Spring naar inhoud

Joost Vandecasteele gamet


Volgens een obscure website op het net is het vandaag Video Games Day. Voor ons een dwingende reden om het werk te laten vallen en aan het gamen te slaan, maar wat te spelen? Dat vroegen we aan schrijver, stand-upcomedian en game-expert Joost Vandecasteele.

Een toeschouwer van games

Joost Vandecasteele is geen conventionele gamer: “Ik kan niet gamen. Ik geraak niet voorbij de eerste boss (a significant computer-controlled enemy, red.). Ik kijk wel fanatiek naar games. Ik ben dan ook opgevoed als toeschouwer, als tv-kijker. Heel dat idee van touchscreens, het feit dat je met je vingers schermen moet aanraken, is alien voor mij.”

“Ik heb net de walkthrough van Uncharted: The Lost Legacy bekeken. Een game kijken inspireert mij honderdmaal meer dan een game spelen of een boek lezen. Een goede game heeft een perfecte balans: aan de ene kant is de speler vrij om te doen wat hij wil, aan de andere kant moet je hem lokken om verder te spelen. Dat is een heel andere relatie dan een boek of een film heeft met de kijker of lezer. Een game zegt: hier is een wereld, beweeg erin en ontdek de verhalen die wij er voor jou in hebben verstopt.”

Literatuur versus games

“Ik heb een grote puberale drang om net datgene interessant te vinden wat niemand anders interessant vindt. Ik ben jaren geleden ooit eens met stand-up comedy begonnen omdat het toen in onze contreien nieuw was. Nu heb ik dat gevoel met games: de makers zijn nog altijd wat aan het zoeken. Het is nog echt een nieuw medium.”

Literatuur is minderwaardig aan games, dat zeg ik als schrijver.

Joost Vandecasteele

“Ik vind literatuur minderwaardig aan games. Games zijn duizendmaal spannender, interessanter en gedurfder dan de meeste boeken die ons worden aangeboden. Ik heb het dan niet over tetris of over shoot ’em up-games. Voor mij is het spelelement van een game het minst interessante aspect. Ik vind het verhaal véél belangrijker.”

The Almost Gone

Naar aanleiding van de Buchmesse in Frankfurt lanceerde het Nederlandse Letterenfonds in samenwerking met het Gamefonds in 2016 een oproep om game-makers met schrijvers in contact te brengen. Vancasteele: “Zo is Happy Volcano bij mij terechtgekomen. Zij hadden al een idee voor de look van een game en ik vond het er allemaal heel appetijtelijk uitzien. Ik heb dan ook beslist om er narratief iets gruwelijks tegenover te stellen, anders zou het geheel te cute worden.”

“We hebben samen het verhaal bedacht. The Almost Gone speelt zich af in vijf verschillende werelden en elke wereld heeft zijn sterfscène. Het gaat erom iemand een schone dood te gunnen, en je te doen nadenken over je eigen dood. Nu zijn we de game level per level, wereld per wereld, aan het opbouwen.”

“Op basis van hun designs en mijn teksten hadden we al snel een demo - en die is al op festivals over de hele wereld geweest. Ik had al vanaf dag één in de gaten hoe fantastisch getalenteerd en kunstzinnig die jongens van Happy Volcano zijn. Op Gamescom in Keulen hebben we onlangs de PC Indie Pitch gewonnen en we stonden zelfs in The Guardian. Ik ben blij voor hen dat de game overal opgepikt wordt. Het is hun game. Zij hebben er in de eerste plaats verdienste aan. Ik beschouw mezelf slechts als ghostwriter.”

Een game op papier

“Ik probeer mijn boeken te schrijven alsof het games zijn. Er moet een verzonnen wereld zijn, waar je allerlei zaken in kan ontdekken en er moet af en toe een boss battle zijn. Dat is de logica die ik volg. Jungle bijvoorbeeld is echt een game op papier: ik heb er cheat codes (een soort shortcuts, red.) ingestoken en het laatste hoofdstuk is eigenlijk een DLC (downloadable content, red.), nu ja, dingen die alleen nerds snappen.”

Als ik games zou kunnen maken, zou ik meteen stoppen met schrijven.

Joost Vandecasteele

“Dat Jungle ooit een echte game wordt betwijfel ik. Maar als The Almost Gone het goed doet, dan ben ik naïef genoeg om te denken dat we nog iets zullen mogen maken. Als ik om den brode games zou kunnen maken, zou ik meteen stoppen met schrijven. Vooral omdat ik me tijdens het schrijven vaak hypocriet voel: ik ben gepassioneerd door nieuwe media, ik hou van games, ik lees comic books, maar ik schrijf wel gewoon op ouderwetse wijze literatuur. Dan kan toch eigenlijk niet?”

Gaat dat zien!

Ga vooral eens niets zien. Blijf lekker thuis en speel uw favoriete game.

VRTNU VRTNU VRTNU