Spring naar inhoud

Lenny Van Wesemael: Instagram


Sinds de komst van sociale media heeft iedereen alle middelen voorhanden om online verhalen te vertellen en wordt onze maatschappij alsmaar visueler. We regisseren ons eigen leven in foto’s en filmpjes. Culture Club wil de rollen omkeren en filmmakers uitdagen om aan de slag te gaan met de (beperkte) middelen van Instagram. Hoe halen die meer uit het medium? Waar liggen de opportuniteiten om verhalen te vertellen? Wat zijn de beperkingen? Ligt hier een nieuw platform voor de verspreiding van fictie? In de openingsweek van Film Fest Gent zal Culture Club elke dag één ultrakorte film van één regisseur op Instagram lossen.

Vandaag is dat regisseur Lenny Van Wesemael, bekend van haar langspeeldebuut ‘Café Derby’ (2015) en de fictiereeks ‘#Hetisingewikkeld’ (VIER, 2017). Lees onder de video over haar ervaringen met het medium.

Lenny VW: Mijn filmpje gaat over een vrouw –gespeeld door mezelf- die een story aan het maken is op Instagram waarin zijzelf centraal staat. Het is een soort wake-up call. Ik hoop dat mensen zich de vraag zullen stellen: ‘waar zijn we met z’n allen toch mee bezig?’. Is het al die moeite waard, al die tijd die we daarin steken? Persoonlijk denk ik van niet. Ik kan mij er ferm aan ergeren. Het neemt de echtheid van de dingen weg. Maar voor alle duidelijkheid: ik werp misschien een steen maar zonder zonde ben ik niet. Ik ben net zo ‘schuldig’ als iedereen.

-Wat zijn volgens jou de voordelen?

Lenny VW: Welja, dat is simpel: Je hebt je smartphone ten allen tijde bij. Als je iets ziet dat de moeite is, kan je heel snel handelen. En ook: het is een heel andere manier van denken en doen. Ik word uit m’n comfortzone gelokt en dat was in het begin zeer beangstigend. Maar nu ben ik tevreden over het resultaat.

-Wat zijn de beperkingen?

Lenny VW: Ik moest wennen aan het beeld. Het ziet er uiteraard helemaal niet uit als bij een camera. Je hebt geen lenzen of zo, waardoor alles er wel heel realistisch uitziet. Ik had ook graag iets meer tijd gehad. Maar dat is niet de schuld van Instagram natuurlijk.

-Ligt hier een nieuw platform voor de verspreiding van fictie?

Lenny VW: Het zou zomaar kunnen. Je kan er heel creatief mee omgaan en het is een manier om met weinig middelen een verhaal te vertellen.

Lenny heeft ook nog een bonusfilmpje gemaakt:

Het Culture Club Instagram Film Fest is een samenwerking tussen Film Fest Gent & Culture Club (Canvas/Radio1).

VRTNU VRTNU VRTNU