Spring naar inhoud

Gilles Deschryver tipt


Acteur Gilles De Schryver speelt momenteel in het nieuwste stuk van Arne Sierens: 'Heilig Hart'. Hij heeft voor ons enkele culturele tips.

SPANISH STILL LIFE in BOZAR

Gilles Deschryver: "Ik had gedacht aan een tentoonstelling die ik zelf nog niet gezien heb: 'Spanish Still Life' in de Bozar in Brussel. Schilderijen van groente en fruit, droge voeding, jawel. Stillevens hebben mij altijd al gefascineerd. Vroeger werd daar een beetje neerbuigend over gedaan, als zou het slechts een oefening zijn. Maar die Spanjaarden hebben zich daar echt in gespecialiseerd gedurende vierhonderd jaar. Ze hebben echt prachtige dingen gemaakt. Ik was net nog aan het praten met iemand die er geweest is en die was echt van zijn sokken geblazen. Niet alleen de techniek van die mensen was adembenemend, maar ook de kleuren en de compositie, hoe het doek zelf is opgevat. Die doeken waren vaak heel symbolisch, dat gaat soms echt over leven en dood, in ieder geval gaat het over veel meer dan een gewone appel en vaas."

ERNEST HEMINGWAY: Parijs is een feest

Gilles Deschryver: "Een tip van Arne Sierens. Topboek. Ik geef het nu als tip omdat er een nieuwe vertaling van uit is. Ik heb het gelezen in Parijs, in december. Het is een heel kort boekje, maar het is echt fenomenaal mooi. Het is autobiografisch, het gaat over Hemingway in Parijs en wat hij daar allemaal beleeft. Er werd toen behoorlijk wat gefeest onder kunstenaars, onder andere F. Scott Fitzgerald zie je de revue passeren. Alles wat je in je wildste fantasieën kunt bedenken over Parijs in die tijd wordt ook effectief beschreven. Ik denk wel dat Parijs sindsdien als stad helemaal veranderd is. Het boek is een soort teletijdmachine. Ik heb het gevoel dat we vandaag veel conservatiever zijn geworden."

Gaat dat zien!

° Gilles Deschryver speelt momenteel in Heilig Hart

VRTNU VRTNU VRTNU