Spring naar inhoud

Harry Gruyaert over Harry Gruyaert


Harry Gruyaert is één van 's lands belangrijkste fotografen en een pionier met kleur. Zijn laatste boek East/West bundelt foto's van reizen naar 'het zinderende licht en de oververzadigde kleuren van het zuiden van de VS (West) en de vale, grijze tinten van een vermoeide dictatuur' (East). Een groot contrast en toch passen ze bijzonder goed samen. Voor Culture Club koos hij vijf foto's uit het boek en voorzag ze ook nog eens van commentaar.

Gruyaert: "In ’69 heb ik een reis gemaakt naar Marokko. De felle zon en de bijhorende contrasten maakten daar diepe indruk op mij. Die reis heeft mijn latere stijl van fotograferen bepaald. Sindsdien zoek ik altijd naar een zekere sensualiteit, zowel in licht als in kleur. Deze foto's gaan dan ook niet zozeer over Amerika. Ze draaien in de eerste plaats om vorm, kleur en compositie."

Gruyaert: "Dé realiteit bestaat niet. Er zijn duizend manieren om naar hetzelfde onderwerp te kijken. De manier waarop je naar een onderwerp kijkt, zorgt ervoor dat iets kunst wordt of net niet. Als fotograaf voel je dat heel goed aan omdat je zoveel keuzes hebt."

Gruyaert: "Ik functioneer beter als ik kadreer. Dan ben ik meer gefocust. Fotograferen is een verhoogde staat van leven. Verfijnder. Ik fotografeer omdat ik het nodig heb om te leven. Als ik dat niet doe, voel ik me slecht."

Gruyaert: "Hier zijn we in het Oosten aanbeland. Een scherp contrast met de foto's uit het Westen. Sommige landen spreken me meer aan dan andere. Marokko, Egypte of Amerika zijn makkelijk om te fotograferen. Daar heb je veel kleur. Het Oosten heeft haar eigen charmes. Alleen Europa is heel wat moeilijker geworden om te fotograferen. Overal dragen mensen dezelfde kleding. Overal zie je dezelfde winkels."

Gruyaert: "Als ik ergens toekom, ga ik altijd zeer intuïtief te werk. Ik wil verloren lopen, verrast worden. Ik wil openstaan voor ontmoetingen. Alleen zo kan je de ander echt zién."

VRTNU VRTNU VRTNU