Spring naar inhoud

De Schoonste van Claus: slot


“Het is beter gras te zijn, men kan het maaien, wieden en wild groeit het weer, en altijd anders.”

Radio 1-luisteraars kiezen 'de schoonste van Claus' in Culture Club

Vrijdag 23 maart 2018 — De schoonste zin van Hugo Claus, dat is volgens de Radio 1-luisteraars “Het is beter gras te zijn, men kan het maaien, wieden en wild groeit het weer, en altijd anders”, een zin uit de gedichtencyclus Oog om oog. Dat heeft actrice Hilde Van Mieghem, en jarenlang bevriend met Hugo Claus, vanavond bekend gemaakt in het radioprogramma Culture Club bij presentatrice Annelies Moons. Met deze zoektocht houden Radio 1 en het Letterenhuis in Antwerpen de herinnering aan de tien jaar geleden overleden schrijver levend.

Uit tien originele Hugo Claus-zinnen hebben de Radio 1-luisteraars de voorbije week volgende top drie gekozen. In totaal hebben ongeveer duizend mensen gestemd.

  1. "Het is beter gras te zijn, men kan het maaien, wieden en wild groeit het weer, en altijd anders.” (uit de gedichtencyclus ‘Oog om oog’)

  2. “Mijn vrouw, mijn heidens altaar, Dat ik met vingers van licht bespeel en streel, Mijn jonge bos dat ik doorwinter, Mijn zenuwziek, onkuis en teder teken, Ik schrijf je adem en je lichaam neer Op gelijnd muziekpapier.” (uit het gedicht ‘Ik schrijf je neer’)

  3. “In mij vergaat uw leven wentelend, gij keert. Niet naar mij terug, van u herstel ik niet.” (Uit het gedicht ‘De moeder’)

VRTNU VRTNU VRTNU