Spring naar inhoud

26/05 tot 01/09 Kapitein Winokio: Danskriebels


Kapitein Winokio trekt de hort op met de nieuwe concertreeks 'Danskriebels'. Daarin buigt hij met alle souplesse bekende dansnummers om tot typische Kapiteinsliedjes. Voor de gelegenheid maakte hij voor ons een playlist met nummers waar hij zelf danskriebels van krijgt.

Wild Tchoupitoulas – Brother John (1976)

Kapitein Winokio: "Mighty coodie Fio! Op de New Orleans-vibe kan ik simpelweg niet stilzitten. Een smeltkroes van verschillende muziekgenres in één zwoele voodoosound. Zowel de goeie oude jazz als de megafunky atypische beats van Dokter John, The Meters en The Neville Brothers. Deze laatste twee hebben een kroket van een plaat gemaakt met George ‘Big Chief Jolly’ Landry."

Toots and the Maytals – Reggae Got Soul (1976)

Kapitein Winokio: "Reggae makes me feel good. Toen mijn moeder met schoolklassen naar Londen ging, glipte ze vantussen de groep en belandde in de reggaebuurt in Camden. Ze stapte een groezelige platenzaak binnen en vroeg aan de rastaplatenboer naar de beste reggaeplaat van dat moment. Dit kreeg ze mee. Dit stond superveel en superluid op bij ons thuis. Ik ben verslaafd aan deze pure pompende reggaesound met live ingespeelde muziek."

Chic – Le Freak (1978)

Kapitein Winokio: "De hitmaker! Toen ik me met producen en sound begon bezig te houden ontdekte ik een rode draad doorheen alle platen die ik ijzersterk vond: Nile Rodgers. De man achter Chic, Sister Sledge en de grootste successen van Duran Duran, David Bowie, Madonna, Daft Punk en vele anderen. Hij weet als geen ander waar de klepel van de ‘hit’-klok hangt. Zijn stratocastergitaar heet dan ook ‘The Hitmaker’. Bijna alles wat hij maakt is megadansbaar en verandert in goud! Grappig detail: hij begon zijn carrière bij Sesame Street."

Yazoo – Don’t go (1982)

Kapitein Winokio: "Muziek voelen en zien. Mijn allereerste discotheekbezoek was werkelijk mindblowing! Mijn moeder en een vriendin van haar namen me mee naar de discotheek ‘Hippo’ in de Pelgrimstraat begin jaren tachtig. Zo luid had ik muziek nog nooit gehoord. Ik ‘voelde’ de muziek duwen in mijn buik. Dat had ik nog nooit meegemaakt. Een intense ervaring. Dit nummer van Yazoo was toen een wereldhit en toen het begon sprong iedereen op de dansvloer. Voor de eerste keer in mijn leven kon ik de muziek ‘zien’."

Prince – Kiss (1986)

Kapitein Winokio: "Van tennisrakket naar gitaar in een ommezwaai. Deze man hoeft geen uitleg. Hij is funk. Hij is dans. Hij is seks. Toen ik ‘Kiss’ voor het eerst hoorde, viel mijn mond open. Wat is dat voor een sound?! Wat gebeurt er? Hoe doet hij dat? Met mijn tennisrakket stond ik voor de boxen mee te spelen. Leuk detail is ook: de platenfirma van Prince wilde dit nummer niet uitbrengen omdat er geen bas in zit. Check maar eens: geen bas! Prince zei: release dit of ik ben weg. En toen? Mega wereldhit!"

Louis Prima – Sing Sing Sing (origineel 1936, deze versie 1993)

Kapitein Winokio: "It don’t mean a thing if it ain’t got that swing. Ik studeerde drums aan de Jazzstudio te Antwerpen. Mijn voorkeur is altijd uitgegaan naar aanstekelijke ritmes die je doen dansen, ook in de jazz. Sommige bigbands uit de jaren dertig en veertig van vorige eeuw waren stomende bruisende dansmachines. Zelf heb ik ook twee bigbands opgericht. Bamskivanfare: een technofanfare enkel met live musici waarmee we op I Love Techno speelden en in alle discotheken van België. Belgian Afrobeat Association: een heus afrobeatorkest met leden van Wawadadakwa, Internationals en Tattoo del Tigre."

St. Germain – Dub Experience II (1995)

Kapitein Winokio: "How low can you go? De diepe bassen, de eenvoud en de kabbelende vibe van dubmuziek hebben me altijd al aangetrokken. Een klanktechnicus in OLT speelde dit nummer af om zijn boxen goed af te stellen. Ik was meteen verkocht en... begon te dansen!"

Mahala Rai Banda – Mahalageasca (2004)

Kapitein Winokio: "Huilen en dansen. Ik hou enorm van muziek uit de Balkan. Het is zo opzwepend, lyrisch en ontroerend. Gemaakt om op te dansen. Deze bloedmooie muziek gaat recht naar mijn hart. Ik denk dat ik in een vorig leven zigeunermuzikant was."

Belgian Afrobeat Association – Mixed Emotions (2003)

Kapitein Winokio: "Een ode aan Fela Kuti. De ‘Afrobeat’ van Fela is bezwerend, hypnotisch en zeer krachtig. Ik hou er ontzettend van. Wawadadakwa en de Internationals namen samen een parel van een plaat op met Peter Vermeersch als producer en gastzang van Laïs."

Die Antwoord – Fatty Boom Boom (2012)

Kapitein Winokio: "Rap uit Zuid-Afrika! Heerlijke punkfunkrapbeats uit Zuid-Afrika. Deze beat vind ik totààl gestoord. En dan gaat die Yolandi erover krijsen. I love it. Kajje ni opstil blijvestaa ni."

Stromae – Papaoutai (2013)

Kapitein Winokio: "Stromae is de Da Vinci van de muziek. Übermusicus en een gentleman. In 2011 won ik één MIA en Stromae vijf. Ik vind hem echt ongelòòflijk straf in alles wat hij doet: muziek maken en opnemen, zingen en rappen, dansen, acteren, design, look & feel, marketing, live performance, mode... Ik hoop dat hij zich gauw weer sterker en beter voelt. Hij is mijn number one favoriet voor de Berenconcerten in AB."

Gaat dat zien!

° Meer info en tickets: 'Danskriebels'

° Er is ook een boek/cd van 'Danskriebels'

VRTNU VRTNU VRTNU