Spring naar inhoud

Belpop Bonanza Playlist


De Belpop Bonanza Quattro-tour trekt zich weer op gang, na een korte excursie op televisie. Bij wijze van startschot leverden Jan Delvaux en Jimmy Dewit ons deze playlist.

Leo Cavallo: Smoke (1975)

Dewit en Delvaux: "Een instrumentale funkbom, gemaakt door de de componist van ‘Eviva Espana’. Pseudoniem van Leo Caerts. Hij start in de muziek als bandleider van Will Tura. ‘Smoke’ was het opwarmingsnummer van het orkest. De inspiratie kwam van ‘Shaft’ van Isaac Hayes."

Yamasuki's: Aieaoa (1971)

Dewit en Delvaux: "Een oosterse fantasie van de Fransman Daniel Bangalter, de vader van Thomas Bangalter (Daft Punk), en de Belg Jean Kluger, de ontdekker van Will Tura. Het nummer ‘Aieaoa’ legt een bijzonder parcours af. Het wordt een grote hit in de versie - in het Swahili - van Black Blood en het is de eerste single van Bananarama. In 2010 kiezen de Duitse en Zwitserse televisie een uitvoering in het Zoeloe als themanummer voor de uitzendingen van het WK Voetbal in Zuid-Afrika."

Liliane Saint-Pierre: Je suis une fille toute seule (1968)

Dewit en Delvaux: "Het talent van Liliane Keuninckx uit Diest wordt in 1966 gespot door de Franse grootheid Claude François. Hij tekent haar als eerste op zijn label Disques Flèche en geeft haar de artiestennaam Liliane Saint-Pierre. De zangeres neemt een twintigtal nummers in het Frans op. ‘Je suis une fille toute seule’ is haar debuut."

Ariane: Tu voudrais que j’oublie (1966)

Dewit en Delvaux: "De enige echte 'rock chick' die België ooit heeft gehad. Ariane Buyst is de dochter van een Brusselse handelaar in muziekinstrumenten en partituren. Ze maakt in het begin van de jaren 60 naam in de hoofdstad met Ariane & Les Copains. De groep komt onder de vleugels van Jean-Paul Wittemans, de ontdekker van The Cousins, en van Jean Kluger. De naam verandert in Ariane & Les 10/20. Ze maakt enkele swingende singles maar gaat zich daarna aan het moederschap wijden."

Chocolate Boys: Voltaire pier (1974)

Dewit en Delvaux: "Platenhandelaar en muziekuitgever Marcel Dekeukeleire uit Moeskroen merkt in 1974 dat er een grote vraag naar het nummer ‘El bimbo’ van de Franse groep Bimbo Jet is. Het nummer is een hit in Frankrijk maar het wordt niet uitgebracht in België. Hij laat een cover maken door een orkestje uit Roubaix dat hij de naam Chocolate Boys geeft. De achterkant ‘Voltaire pier’ wordt een culthit in de Belgische discotheken, en is vandaag een popcorn-classic."

P.P. Michiels: Females (1981)

Dewit en Delvaux: "Het eerste solowerk van Paul Michiels uit Heist-op-den-Berg. Daarvoor had hij al succes gehad met de groep Octopus. Na ‘Females’ zal hij carrière maken met Soulsister. Met deze single wilde hij bewijzen dat hij in staat was om straffe popsongs te maken. Waarvan akte. Klinkt als Steely Dan en Al Jarreau op rondreis door het Hageland."

André Brasseur: X (1972)

Dewit en Delvaux: "De koning van het Hammondorgel. Brasseur maakt in 1965 de grote internationale hit ‘Early bird’ (6 miljoen stuks verkocht). Zijn latere werk krijgt overal in Europa een cultstatus. ‘X’ is zijn meest gezochte en meest gegeerde single. Een psychedelische funky trip waarin een journalist van Humo een voorloper van Chemical Brothers meende te horen."

Wet: That’ s the game (instrumental version) (1983)

Dewit en Delvaux: "Pre-acid en pre-new beat anthem. Combineert moeiteloos funk, disco, italo en Miami Vice. Belgo-Italo disco op zijn best. Het was een grote dansvloerbom in de vroege dagen van de house in Chicago. De cultstatus werd later nog bevestigd toen house-god Moodyman de baslijn van het nummer samplede."

Gaat dat zien!

-Meer info: www.belpopbonanza.be

-Alle nummers uit deze playlist staan ook op de 3-dubbele CD "Belpop Bonanza" die eind vorig jaar gereleased werd.

VRTNU VRTNU VRTNU