Spring naar inhoud

09/03 tot 31/03 Lady Linn: Murder Ballads Playlist


Lady Linn, Tijs Delbeke, Stijn Meuris en Gregory Frateur treden nog tot eind maart op met hun Murder Ballads-tour, waarin ze de passionele moord bezingen. Wij vroegen aan Lady Linn om voor ons een playlist te maken.

Doc Watson: Omie Wise

Lady Linn: "Een waargebeurd verhaal over Naomie Wise, een 19-jarig meisje dat door haar minnaar vermoord werd in een rivier nadat hij haar zwanger had gemaakt. Een heel beklijvende tekst, vooral ook omdat het verloop van de gebeurtenissen echt uit de doeken wordt gedaan. Een beetje eigen aan het genre van de murder ballad, zo blijkt. Het oorspronkelijke nummer is uit 1808 en heeft verschillende uitvoerders gekend waaronder ook Bob Dylan. Mijn favoriete versie is die van Doc Watson."

Rihanna: Man Down

Lady Linn: "Dit nummer van Rihanna leek me ideaal om iets donkers en intiems mee te doen. De originele versie is een van mijn lievelingssongs en toevallig ook een perfecte murder ballad. Voor de verandering eens een vrouw die een man vermoordt, wat niet zoveel voorkomt in het genre ;)"

Billie Holiday: Strange Fruit

Lady Linn: "In onze tour prachtig vertolkt door Gregory Frateur. De tekst is een gedicht geschreven door Abel Meeropol. Het heette eerst 'Bitter Fruit' en gaat over de lynchpartijen op zwarte mensen in het zuiden van Amerika. In de versie van Billie Holiday werd het dan 'Strange Fruit', wat verwijst naar de lichamen die in de bomen hingen. Een hartverscheurend nummer dat Billie Holiday heel wat problemen bezorgde, gewoon omdat ze het zong."

Feist: Graveyard

Lady Linn: "Feist is een van de beste songschrijvers van deze tijd, niet alleen omwille van haar ongelooflijk poëtische teksten, maar ook door de manier waarop ze zingt en gitaar speelt. Haar muziek gaat bij mij door merg en been. Heel lieflijk maar ook heel diep. De tekst vond ik als afsluiter van ons programma heel passend: "Oh, Bring them all back to life". Een ontroerende gedachte voor alle mensen die we liefhebben of die vermoord zijn."

Foster the People: Pumped Up kicks

Lady Linn: "Niet alleen een supervet nummer, maar ook een met inhoud. Het wil wapenbezit aankaarten in Amerika, maar ook censuur in de kunsten bijvoorbeeld. Het is een heel letterlijke tekst, maar het startte als een metafoor. Helaas zijn 'school shootings' nog een heel actueel thema."

Nick Cave: Stagger Lee

Lady Linn: "Cool nummer en past perfect bij de stem van Stijn Meuris in onze tour. Over een man genaamd 'Stagger Lee', de naam zegt genoeg ;)"

Cher: Bang Bang.

Lady Linn: "Dit is een nummer dat de meeste mensen kennen in de versie van Nancy Sinatra. Het origineel is nochtans van Cher, en werd geschreven door haar man Sonny Bono. Evengoed een prachtige versie. Ook hier kan je de tekst zowel letterlijk als figuurlijk interpreteren. Ik hou van het arrangement."

Ween: Buenas Tardes Amigo

Lady Linn: "Een mooi nummer en zeker zo mooi gezongen en gespeeld door Tijs Delbeke in onze tour. Een verhaal over een man die tegen de moordenaar van zijn broer spreekt. Op het einde van het verhaal blijkt dat hijzelf zijn broer vermoord heeft."

Gaat dat zien!

° Alle info en speeldata van de Murder Ballads-tour.

VRTNU VRTNU VRTNU