Spring naar inhoud

Dez Mona en B.O.X: Playlist


Dez Mona en B.O.X (Baroque Orchestration X) maakten samen de succesvoorstelling Sága. Een samenwerking die gesmaakt werd in binnen- en buitenland en ook door henzelf, want ze gaan een vervolg maken. Maar niet vooraleer ze voor ons een playlist hebben afgeleverd, in samenwerking uiteraard.

Beth Gibbons & Rustin Man: Funny Time Of Year

Gregory Frateur: "Het album ‘Out Of Season’ (2002) waar deze song op staat is en blijft voor mij een grote inspiratiebron als het gaat over sound. De tijdloosheid die Paul Webb (aka Rustin Man en bassist van Talk Talk) heeft weten neer te zetten blijft me fascineren. Dit is ook de reden geweest van onze samenwerking toen hij ‘Hilfe Kommt’ voor Dez Mona heeft geproducet. Specifiek aan ‘Funny Time Of Year‘ is niet alleen de veelzijdigheid van Beth's stem maar ook de opbouw. Er zit zo'n geweldige groeiende dynamiek doorheen de song dat het voor mij zeven minuten lang kippenvel is. Elke wending blijft verrassen."

Rokia Traoré: Dounia

Gregory Frateur: "Ik begrijp geen woord van de Malinese Bambara-taal maar Rokia Traoré heeft een dermate betoverende vertelkracht dat ik bij elke beluistering meteen in een droomwereld word gezogen. Bijzonder aan Dounia is het gebruik van de n’goni, een Malinese luit. De combinatie van traditie en eerder hedendaagse stijlen is dan meteen ook te linken aan het werk dat we met B.O.X creëren."

Kate Bush: Lake Tahoe

Gregory Frateur: "Lake Tahoe uit '50 Words For Snow' (2011) is voor mij een heerlijke elf minuten durende reis waarin de combinatie van klassieke en hedendaagse compositie en zang prachtig met elkaar verweven zijn. Melodisch hou ik enorm van de licht dissonante noten in zowel de zang van het koor als in die van Kate. Het maakt het geheel filmisch en meditatief. Dit soort compositorische elementen zullen hoogstwaarschijnlijk ook een grote rol spelen in mijn toekomstige samenwerking met B.O.X voor het vervolg op SÁGA."

Scott Walker & Sunn O))): Brando

Gregory Frateur: "Qua bijzondere samenwerkingen die voor mij helemaal kloppen, kan dit wel tellen! De hoogst theatrale vocals van Scott Walker zijn meesterlijk in combinatie met de duistere sound van Sunn O))). De song Brando uit het collaboratieve album 'Soused' (2014), dat over verschillende personages gaat die Marlon Brando heeft vertolkt doorheen zijn filmcarrière, is compositorisch en qua libretto voor mij erg inspirerend. Het zou een hedendaagse opera kunnen zijn. Althans in mijn verbeelding van een perfecte wereld."

Mugison: Salt

Pieter Theuns (van B.O.X): "Deze track uit 'Mugimama', één van Mugison's beste platen, gaf voor mij enkele jaren geleden de doorslag om hem uit te nodigen voor een samenwerking, hoe gek dat er op papier ook uit zag. Vooral het lo-fi strijkersarrangement uit het middendeel is te gek en geniaal! Dat arrangement is trouwens het werk van Mugison's kompaan en jeugdvriend Pétur Ben. Deze laatste zal ook op miXmass (festival op 5-6 januari in deSIngel, gecureerd door B.O.X, red.) in verschillende gedaantes aantreden, solo, maar ook als opperhoofd van een 30-koppig IJslands koor dat enkel eigen nummers zingt!

Thom Yorke: Analyze

Pieter Theuns: "Radiohead is ook al zo'n monument, met de immer begeesterde Thom Yorke. Minder mensen kennen echter zijn solo-albums, die ik eigenlijk net zo goed vind. In deze clip zit de man alleen aan de piano op een groot televisie-spektakel. Hoe hij het moment pakt, die blik aan het begin, en dan zo'n topnummer,... wat een inspiratie, deze performance. Op miXmass brengen we trouwens ook enkele songs die we helemaal aan het begin met B.O.X als een soort tribute deden. De geweldige Arne Leurentop kwijt zich met verve van de ondankbare taak om Thom Yorke te zijn, naast zijn schitterende zelf met zijn sologroep And They Spoke in Anthems."

Joanna Newsom: Easy

Pieter Theuns: "Deze Californische schone is toch ook een grote inspiratie, al vond ik haar eerste platen misschien nog een beetje te veel een 'gimmick' of geposeerd. Maar op de plaat 'Easy', die eigenlijk uit drie korte EP's bestaat, komt ze voor mij echt tot volle wasdom. Ze heeft natuurlijk een geweldige stem en kan ook nog eens onwaarschijnlijk (klassieke) harp spelen, maar vooral hoe ze omgaat met compositie, teksten en arrangement is zonder meer indrukwekkend en uniek. Daarnaast getuigt wat zij doet voor mij ook van het feit dat er binnen de zogenaamde indie pop en rock toch ruim plaats is voor originele klanken en composities. Dat is een van de redenen waarom ik ten stelligste geloof dat er voor de prachtige barokke klankkleuren die we met B.O.X brengen zeker een breed publiek te vinden is."

J.S. Bach, Hopkinson Smith: Chaconne

Pieter Theuns: "Er mocht in deze playlist wat mij betreft toch één stuk barokmuziek bij, maar dat is natuurlijk een onmogelijke keuze. Met deze track gaat het om een 'monument' van een monument! Deze chaconne is namelijk één van de bekendste werken van Bach. De Amerikaan Hopkinson Smith die je hier hoort, is dan weer een monument onder luitisten. Deze opname dateert al van eind jaren ‘80, maar voor mij blijft dit een grote bron van inspiratie. Dit is muziek waar je misschien tijd voor moet maken of die zich niet onmiddellijk laat kennen, maar soms gaat de hemel toch een beetje open..."

Gaat dat zien!

-Dez Mona en B.O.X spelen op 26 november in de Mechelse stadsschouwburg.

-Dez Mona speelt ook twee keer op het gloednieuwe, door B.O.X gecureerde festival miXmass in deSingel op 5 en 6 januari.

VRTNU VRTNU VRTNU