Spring naar inhoud

Kapitan Korsakov: Playlist


Kapitan Korsakov, niet te verwarren met de kabouter noch de neuropsychiater, is de noise rock band van Pieter-Paul Devos en compagnie. Op woensdag 20 december blazen ze het dak van de Vooruit. Vandaag maken ze voor ons een playlist.

John Frusciante - My Smile is a Rifle (Niandra LaDes and Usually Just a T-Shirt)

Pieter-Paul Devos: “Zijn debuutplaat. Een ontzettende revelatie toen ik ze voor het eerst hoorde. Akoestische en/of elektrische gitaren over elkaar, een occasionele mandoline of piano, en de stem van Frusciante die klinkt alsof de hele wereld van hem is. En dat op de meest bezielde manier. Prachtig. Voor sommigen.”

Bob Dylan - Shelter From the Storm (Hard Rain)

Pieter-Paul Devos: “Blood on the Tracks (1975), Desire (1976) en Hard Rain (1976) - de live-plaat van de bijhorende tour - zijn de afgelopen jaren mijn favoriete platen van Bob Dylan geworden. De twee studioplaten klinken magisch en dragen zo’n vrije ziel uit. De band waarmee hij toen speelde, en de manier waarop hij zichzelf live coverde op duizend-en-één, vaak geïmproviseerde manieren, klinkt zo bevrijd, dat het een heel mooie en bijna tastbare maatstaf heeft gezet in mijn hoofd als het gaat over hoe je je eigen kunst moet benaderen. Vrij.”

Rage Against the Machine - Vietnow (Evil Empire)

Pieter-Paul Devos: “De tweede plaat van RATM. Ik leerde dit album kennen toen ik in de lagere school zat en een vriendje ze voor me op cassette zette. Een tijd later werd het een van de eerste CD’s die ik kocht, en het is tot op vandaag nog steeds een van mijn favoriete platen. Een van de weinige ook die ik zowel bij Kapitan Korsakov als bij Raketkanon van begin tot einde opzet als we op tour zijn.”

Milk Carton Kids - Snake Eyes (The Ash & Clay)

Pieter-Paul Devos: “The Milk Carton Kids zijn een Amerikaans folkduo. Met een akoestische gitaar in de hand zingen ze de mooiste harmonieën, op een moeiteloze manier. Er zit ook een heel mooi moment met hen in de documentaire “Another Day, Another Time: Celebrating the Music of Inside Llewyn Davis”. Alleen niet vergeten door te spoelen als die instagramfolkie met zijn hoed begint te zingen.”

’t Hof van Commerce - Izzegem (En In Izzegem…)

Pieter-Paul Devos: “In dezelfde periode en door hetzelfde jeugdvriendje leren kennen als RATM. Ik vind dit de beste hiphopplaat uit België die ik ken. Sorry aan al de andere rappers. Maar wel goed geprobeerd.”

Flip Kowlier - Ik Ben Moe (Ocharme Ik)

Pieter-Paul Devos: “(Sorry Flip als het nu gênant wordt) Ik vind dit een van de beste Belgische platen van de afgelopen decennia. Songs, teksten: compleet af. Goeie band en productie ook.”

This Heat - Horizontal Hold (Out of Cold Storage, Made Available (John Peel Sessions))

Pieter-Paul Devos: “Opgenomen in 1977. Een experimentele Britse band die eind jaren ’70 en begin jaren ’80 actief was, en vorig jaar een onwaarschijnlijk goed reünieconcert gaf in de Vooruit in Gent. Dit nummer heeft een gitaarsolo die behoorlijk far out is, en die je niet snel ergens anders zal horen. Mijn favoriete gitaarsolo. Samen met die van Ween in 'Sorry Charlie'.”

Barkmarket - Visible Cow (L. Ron)

Pieter-Paul Devos: “Band van Dave Sardy. Zet dit nummer luid genoeg, want het begint een beetje stil en dit mag wel goed binnenkomen. Graag gedaan hoor.”

Lou Reed - Waves of Fear (The Blue Mask)

Pieter-Paul Devos: “Eén van zijn minder bekende soloplaten, maar wel degene waar ik het vaakst naar luister. Goeie nummers, met soms wat Velvet Underground-achtig lawaai. De drums en de bas klinken voor sommigen misschien wat tijdsgebonden, maar het feit dat Robert Quine hier leadgitaar op speelt, maakt dat compleet irrelevant.”

Roy Orbison - Blue Angel (Lonely and Blue)

Pieter-Paul Devos: “Dit was de single die Only the Lonely opvolgde. Roy Orbison… Wat een melodieën. Wat een harmonieën. Wat een zanger. Goeie backing vocals ook.”

Cake - I Will Survive (Fashion Nugget)

Pieter-Paul Devos: “Van alle covers ter wereld vind ik deze er met kop en schouders (misschien samen met Jimi Hendrix zijn versie van All Along the Watchtower) bovenuit steken. Een cover van het bekende disconummer van Gloria Gaynor die ze zonder enige vorm van ironie spelen - dixit John McCrea. De ultieme groovende basgitaar en een snijdend spastische leadgitaar.”

Lead Belly - Midnight Special

Pieter-Paul Devos: “Lead Belly heeft zelf verschillende versies van deze folk-traditional opgenomen, waarvan de eerste in 1934. De versie die ik het beste ken, is die met het Golden Gate Quartet uit 1940.”

Brainiac - Nothing Ever Changes (Hissing Prigs in Static Couture)

Pieter-Paul Devos: “Nog een laatste keer een plaat uit ’96 (blijkbaar). Een wervelwind van originaliteit van begin tot einde. Fris, hard, donker, scheef, innovatief, groovy... Fait divers: dit nummer is toevallig het enige op deze plaat dat is opgenomen door Steve Albini. De rest is gedaan door Eli Jenney.”

Gaat dat zien!

-Kapitan Korsakov speelt op 20 december in de Vooruit

VRTNU VRTNU VRTNU