Spring naar inhoud

Andy Fierens Playlist


Aan de vooravond van Tournée Minérale tovert literatuurhuis Passaporta zich om tot bruine kroeg. Bioloog Midas Dekkers out zich als kroegenkenner en dichter-performer Andy Fierens benevelt de gasten met zijn poëzie. Die laatste maakte voor ons als aperitief een playlist over alcohol.

Café Zonder Naam – Wannes Van de Velde

Andy Fierens: "Iedere getrainde caféganger kent ze, die kleine kroegen waar altijd dezelfde gasten zitten, vergroeid met hun barkruk. “Ze versleten er hun dagen / ze verdoofden hunnen tijd. / Genen ene stelde vragen, / genen ene voelde spijt” zingt Van de Velde. Wanneer hij jaren later opnieuw op zoek gaat naar het café zonder naam, is het verdwenen. Als ik dit liedje hoor moet ik denken aan het legendarische Antwerpse café Gounod, dat een jaar of elf geleden tot spijt van velen zelf definitief de deuren sloot. Wannes Van de Velde was er vaste klant. Hij kwam er ’s morgens zijn witteke drinken en zat er dikwijls in zijn dagboek te schrijven."

Café Zonder Bier – Bobbejaan Schoepen

Andy Fierens: "Erger dan een café zonder naam is een café zonder bier. Je hebt natuurlijk geen bier nodig, maar het helpt wel. Drink een biertje en de wereld wordt ineens een stuk mooier en vrolijker. Wie kan daar tegen zijn? Koffiebars zijn populairder dan ooit. Dat mag, alleen: ik ben daar niets verloren. Als ik een koffie wil, bestel ik hem graag gewoon op café, zodat ik hem kan doorspoelen met een Orval."

Too Drunk to Fuck – Dead Kennedys

Andy Fierens: "Te veel drank maakt een mens overmoedig. Er zijn nogal wat zaken waaraan je je beter niet waagt als je dronken bent: salto’s maken, je ex bellen of seks proberen te hebben. Dat laatste wist Shakespeare ook al. “It provokes the desire but it takes away the performance,” klinkt het in Macbeth. Geniet van je cocktail, de liefde kan wel wachten tot morgen. Ik heb Jello Biafra, de zanger van Dead Kennedys, trouwens ooit nog naar België gehaald voor een spoken word optreden. Een vreselijk man. Als je hem ooit tegenkomt, ga er dan vooral geen pint mee drinken."

La Bière – Jacques Brel

Andy Fierens: "Aan het einde van dit nummer zingt Brel dat wij geen Alpen hebben en daarom bergen van bier brouwen. Daar is iets van aan. Mijn familie heeft flink mee geholpen aan het verspreiden en promoten van het gerstenat. Mijn vader was biersteker en mijn grootmoeder had in de jaren zestig en zeventig een café. Een van de dingen die haar kroeg populair maakten, was dat er een aap rondliep die ze van een zeeman had gekregen. Ik ben zelf ook een tijdje barman geweest, maar dat was geen succes. Mijn talenten kwamen beter tot hun recht aan de andere kant van de toog."

Alabama Song – Bertold Brecht, Kurt Weill

Andy Fierens: "David Bowie zei dat hij dit liedje tijdens zijn Berlijnse jaren elke ochtend zong bij het ontbijt. Geen wonder dat hij het gecoverd heeft, net als The Doors. Hun versie is wellicht de bekendste. Het nummer is in oorsprong echter van Brecht, die eerst een Duitse versie schreef. Kurt Weill componeerde er de muziek bij. Ik hou wel van deze bevreemdende versie."

One For My Baby (and One More For the Road) – Frank Sinatra

Andy Fierens: "Een goede barman of -vrouw is ook therapeut. Hij wordt alleen minder betaald dan zijn gediplomeerde collega. Meer dan hem lief is, wordt de waard geconfronteerd met eenzame zielen die hun hart bij hem komen uitstorten. Hij weet perfect wat hij moet doen: geduldig luisteren naar de monologen vol zorgen en pijn en nu en dan een bemoedigend knikje geven. Barmannen hebben zo al veel ongelukkigen getroost en gered. Laten we klinken op hun gezondheid."

Somebody put something in my drink – the Ramones

Andy Fierens: "Mijn vader vond het niet erg als wij te diep in het glas hadden gekeken. Hij had maar één regel: “Als je dronken bent en je wordt agressief, mag je nooit meer drinken.” Er was ook één café waar hij me liever niet zag binnenstappen, een totaal foute keet in de buurt van het Antwerpse Astridplein. Het gebeurde meer dan eens dat een toerist of buitenstaander er wakker werd met een lege beurs nadat iemand stiekem een poedertje in zijn drinken had gekapt. Verlies nooit je drankje uit het oog, mensen."

John Martyn – He got all the Whiskey

Andy Fierens: "John Martyn dronk meer dan goed voor hem was maar het leverde wel een paar geestige dronkemansverhalen op. Vaak ging hij na een optreden op de lappen met Danny Thompson, de contrabassist met wie hij jarenlang samenwerkte. Ze haalden constant practical jokes met elkaar uit. Zo gebeurde het dat Martyn na een nachtje stappen met een zware kater wakker werd op de vloer van zijn hotelkamer en merkte dat hij zich niet kon bewegen. Bleek dat Thompson een tapijt over hem had vastgespijkerd."

Gaat dat zien!

-Het literair café met Midas Dekkers, Piet Piryns en Andy Fierens vindt plaats op woensdag 31/1 in Passaporta bookshop. Meer info: passaporta

-Meer info over tournée minérale

VRTNU VRTNU VRTNU