Spring naar inhoud

Arab Cartoon Festival


In Cultuurhuis De Warande kan je van 6 tot en met 21 oktober naar het Arab Cartoon Festival. Wij spraken met drie Arabische cartoonisten over leven en werk.

Kianoush Ramezani is een politiek cartoonist uit Jordanië. Sinds 2009 heeft hij zich in Parijs gevestigd. Hij werkt voor de kranten Al Rai en The Jordan Times.

-Waar vind je je inspiratie?

Kianoush: Ik ga vooral aan de slag met wat ik in de maatschappij zie. Ik observeer de wereld rond mij en vertaal dit naar cartoons. Vooral het dagelijks leven is een bron van inspiratie, gekoppeld aan mijn eigen ervaringen.

-Wat is voor jou een goede cartoon?

Kianoush: Ik geloof dat cartoons vandaag de dag een moeilijke boodschap kunnen overbrengen. Ik ben nogal activistisch in mijn werk. Mijn persoonlijke visie is dat elke cartoon ‘iets’ teweeg moet brengen bij het publiek. Het moet ergens over gaan. Cartoons moeten eigentijdse problemen aankaarten. Ik vind het uiteraard geweldig om mensen te vermaken met mijn cartoons, maar er moet toch ook een onderliggende boodschap in schuilgaan.

-Heb je een boodschap voor het westerse publiek?

Kianoush: Ik wil het Westen de juiste informatie geven. De problematiek van het Midden-Oosten wordt niet altijd representatief weergegeven. Zelf ben ik vertrouwd met de geschiedenis van dit continent en de aanwezige problemen. Ik vind het dan ook mijn verantwoordelijkheid jullie de juiste feiten te geven.

Meer van Kianoush

Khalid Albaih is een Soedanees kunstenaar. Hij publiceert zijn cartoons op sociale media onder de naam “Khartoon!”. Hij is tevens oprichter van @DohaFashionFridays en mede-oprichter van Khartoum Contemporary Center.

-Waar vind je je inspiratie?

Albaih: Cartoons zijn een belangrijk deel van mijn leven. Ik hou van tekenen en ben opgegroeid met de strips van superman, kuifje, de smurfen... Toen ik samen met mijn vader Soedan moest verlaten, heb ik ook het bestaan van politieke cartoons ontdekt. Dat was voor mij een wonderlijke mengeling van verschillende zaken die mij aanspraken: een cartoon stelt vragen op een zeer slimme manier en biedt ook enorme visuele mogelijkheden. Voor mij was het dus de perfecte kunstvorm om mijn persoonlijke emoties of de vragen die ik mij stel te uiten.

-Wat is voor jou een goede cartoon?

Albaih: In een cartoon kan je zeggen wat je wil. Het is een zeer persoonlijke uitdrukkingsvorm. De inhoud wisselt dan ook van cartoonist tot cartoonist. Sommigen willen enkel een boodschap overbrengen, anderen willen emoties opwekken of een zekere duisterheid weergeven. Zelf ben ik een politiek onafhankelijke cartoonist: ik werk niet voor een tijdschrift en publiceer enkel en alleen online. Dat zorgt ervoor dat een groot deel van mijn werk vragen oproept en discussie opwekt.

-Heb je een boodschap voor het westerse publiek?

Albaih: Wat ik met mijn kunst wil overbrengen, is dat wij mensen zoveel meer gemeenschappelijk hebben dan we in eerste instantie denken. De grenzen vandaag de dag zijn niet de grenzen van 100 jaar geleden. Dankzij het internet zijn ze gesloopt. Ik wil met mijn cartoons aantonen dat er weinig verschil bestaat tussen het Westen en het Midden-Oosten. Mensen zijn mensen en hebben dezelfde rechten. Europeanen zetten zichzelf soms ten onrechte op een piëdestal en denken wel eens dat ze superieur zijn. Maar ik geloof net dat we als mensheid moeten samenwerken. Dat probeer ik met mijn werk over te brengen.

Meer van Khalid Albaih

Sara Qaed is politiek cartooniste. Ze werkt voor de krant Al-Naba.

-Waar vind je je inspiratie?

Qaed: Ik put inspiratie uit mijn leven, uit herinneringen, uit boeken die ik gelezen heb, uit de actualiteit, uit de geschiedenis. Mijn werk is een samenraapsel van dat alles.

-Wat is voor jou een goede cartoon?

Qaed: Ik ga niet akkoord met het woord ‘goed’. Er zijn geen goede of slechte cartoons of goede of slechte kunst. Je kan een beginner zijn, maar dat wil niet zeggen dat je slechte cartoons maakt, het duidt slechts op een stadium in een carrière. Dat gezegd zijnde, vind ik cartoons geslaagd als ze doen nadenken over bepaalde situaties. Ik bied geen antwoorden, maar wil de juiste vragen stellen. Dan ben ik het meest tevreden.

-Er zijn niet zoveel vrouwelijke cartoonisten. Voel je jezelf een buitenbeentje?

Qaed: Ik heb mij nooit een buitenbeentje gevoeld. Ik voel me dan ook de gelijke van de mannen die deze kunst uitoefenen. Ik ben er wel van overtuigd dat mijn cartoons een andere kijk of visie brengen dan de cartoons van mannelijke artiesten. Wij vrouwen kijken vanuit een ander perspectief naar de wereld. Er is een zekere complementariteit tussen man en vrouw. Wij vullen elkaar aan.

-Heb je een boodschap voor het westerse publiek?

Qaed: Ik wil iets ten goede veranderen met mijn cartoons, hoe klein ook. Ik wil dat de wereld een betere wereld wordt, zonder oorlog en geweld.

Meer van Sara Qaed

VRTNU VRTNU VRTNU