Spring naar inhoud

Django Reinhardt: Playlist


Vanaf dit weekend kan je weer naar Djangofollies, het jaarlijkse verjaardagsfeestje ter ere van jazzlegende Django Reinhardt. Django-kenner en gitarist Jokke Schreurs doet ook dit jaar mee met zijn Quartet en maakte voor ons een playlist met de beste Hot Club-muziek.

Django - Dinah

Jokke Schreurs: “Een vroege opname van het Quintette du Hot Club de France. Kiezen uit dit repertoire is onbegonnen werk, maar, althans volgens violist en partner-in-crime Stéphane Grappelli, is Django met dit themaatje wel haast geobsedeerd bezig geweest.”

Django – Anouman

Schreurs: “De allerlaatste opname van Django en naar mijn gevoel de allermooiste. De titel zou verwijzen naar de Indische apengod Hanuman, wat mij tot breedvoerige overpeinzingen over migratie verleidde. De ware toedracht werd mij pas later bekend, en is veel prozaïscher.”

Philip Catherine - Adriano

Schreurs: “Als we Django nu even niet “Belg” noemen, wat we natuurlijk graag wél doen, maar dit terzijde, dan is Philip Catherine zonder meer de belangrijkste Belgische gitarist, en “September Sky” voor mij zijn belangrijkste CD.”

Les violons de Bruxelles – Rêverie

Schreurs: “Tcha Limberger en zijn prachtige muzikanten zijn zo beslagen in vele tradities, dat niemand hen het recht op eigenzinnigheid kan ontzeggen. Een onuitgegeven bezetting met drie violen en één gitaar, laag gestemd met de la op 432 hertz. Heerlijk!”


Hans Mortelmans – Dr. Jazz

Schreurs: “De meest onderschatte zanger-liedschrijver in het Nederlandse taalgebied. Luister hoe Hans in “Dr. Jazz” het zo delicate thema “Heeft Django al dan niet gecollaboreerd met de nazi’s?” in zoveel aspecten belicht en ontmijnt, en dit in een liedje van drie minuten. Meesterlijk!”

Sylvain Luc en Biréli Lagrène – Douce ambiance

Schreurs: “Ik heb dit duo gezien in Samois-sur-Seine in ‘99, geloof ik. De meerderheid van het publiek vond dit gedoe maar niks en ging weg. Een minderheid bleef gebiologeerd toeluisteren, en daar zat ik tussen.”

Waso – Si tu savais (LP Live in Laren)

Schreurs: “Het Waso-kwartet, met o.a. Koen De Cauter en Fapy Lafertin, herintroduceerde de muziek van Django in onze contreien in de jaren zeventig, en verdient daar onze eeuwige dankbaarheid voor. Overigens, Albert Limberger (slaggitaar) is de vader van Tcha Limberger, en Michel Verstraeten (contrabas) is de vader van Emile Verstraeten (violist bij Bart Peeters).”

Daniel Colin – Passion (vanaf 6.27 tot 8.40)

Schreurs: “We hadden al veel vroeger de Musette leren waarderen door Wiet Van De Leest van Rum. Toch sloeg deze verzamel-cd van de Parijse Musette rond ’90 in als een bom. Wat een rijkdom! Ik heb de onnavolgbare Daniel Colin als voorbeeld gekozen.”

Stochelo Rosenberg – Les yeux noirs (vanaf 11.20 tot 14.05)

Schreurs: “Ik heb mijn eerste “Django”-gitaar gekocht van Sani Rosenberg, vader van Nous’che en Nonnie, en oom van Stochelo, lang voor die de status van wereldster bereikt hadden. Het was eigenlijk ook mijn eerste echt contact met wat we nu voor het gemak “zigeuners” zullen noemen. U begrijpt mijn begeestering toen dit zich voor mij ontrolde in een bescheiden woonwagen bij Eindhoven.”

Gaat dat zien!

-Djangofollies loopt dit jaar van 13 tot 31 januari.

-Jokke Schreurs Quartet speelt 'Wannes meets Django', met composities van Wannes Van de Velde op Django-wijze.

VRTNU VRTNU VRTNU