Spring naar inhoud

7 kleine weetjes over Sneeuwwitje


Op 21 december is het 80 jaar geleden dat de Disney tekenfilm Sneeuwwitje en de zeven dwergen verscheen. Om dit heuglijke feit te vieren vroeg Culture Club illustratrice Ruth Govaerts om een eigen interpretatie van de prinses op leeftijd.

7 kleine weetjes over Sneeuwwitje

  1. Sneeuwwitje was de allereerste Amerikaanse tekenfilm die langer duurde dan een uur en de eerste in een lange reeks films van The Walt Disney Company. Nog een eerste keer: Sneeuwwitje en de Zeven Dwergen was de eerste film ooit waarvan de soundtrack verscheen.

  2. De schone Disney-prinses mag een aantal bekende kunstenaars tot haar fanbase rekenen. Zo was Sneeuwwitje en de zeven dwergen een favoriet van Piet Mondriaan, als we zijn correspondentie met zijn jongste broer Carel mogen geloven. Hij vergelijkt de sprookjesfiguren met huisgenoten, buren en vrienden en stuurt zelfs verschillende ansichtkaarten naar Disney die hij ondertekent met Sleepy (één van de zeven dwergen). Daarnaast noemde Sergei M. Eisenstein (regisseur van Battleship Potemkin) Sneeuwwitje de beste film ooit gemaakt en roemde Charlie Chaplin dwerg Dopey als een van de grootste comedians aller tijden.

  3. In 1939 kreeg Walt Disney een Honorary Academy Award voor Sneeuwwitje en de zeven dwergen. Hiervoor ontving hij uit handen van Shirley Temple één grote Oscar en zeven kleintjes. Daarnaast heeft Sneeuwwitje sinds 1987 haar eigen ster op de Hollywood Walk of Fame.

  4. Na de premiere van Sneeuwwitje en de Zeven Dwergen in de Radio City Music Hall in New York moest de stoffering van de de bioscoopstoelen vervangen worden: tijdens de scène waarin Sneeuwwitje in het bos verdwaalt, hadden een groot aantal kinderen in hun broek geplast.

  5. Aan de namen van de dwergen werd veel aandacht besteed. Dopey heette lange tijd ‘Seventh’ omdat de animators niet wisten welke karaktereigenschap ze hem wilden geven. Afgewezen namen waren onder andere Scrappy, Hoppy, Awful, Weepy, Gloomy, Snoopy, Silly, Gabby, Blabby, Flabby, Dizzy en Biggy-Wiggy.

  6. Er zat een behoorlijk uitgebreid team achter de animatie van Sneeuwwitje en de zeven dwergen: 32 animators, 1032 assistenten, 107 inbetweeners, 10 lay-outers, 25 artiesten die zich over de achtergronden ontfermden, 65 special effects animators en 158 ‘inkers and painters’. Samen maakten ze meer dan 2 miljoen schetsen. De film bestaat uit meer dan 250.000 aparte afbeeldingen.

  7. In de studio hield Walt Disney een groot aantal levende dieren, om te zorgen dat alle dierenvriendjes van Sneeuwwitje juist in beeld gebracht werden. Over de beeltenis van Sneeuwwitje zei hij tegen de animators dat ze er oud genoeg moest uitzien om te trouwen. Voor de dwergen vonden de animators overigens hun inspiratie bij Walt Disney zelf. Alle dwergen, met uitzondering van Happy, hebben wenkbrauwen gemodelleerd naar de expressieve exemplaren van Walt Disney.

VRTNU VRTNU VRTNU