Spring naar inhoud

Koningin Elisabethwedstrijd: Playlist


Dit weekend is het finale van de Koningin Elisabethwedstijd voor zang. Coloratuursopraan Elise Caluwaerts maakte eerder voor ons een playlist met nummers die heerlijk om te zingen zijn. Elise: "Zingen is echt super (lacht). Als je met een liedje meezingt, krijg je daar een goed gevoel van, toch? Wel, als je opera zingt, heb je dat gevoel maal duizend. Het is een beetje zoals sporten. Je wordt er gelukkig van. Ik kan het iedereen aanraden."

'Beim Schlafengehen' uit '4 letzte lieder' van Strauss met Jessye Norman

ELISE CALUWAERTS: "De Vier letzte lieder van Strauss, dat is van het mooiste klassiek repertoire dat er bestaat. Strauss baseerde zich hiervoor op teksten van Joseph von Eichendorff en vooral van Hermann Hesse – teksten vol melancholie, reflectie en berusting."

'Cum Dederit' uit 'Nisi Dominus' van Vivaldi door Andreas Scholl

'Mondnacht' van Schumann door Barabara Bonney

ELISE CALUWAERTS: "Zijn er leukere stukken om te zingen dan andere? Ja. Als klassieke zangeres moet je repertoire kiezen dat goed bij je stem past. En dat hangt er echt vanaf hoe je gebouwd bent, da’s gewoon biologisch, zeg maar. En dan moet je het ook aanvoelen. Elke stijl is anders. Het is een heel ander gevoel om Bach te zingen of Schumann. Ik vind het allebei leuk. Ik zing ook supergraag Mozart en Rossini, heel uiteenlopende dingen."

'Impromptu nummer 3' van Chopin door Horowitz

'The Goldberg Variations' van Bach door Glenn Gould

ELISE CALUWAERTS: "Buiten categorie."

Gustav Mahler: 'Symphony No. 2'. "Resurrection" met Claudio Abbado

ELISE CALUWAERTS: "Een langer stuk mocht ook wel. Het is een beetje een winters lijstje geworden, merk ik. Er is veel te veel fantastische klassieke muziek om een korte playlist te maken, een top 100 zou nog niet genoeg zijn."

Gaat dat zien!

-Meer info over de Koningin Elisabethwedstrijd

VRTNU VRTNU VRTNU