Spring naar inhoud

17/04 tot 30/04 Dalilla Hermans tipt Mooov


Het Mooov filmfestival is gisteren weer eens van start gegaan. Er staat ook dit jaar weer veel moois van over de hele wereld op de affiche. Auteur Dalilla Hermans maakt u wegwijs in het aanbod.

Sacred water: Olivier Jourdain

Dalilla Hermans: "Met de documentaire 'Sacred Water' gaat de Belgische regisseur Olivier Jourdain in het hedendaagse Rwanda op zoek naar de mysteries van het vrouwelijk genot. Met de extravagante radio-dj Vestine als gids duikt de film onder in de Rwandese beleving van vrouwelijke seksualiteit en vrouwelijke ejaculatie. Dat doet hij met een aanstekelijke spontaniteit en openheid ten aanzien van het vrouwelijke orgasme. 'Sacred Water' toont respect voor het vrouwelijke genot, met humor, zonder enige gêne en heel spontaan verbeeld. Het Westen kan in dat opzicht nog wat leren van de openhartigheid van Rwanda."

Marlina, the Murderer in Four Acts: Mouly Surya

Dalilla Hermans: "De openingsfilm van het MOOOV Filmfestival, 'Marlina, the Murder in Four Acts', is een feministische western uit Indonesië. De film spreekt me enorm aan omdat het hoofdpersonage een vrouw is die, anders dan in de typische Amerikaanse westerns, niet in een slachtofferrol wordt geduwd maar het heft in eigen handen neemt. De jonge weduwe woont op het platteland in Indonesië en krijgt bezoek van een bende mannen die haar droogweg vertellen dat ze haar zullen beroven, en als er nog tijd is ook zullen verkrachten. Maar eerst willen ze rustig eten. Dat dit niet goed kan aflopen voor de ongewenste bezoekers, suggereert de titel al. De regisseuse Mouly Surya is één van de grote filmbeloftes van haar land, ik ben enorm benieuwd haar tijdens het festival te ontmoeten! Ook de soundtrack vond ik fantastisch: hij doet denken aan de typische western-composities van Ennio Morricone, maar bevat ook typisch Indonesische klanken en instrumenten."

Zagros: Sahim Omar Kalifa

Dalilla Hermans: "Zagros is het langspeeldebuut van Sahim Omar Kalifa, een Belgisch filmregisseur en filmscenarist van Koerdische afkomst. Hij neemt de kijker mee van de idyllische bergen in Koerdistan naar de straten van Brussel. De Koerdische schaapsherder Zagros gaat daar namelijk op zoek naar zijn vrouw, die is moeten vluchten voor de verstikkende moraal en doodsbedreigingen van zijn familie. Maar eenmaal in Brussel begint hij toch te twijfelen of ze wel de volledige waarheid verteld heeft. Zagros moet kiezen tussen de liefde voor zijn vrouw en de eer van zijn familie. Die keuze wordt steeds moeilijker en drijft hem tot wanhoop. Na de vertoning van Zagros op MOOOV ga ik trouwens in gesprek met onder andere regisseur Sahim Omar Kalifa over de invloed van onze beeldcultuur op de manier waarop we kijken naar mensen die er anders uitzien als wijzelf."

La Belle et al Meute: Kaouther Ben Hani

Dalilla Hermans: "In 'La Belle et la Meute' vertelt de vrouwelijke regisseur Kaouther Ben Hani het verhaal van een jonge Tunesische vrouw die in een corrupt systeem moet vechten voor haar rechten en waardigheid. Na een feestje wordt ze misbruikt en gaat ze samen met een man die ze pas heeft leren kennen op zoek naar hulp. De film geeft de kijker een pijnlijk realistisch beeld van hoe vrouwen soms moet knokken om de bescherming en zorg te krijgen die voor ons zo evident lijkt."

Neither wolf nor dog: Stephen Lewis Simpson

Dalilla Hermans: "Voor de film 'Neither Wolf nor Dog' baseerde de Britse regisseur Steven Lewis Simpson zich op de gelijknamige bestseller uit 1996. De film vertelt het verhaal van de blanke schrijver Kent Nerburn die een ontdekkingstocht maakt door het Pine Ridge-reservaat voor Native Americans in South Dakota. Doordat we als kijker mee door de bril van een westerling kijken, ontmaskert de film op een heel treffende en aangrijpende manier de stereotypen die in het Westen leven over de indianen."

Gaat dat zien!

° Info en tickets: Mooov Filmfestival

° Op 24 april gaat Dalilla Hermans in gesprek met regisseur Sahim Omar Kalifa. Meer info

VRTNU VRTNU VRTNU