Spring naar inhoud

DAAU Playlist


DAAU bestaat 25 jaar en dat wordt gevierd. Met een verzamelplaat, feestelijke concerten en met deze playlist natuurlijk.

“DAAU staat voor Die Anarchistische Abendunterhaltung, reeds vanaf 1992 tot vandaag. Als eerbetoon aan onze groepsnaam stellen we negen Duitse nummers voor, goed voor 25 jaar inspiratie.”

Faust: No Harm

In onze jonge jaren luisterden we naar alles wat we te pakken kregen, van klassiek tot punk en avant-garde. We waren bijzonder gecharmeerd door de prog-rock uit de seventies: Soft Machine, Pink Floyd etc. Lange nummers, lange solo’s, vreemde klankkleuren. Onze eerste plaat kan je omschrijven als prog-rock op klassieke instrumenten met een hitsig punk-sausje. Omdat we deze playlist strikt Duits houden, kiezen we niet voor Soft Machine maar voor Faust. En dat komt goed uit, want de beste prog werd gemaakt door onze Oosterburen.

Bert Kaempfert: African Beat

Dit nummer is opgedragen aan onze vriend en producer Rudy Trouvé, die een groot bewonderaar van Mr. Kaempfert is.

Eno, Moebius & Roedelius: The Belldog

Een elektronische track van Moebius en Roedelius, samen met Brian Eno. Opgenomen in 1978, maar nog steeds verbazend fris.

Czukay Wobble Liebezeit: Mystery (r.p.s. n°8)

Een dub-track mag hier niet ontbreken. Dub is liefde voor pure klank. Mad Professor, Lee Perry en Bill Laswell zijn onze helden, maar helaas geen Duitsers. Vandaar deze track: geen dub uit Jamaica, maar Duitsers die er hun eigen ding mee doen.

Einstürzende Neubauten: Ende Neu

Einstürzende Neubauten maakte popmuziek met ‘instrumenten' die er eigenlijk niet voor geschikt waren: drilboren, stalen platen, voorhamers. Een eigenzinnige aanpak waarin we ons wel een beetje herkenden. In 2013 trokken we naar Berlijn om onze plaat Eight definitions te mixen met Boris Wilsdorf, de man achter de knoppen bij de Neubauten. In zijn studio trokken we grote ogen: geen fancy apparatuur of hoogtechnologische toestanden, maar een DIY-attitude en ambacht dat uit elke baksteen druipt.

Rammstein: Spiel mit Mir

'Spiel mit mir' is een lied over familievreugde die een stapje te ver gaat. De song doet met enige goede wil wat denken aan de Antwerpse muziekscene in het algemeen en de carrière van DAAU in het bijzonder. Iedereen speelt wel eens samen met iedereen, gastperformances worden uitgewisseld, banden worden gesmeed voor het leven.

Popol Vu: AH!

Akoestische ambient uit 1972. Een vorm van sonoor escapisme die we in ons recentere werk graag opzoeken.

Bach: Die Kunst der Fuge (Hesperion XX dir. Jordi Savall)

Geen Duitse muziek zonder Bach, dat spreekt voor zich. Ooit hebben we, als klassiek geschoolde jongetjes, een interpretatie van Die Kunst der Fuge gemaakt, met matig succes overigens. Hoewel we de klassieke muziek achter ons hebben gelaten, blijft het de background van onze groep, waar we steeds met veel liefde naar terugkeren. In dit stuk gebruikt Bach een eenvoudig basisthema, dat door vele omkeringen en variaties tot een grote schoonheid komt.

Pachelbel: Canon

Stond op de playlist van ons allereerste optreden (1 mei 1992 in het Jeugdhuis van Hoeilaart). Verder embryonale versies van onze eigen drieslagstelsels en enkele covers. Het nummer is ook de directe aanleiding voor onze recente samenwerking met Rudy Trouvé. Hij vroeg ons om eens samen Pachelbel te coveren. Maar uiteindelijk werd het een plaat met herinterpretaties van onszelf: DAAU spielt DAAU, naar aanleiding van ons 25-jarig bestaan. Die cover van Pachelbel heeft hij bij deze nog te goed.

Gaat dat zien!

  • DAAU staat op 15 december in De Roma.

  • DAAU vierde haar 25 jarig bestaan met het album Hineininterpretierung. Voor die plaat gaven ze muziekicoon Rudy Trouvé de opdracht het volledige oeuvre van DAAU opnieuw te interpreteren.

VRTNU VRTNU VRTNU