Spring naar inhoud

Bent Van Looy is Paddington


Vanaf 6 december kan je in de bioscoop gaan kijken naar Paddington 2. Voor de Vlaamse versie werd opnieuw beroep gedaan op Bent Van Looy om de immer hartveroverende beer van een stem te voorzien. Voor ons koos Bent zijn favoriete fragment en heeft hij het over de nobele stiel van het stemacteren.

Dag Bent, stel ons eens voor. Wie is Beertje Paddington?

Bent Van Looy: "Beertje Paddington is een beer ontsproten aan de fantasie van de kinderboekenschrijver Michael Bond. Paddington komt vanuit de Peruaanse jungle in Londen terecht. Hij is helemaal uit zijn element, maar belandt gelukkig bij een hele lieve Engelse familie, de Browns".

En wie is hij voor jou persoonlijk?

Bent Van Looy: "Voor mij is hij de verpersoonlijking van het pure en het onschuldige. Paddington is eigenlijk een jongen van tien, elf jaar en zo ziet hij de wereld ook. Hij heeft geen enkel vooroordeel. Hij is het tegendeel van cynisch en ziet overal het goede in. Hij is in die zin ook wel een mooie spiegel om de rest van de wereld in te bekijken."

Scherpzinnige lezers hebben het wellicht al door, maar Paddington 2 is een vervolg op de eerste Paddington. Waarin verschilt deze film van de vorige?

Bent Van Looy: "In de eerste film moest Paddington nog geïntroduceerd worden. Dat is nu niet meer zo. Nu kan je direct in het verhaal duiken, wat maakt dat deze film veel spannender is en nog beter en mooier! Hier wil de beer zijn tante Lucy, die zelf van Peru is, Londen laten zien. Hij vindt een heel mooi pop-up boek bij een antiekwinkel. Dat wil hij haar geven, maar de schurk uit de film - gespeeld door Hugh Grant- rooft het voor zijn neus weg. Dat boek blijkt namelijk ook een soort schatkaart."

Jij verzorgt de stem van Paddington. Wat moet je doen om hem goed te vertolken?

Bent Van Looy: "Jezelf zo goed en zo kwaad als het gaat vergeten en proberen die plaats te vinden van toen je zelf tien, elf was. Dat is volgens mij de enige manier, want je moet het heel waarachtig doen! Dat zijn we aan Paddington verschuldigd, maar zeker ook aan de kinderen die gaan kijken, want die krijgen al zoveel namaakstuff over zich heen."

Het is de tweede keer dat je als stemacteur werkt. Hoe gaat dat in zijn werk?

Bent Van Looy: "Dat is moeilijk om uit te leggen, maar je acteert niet alleen met je stem.

Je kan niet al die avonturen beleven, als je stokstijf achter een microfoon blijft staan.
Bent Van Looy

Om het echt te doen klinken, moet je ook de bewegingen min of meer doen in de studio. Dat zal er bij momenten echt raar uitgezien hebben."

Hoe bereid je je voor op zo’n rol?

Bent:"Niet, want je ziet de beelden voor het eerst als je de studio binnen gaat. Het is een kwestie van in het moment te zijn, heel geconcentreerd en je over te geven aan wat je gevraagd wordt."

De film duurt bijna twee uur. Hoe lang zit je daarvoor in een opnamestudio?

Bent:"Opnemen gebeurt over een periode van een aantal weken. Er wordt heel kort op de bal gespeeld. Als er een stukje af is, bellen ze je en moet je komen. De film wordt afgewerkt terwijl je inspreekt, zeg maar. Het duurt een aantal weken en vaak zijn het sessies van vijf, zes uur. Dat is best uitputtend."

Wat zijn de moeilijke zaken om te doen?

Bent:"Het is moeilijk om een soort evenwicht te vinden tussen juistheid, want je stem moet overeenkomen met het bekje van de beer, en zorgen dat de emotie waarachtig en mooi is. Je moet je heel hard concentreren op het juiste, maar tegelijkertijd mag je het drama niet vergeten.

Het leukste is om te verdwijnen in een karakter en dan na vijf uur als het ware terug wakker te worden in de wereld - helemaal uitgeput.
Bent Van Looy

Zindert Paddington nog een beetje na als je de studio uitstapt?

Bent:"Ik denk dat er altijd een beetje Paddington in mij nazindert."

In het fragment waar Paddington werkt als kappershulp boots je een bibberende berenstem na.

Bent:"Dat heb ik gedaan door hard met mijn vinger tegen mijn keel te duwen. Dan krijg je dat effect. Niemand heeft mij gezegd hoe het moest, dat was mijn manier."

Welke hulpmiddelen zijn er in de opnamestudio om je stem een handje te helpen?

Bent:"Niet zo heel veel. Wel is er een scène waarin Paddington zich in een vuilbak verstopt. Dan helpt het wel dat daar een bokaal ligt. Als je in zo’n bokaal spreekt, klinkt het net alsof je in een vuilbak zit."

Heb je alle geluiden zelf gemaakt, of zijn er ook stuntmannen aan te pas gekomen?

Bent:"Ik heb alle geluiden zelf gemaakt! Zelfs de meest subtiele snifjes zijn door mij ingesproken."

Welke geluiden vond je moeilijk om te produceren?

Bent:"Als Ben Whishaw, de originele stem van Paddington, roept, roept hij heel hoog. Dat kan ik fysiek niet aan. Je moet dan eenzelfde soort paniek of verwondering in je eigen stem leggen, want het mag nooit een imitatie van iets anders worden."

Je eigen dochter, Harper, is nu drie. Mag ze de film al zien?

Bent:"NEEN! Ik denk dat je de film officieel pas mag zien vanaf acht jaar. Dat is nog even wachten. Het zijn toch spannende films hoor! Het begin is altijd heel mooi en rooskleurig, maar dan komt er al snel een haar in de boter en wordt het donker."

Lees je vaak aan Harper voor?

Bent:"Ja, ook de verhalen van Paddington, omdat die veel softer zijn dan de film. In de boeken gebeuren minder enge dingen. Daar wint Paddington bijvoorbeeld al eens een tuinier-wedstrijd."

Gebruik je verschillende stemmetjes als je haar voorleest?

Bent:"Ja, ze vraagt me altijd om verhalen te vertellen. Ook over de boze wolf bijvoorbeeld. Soms wil ze dat ik de boze wolf nadoe en op andere momenten wordt het haar teveel. Dan mag ik het haar wel vertellen, maar met mijn gewone stem."

Heb je je eigen stem beter leren kennen door te werken als stemacteur?

Bent:"Jazeker! Je stem wordt door de situatie gedwongen om alle hoeken van de kamer op te gaan. Dat is niet iets wat ik doe als ik zing. Ik had nog nooit zo gegild of mijn stem zo doen trillen. Het is leuk als je merkt dat dat er in zit."

In januari neem je een nieuwe plaat op. Mogen we daar ook een nieuw geluid verwachten?

Bent:"Jazeker! Zij het geen keelgeluiden, maar ik heb sinds de vorige plaat de ukelele ontdekt en ik heb er heel veel nummers op geschreven. dus ik denk dat die tamelijk prominent aanwezig gaat zijn."

GAAT DAT ZIEN!

  • Paddington 2 loopt vanaf 6 december in de bioscoop.
VRTNU VRTNU VRTNU