Spring naar inhoud

28/02 tot 04/03 Bruselas Flamenco Festival: Playlist


In Bozar weerklinkt van 28 februari tot en met zondag 4 maart het handgeklap en de ritmische dans van de flamenco. Eén van de hoofdacts zangeres Marinah maakte voor ons een furieuze flamenco-playlist.

Camarón de la Isla: “La Leyenda del tiempo”

Marinah: "Staat op zijn plaat "La leyenda del tiempo" uit 1979. Een revolutionair album, dat flamenco-puristen eerst de stuipen op het lijf joeg, maar al snel een klassieker werd. Het was behoorlijk gedurfd om een elektrische bas en drums te introduceren op een flamenco-plaat. De tekst is een gedicht van Federico Garcia Lorca."

Lole y Manuel: “Tu mirá”

Marinah: "Dit is een thema van Lole y Manuel, een zigeunerkoppel dat ook al muziekschotten afbrak en de flamenco revolutioneerde. Uitgebracht in 1976, werd het populair toen Quentin Tarantino het gebruikte voor de soundtrack van zijn film Kill Bill."

Enrique Morente: “Pequeño Vals Vienés “

Marinah: "Enrique Morente is een zanger die traditionele zang verrijkte met uitstapjes naar andere genres. Zijn album Omega is historisch, mede dankzij deze versie van 'Pequeño Vals Vienés'. Een cocktail van flamenco, rock en alweer de poëzie van Federico Garcia Lorca (uit het boek 'Dichter in New York'). Het origineel 'Take this Waltz' is van de Canadese dichter en songschrijver Leonard Cohen, die zijn band met Granada vereeuwigde, toen hij daar Lorca's huis bezocht en dit nummer opnam voor het 'tribute album' 'Poetas en Nueva York'."

Remedios Silva Pisa: “Nací en Alamo”

Marinah: "In 2000 zat dit nummer heel prominent in de soundtrack van de Franse film 'Vengo' van Toni Gatlif. Het verklankt heel erg de hartverscheurende geschiedenis van de rondreizende zigeuners, een volk zonder thuis, land of vlag."

Fernanda de Utrera (por bulerías): “Se Nos Rompió el Amor”

Marinah: "Fernanda en Bernarda de Utrera zijn twee Andalusische zigeunerzussen en traditionele 'cantaoras'. Dit nummer is een prachtig lied in bulerias (flamencoritme, red.) dat mij altijd ontroerd heeft vanaf de eerste keer dat ik het hoorde."

La Macanita (por bulerías): “Que no se Rompa la Noche”

Marinah: "La Macanita is een zigeuner-cantaora uit Jerez de la Frontera. De tekst (voor wie hem verstaat) is prachtig. Ook deze song is in het ritme 'por bulerias'."

Carmen Linares (por tientos): “Ya no me peino pa’ ti”

Marinah: "Carmen Linares de Jaén is een flamencozangeres die algemeen wordt beschouwd als één van de grootste kenners van flamencostijlen, naast 'La Niña de los Peines'. In dit lied zingt ze 'por tientos'."

Diego Carrasco: "Inquilino del Mundo"

Marinah: "Diego Carrasco is een zigeuner en flamenco-gitarist, componist en cantaor. Hij is één van de afstammelingen van flamencofamilies als Tío Borrico, Terremoto de Jerez, la Peña de Lebrija of Tío Jero. In het begin van zijn carrière begeleidde hij enkele belangrijke flamenco-artiesten. In 1984 ging hij solo en werd hij een soort zigeuner-rapper. Hij ging opnemen met flamenco- en jazzmuzikanten. Hij heeft de gratie en het bereik van Jerez."

Gaat dat zien!

° Meer info over het Bruselas Flamenco Festival

VRTNU VRTNU VRTNU