Spring naar inhoud

19/03 tot 24/03 Leuven Jazz Playlist


Deze week kan je naar Leuven Jazz, waar drums dit jaar de hoofdrol spelen, met onder andere Mark Guiliana Jazz Quartet, Nasheet Waits, Binker & Moses, MDC III, Cecilia Sanchietti, Sons of Kemet XL, Haven en Han Bennink. Drummers Eric Thielemans en Antoine Pierre maakten voor ons een playlist met het betere geroffel en slagwerk.

Paul Motian Trio: It should have happened a long time ago

Eric Thielemans: "Paul Motian: mysticus op het drumstel. Onpeilbaar, abstract en toch heel erg verbonden met de stroom waaruit alles voortkomt."

Elvin Jones op McCoy Tyners "Inception"

Antoine Pierre: "Elvin stuwt de band voort als was hij bezeten. Ik hou ervan hoe hij de snaredrum behandelt en hoe hij erin slaagt om op een elastische/kauwgumachtige manier de tijd net dat ietsje te rekken. Zijn trading fours (waarbij de muzikanten om beurten vier maten voor hun rekening nemen, red.) met McCoy zijn legendarisch (hoe slagen ze er toch in om telkens opnieuw samen te 'landen'?!!)"

Tony Oxley: “Taunton” drum solo live

Eric Thielemans: "Tony Oxley: uniek Europees improvisator. Epigoon van de Engelse improvisatieschool. Creëerde zijn eigen drumstel en klankwereld als antwoord op de Amerikaanse jazzdominantie. Tegelijkertijd favoriet Europees jazzdrummer van tenorsax-legende Stan Getz."

Jack DeJohnette op "Shadow Dance" met Metheny, Hancock en Holland

Antoine Pierre: "Zowat het beste begin van een concert ooit, als je 't mij vraagt (het is gewoon een fantastische drumsolo). Jack heeft ook zijn eigen hoogstpersoonlijke manier om de tijd net dat ietsje te rekken."

Billy Hart op Herbie Hancocks Sextant

Eric Thielemans: "Billy Hart. Meest sensuele drummer. Diep geworteld in de jazztraditie, met een gevoeligheid, nieuwsgierigheid en diepgang die hem tot een van de grootsten maakt. En ook: mijn vriend en mentor."

Tony Williams op Miles Davis' "Nefertiti"

Antoine Pierre: "Ik denk dat deze keuze voor zich spreekt. Telkens Miles en Wayne het thema spelen is dat weer een nieuw avontuur. Tony's klank op de cymbaal is zo uniek dat elke drummer er jaloers op is..."

Ed Blackwell met Old and New Dreams Quartet: “Chairman Mao”

Eric Thielemans: "Ed Blackwell. Funky as hell. Hip, precies. Melodisch."

Roy Haynes Quartet: If I Should Lose You

Antoine Pierre: "Roy is één van mijn favoriete drummers. Hij is nog steeds helemaal mee (terwijl hij deze week zijn 93ste verjaardag vierde). Ik hoop dat ik nog zo scherp ben als ik ooit zo oud word. Zijn spel op de snaredrum is zo helder en zijn swing lijkt wel binair (in tegenstelling tot bijvoorbeeld die van Elvin, wiens swing eerder ternair is en doet denken aan Afrikaanse grooves), wat een o zo herkenbare spelstijl oplevert! En dan zwijg ik nog over de klank van de 'flat ride': zo zacht en zoet."

Elvin Jones op Bill Frisells “Strange meeting” samen met meesterbassist Dave Holland

Eric Thielemans: "Elvin Jones is de incarnatie van de Moederdrums. Mannelijk en vrouwelijk tegelijkertijd. Diep, geconnecteerd met de ritmes van aarde en hemel."

Marcus Gilmore op Gilad Hekselmans versie van 'Parisian Thoroughfare'

Antoine Pierre: "Marcus is de kleinzoon van Roy Haynes. Hij is dezer dagen zonder twijfel één van de meest innovatieve drummers. Hij heeft een uniek geluid en ik denk dat hij een antwoord heeft gevonden op de hedendaagse trend van het chirurgisch perfect drummen: hij weet 'timing' niet alleen te gebruiken als referentie, maar ook als textuur. (Noot: in deze video speelt hij op drums die gemaakt zijn door de Belgische drummer Lieven Venken)"

Gaat dat zien!

° Eric Thielemans speelt op dinsdag 20 maart aan de zijde van drumster Karen Willems in ’t Narrenschip Vaart

° Antoine Pierre is de bezieler van een speciale Leuven Jazz-creatie met Lander Gyselinck en Mark Schilders op zaterdag 24 maart in 30CC/Schouwburg. Hij speelt de dag erna ook nog met Jean-Paul Estiévenart in een Leuvense huiskamer.

° Meer info: Leuven Jazz

VRTNU VRTNU VRTNU