Spring naar inhoud

Jan De Smet tipt


Elke week tipt de tafelgast van Culture Club op radio 1 ons allerlei cultureel lekkers. Deze week de tips van muzikant, componist en De Nieuwe Snaar-frontman Jan De Smet.

Tutu Puoane en Brussels Jazz Orchestra: We have a dream

Jan De Smet: "Ik wil het nieuwe project van de Brussels Jazz Orchestra aanraden. Eén, omdat het Brussels Jazz Orchestra een fantastisch orkest is, met een geweldige chef-dirigent, Frank Vaganée, die ik al heel lang ken van in het café-leven in Mechelen. Wij frequenteren dezelfde cafés. Dat schept een band. We hebben ooit zelfs het plan opgevat om onze allerlaatste voorstelling met de Nieuwe Snaar in het Sportpaleis te laten begeleiden door het Brussels Jazz Orchestra. Ik had dat heel graag gedaan, maar financieel was dat niet te doen. Dan was ons geld op geweest en dat konden we onze fijne collega’s ook niet aandoen. Het thema dat ze behandelen in hun nieuwe project We Have A Dream is de protestsong. Ik vind dat er op dit moment heel veel nood is aan protestliederen. Dat gebeurt niet meer. De mensen zijn allemaal in zichzelf gekeerd. Ik heb toch het idee dat er nog maar weinig geprotesteerd wordt. Tenzij in de hardcore rapmuziek, maar dat overstijgt het eigen publiek niet meer en dat vind ik jammer. Ik ben zelf een kind van de jaren ’60 en toen was het protest alomtegenwoordig. Ik herinner me Pete Seeger, één van zijn discipelen Bob Dylan, noem maar op hé.”

Hier vind je de playlist die Tutu Puoane eerder voor Culture Club maakte met de nummers van de plaat We Have A Dream.

AMERICAN EPIC

Jan De Smet: "Vooreerst moet ik even zeggen dat het mij verwondert dat de gespecialiseerde muziekpers daar zo weinig aandacht aan heeft besteed. Ik heb daar bijna niets over gelezen, terwijl dat zo’n geweldige documentaire-reeks is. Maar het heeft waarschijnlijk te maken met mijn gigantische interesse voor hoe muziek nu feitelijk werkt. Die reeks vertelt het verhaal van hoe de popmuziek ontstaan is en dat is razend interessant. Een heleboel dingen wist ik niet, bijvoorbeeld dat de platenindustrie in Amerika in de jaren ’20 tot begin jaren ’30 in elkaar stuikte omwille van het opkomen van de radio. Vreemd hé? Platen werden vooral gemaakt voor mensen uit de middenklasse en die hadden plotseling een radio zodat ze geen platen meer moesten kopen. Alle platen die ze wilden horen, hoorden ze op de radio. Toen hebben de mensen van de platenfirma’s eens goed nagedacht en zich de vraag gesteld: hoe kunnen we die verkoop terug? Ze besloten het land in te trekken. Naar plaatsen waar geen elektriciteit was, waar ze dus ook geen radio konden horen. The Deep South. En the High North ook (lacht). Ze gingen advertenties plaatsen in de krant: als je een goede muzikant weet, op die dag staan we daar met onze opnameapparatuur en we nemen op. Op die manier zijn de founding fathers van de countrymuziek, The Carter Family, ontdekt en nog vele anderen. Degene die ze de besten vonden, werden commercieel uitgebracht en die werden vervolgens gekocht door de mensen uit de eigen streek en op die manier hebben wij dus kennis gemaakt met al die oude blueszangers ook. Het verhaal van Mississippi John Hurt bijvoorbeeld is heel mooi. Die heeft een aantal opnames gemaakt, in ’28 en ’29, en dan heeft hij de rest van zijn leven geen instrument meer aangeraakt, tot ergens begin jaren ’60 hij plotseling werd opgedolven door een aantal studenten. Iedereen was dol op die muziek, The Rolling Stones hebben zich daarop gebaseerd. Jack White en T-Bone Burnett hebben hun schouders onder dat project gezet en hebben gedacht: als we nu eens die originele opnameapparatuur zouden kunnen doen werken, dan kunnen we platen opnemen zoals het toen gebeurde, met één microfoon die dan meteen de geluidsgolven omzette in een wasplaat. Ze hebben dat vervolgens ook gedaan, dat is een dubbel cd geworden en toen ik die voor het eerst op mijn autoradio hoorde, dacht ik: zo moet muziek feitelijk klinken. De beste optie om muziek te horen is live, maar de tweede beste optie is dit. Je hebt dan ook het gevoel dat je midden in een live-opname zit. Heerlijk.”

Hier vind je alle info en een link naar 'American Epic' op VRT nu.

VRTNU VRTNU VRTNU