebracht door de meest recente bezetting van de groep. Een bezetting waar Luc zich erg goed in voelde en waarvan iedereen vond dat het de beste en krachtigste versie van Gorki ooit was, in staat om erg sterke liveshows te brengen. Luc voelde zich als een vis in het water in deze groep.

VRTNU VRTNU VRTNU