Spring naar inhoud

Bob Marley Playlist: Rootsriders


Rootsriders brengen sinds 2006 een eerbetoon aan Bob Marley en zijn de afgelopen 12,5 jaar uitgegroeid tot zowat de beste Marley-tributeband in Europa. Aanstaande zaterdag 19 mei sluiten ze in de grote zaal van Ancienne Belgique in Brussel hun Babylon By Bus 40 jaar-clubtour af, een eerbetoon aan het beroemde live album van de King of Reggae. Voor die gelegenheid stelden ze een playlist op met alleen maar het beste van Bob Marley.

POSITIVE VIBRATION (Babylon By Bus)

Huey Buitendorp (gitarist): "Ik kies voor 'Positive Vibration'. Heel kort en bondig vind ik dat dit eigenlijk ’s werelds anthem zou moeten zijn. Een krachtiger pleidooi voor (een beetje) meer positiviteit in de wereld ken ik niet. En deze song heeft nog niks aan aantrekkingskracht en betekenis ingeboet, zoals alle teksten van Bob ook 40 jaar na dato nog altijd staan als een huis!”

GET UP STAND UP (Burnin’)

Mo Ali (leadzanger uit Khartoum, Sudan die sinds vorig jaar het stokje van de vorige zanger heeft overgenomen): "Mijn favoriete song. Het was ooit mijn introductie in de muziek van Marley (door een oom). Ik was meteen verkocht. Die zware bas brengt me elke keer dat ik ze hoor of als we de song live spelen aan het bewegen. De tekst herinnert me er ook aan om te gaan voor wat ik verdien (wat niet hetzelfde is als gaan voor wat je wilt). Iedereen zou van mij wat proactiever mogen zijn als het erom gaat je doel te bereiken. Het leven komt je nu eenmaal niet vanzelf haar vruchten brengen. Je moet erop uitgaan en ze zelf plukken op je weg."

THREE LITTLE BIRDS (Exodus)

Aldiner Laurent (zangeres): "Wanneer ik 'Three Little Birds' voorbij hoor komen op de radio verschijnt er als vanzelf een glimlach op mijn gezicht. De simpele eenvoud van de boodschap “baby don’t worry, everything is gonna be alright” is mij op het lijf geschreven. Ook live zing ik het nummer graag. Het is echt geweldig hoe sommige simpele liedjes zoveel mensen zo direct in hun hart kunnen raken. Bob betekent veel meer voor me dan de meezingers waarmee hij bij een groot deel van het publiek bekend en geliefd is. Maar ik vind het heerlijk om die momenten met ons publiek te delen!”

KINKY REGGAE (Catch A Fire)

Jesse Bonger: "Ik zit pas relatief kort bij Rootsriders maar ben net als de rest van de band al mijn hele leven gefascineerd door de muziek van Marley. 'Kinky Reggae' is deze tour mijn favoriete song. Vooral het samenspel van bas en drums - de ruggengraat van reggae - vind ik geweldig om (na) te spelen. Hoe de baslijnen, heel lui - de drums volgen, zoals door de originele bassist en drummer van The Wailers (de broers Ashton en Carlton Barrett) gespeeld."

THE HEATHEN (Babylon By Bus)

Raquel Brown (zangeres): "Voor mij is het onmogelijk om een favoriete song van Bob Marley aan te wijzen. Hij heeft eigenlijk heel zijn carrière lang zoveel mooie nummers geschreven dat het verbazingwekkend is dat hij eigenlijk maar 36 jaar is geworden. Mijn favoriete nummer van deze tour is 'Heathen', een liedje waar alle muzikanten vrij baan krijgen en hun vaardigheden laten horen. 'Heathen' is dé song waarin alles van me afvalt wat me gedurende de dag heeft beziggehouden. Ik raak in een soort trance en zit dan echt in het moment. Puur genieten van de muzikaliteit om me heen!”

CRISIS (Kaya)

Tamara Nivillac (zangeres): "Ik kies voor 'Crisis'. Ik vind Marley een geweldige artiest, liedjesschrijver en activist. Maar net als Marley beschouw ik mezelf ook als een spiritueel mens en geloof ik in God. “No matter what the Crisis is, give Jah all the thanks and praises… ook ik ben God dankbaar, ondanks alle beproevingen die we in ons leven moeten doorstaan."

WE AND DEM (Uprising)

Felitciano (Toetsenist en muzikaal leider van de band): " Ik kies voor 'We And Dem'. Net als voor de anderen is voor mij het spelen in Rootsriders veel meer dan het naspelen van de muziek van Bob Marley. Het zijn naast de unieke songs vooral de teksten met een boodschap, vaak met een politieke lading die mij aanspreken. 'We And Dem' zorgt ervoor dat ik me verbonden voel met mijn voorouders die de slavernij hebben meegemaakt. Iedere keer dat ik deze song hoor of zelf live speel, raakt de boodschap me nog altijd."

AMBUSH IN THE NIGHT (Survival)

Cyril van Schooten (Initiatiefnemer van het project ): "'Ambush In The Night' is een van mijn favoriete songs. Het liedje brengt me terug naar de zomervakantie van 1981 die ik doorbracht met mijn vader in Frans-Guyana (Zuid-Amerika), slechts enkele weken nadat Bob Marley was gestorven. Daar voelde ik voor het eerst de ware impact van Marley, hoewel ik al van jongs af aan met diens muziek was opgegroeid. Het - hoe oldschool - cassettebandje van het album 'Survival' met daarop 'Ambush In The Night' kreeg ik van m’n vader cadeau en heb ik nog jaren gekoesterd als een bijzondere herinnering aan die vakantie."

IS THIS LOVE (Kaya)

Derrick Eiflaar (Bassist ): "Ik kies voor "Is This Love", één van de grootste hits van Marley. Muzikaal gezien passen tekst, thematiek en de muzikale progressie zo perfect bij elkaar dat het een heel simpel liedje lijkt om te schrijven. Alleen de grootsten onder ons zijn in staat om briljante ideeën zo simpel te laten klinken."

Ook toetsenist Erno Klein kiest voor dit liedje: “Je voelt de liefde door de zaal zoemen. Dit is echt het liedje waar band en publiek even één zijn, het wordt altijd uit volle borst meegezongen, maakt eigenlijk niet uit waar in de wereld we optreden!”

Gaat dat zien!

° Meer info en tickets: AB concerts

VRTNU VRTNU VRTNU