Spring naar inhoud

Warhaus Playlist


Bij Balthazar laat Maarten Devoldere zich omringen door goed volk. Bij Warhaus doet hij het in zijn eentje, op bijdragen van vriendin en muze Sylvie Kreusch na. Speciaal voor ons maakt hij een playlist over… jawel, muzes.

Het romantische idee van de muze heeft een pervers kantje. Voor je het weet wast je muze je ondergoed. Dit vers komt uit een lied dat mijn plaat niet gehaald heeft:

“I’m serving as your poet among the other frauds

dressing shit up as beauty

And hoping I won’t get caught”

Sometimes Always - The Jesus and Mary chain & Mazzy Star

Mijn favoriete duet en break-up song.

I can't live without my mothers love - Sun kil moon

Voor alle langbenige vrouwen waar ik tegen zei dat een song over hen gaat. Diep van binnen weten we allemaal dat mannen alleen over hun moeder schrijven…

Dolce Paola - Adamo

Ik neem aan dat dit geschreven is nog voor ze moeder der Belgen werd, maar toch… Een koningin als muze is zo voor de hand liggend zoals alleen de beste dingen voor de hand liggend zijn.

Something - George Harrison

Mijn favoriete Beatles-lied, geschreven voor Pattie Boyd. Tevens Eric Claptons muze. Soit, het verhaal is bekend denk ik.

De Telefoon Huilt Mee - Danny Fabry & Silvy Melodie

Gewoon omdat het kan.

Some Velvet Morning - Lee Hazlewood & Nancy Sinatra

Hazlewood zijn soloplaten zijn ook fantastisch maar deze samenwerking sprak wel erg tot de verbeelding. Hazlewood over zijn vaderrol als producer tegenover Nancy: "I wanted her to sing like a 16-year-old girl who screwed truck drivers".

Like a Rolling Stone - Bob Dylan

Ik weet niet of dit al over Edie Sedgwick gaat, sommigen beweren dat hij Edie nog niet had ontmoet toen hij dit schreef. Het doet er eigenlijk niet toe. Mensen geloven graag verhalen over bekende muzes, ik ook… Later op ‘Blonde on blonde’ schemert ze alleszins door.

Henry Lee - Nick Cave & PJ Harvey

Wat een koppel, wat spat de magie tussen de twee trouwens ook van de video bij deze song. Nick Cave heeft tevens een fantastische quote over het onderwerp van de muze in ‘There She Goes My Beautiful World’: "I look at you and you look at me and deep in our hearts babe we know it, that you weren't much of a muse, but then, I weren't much of a poet."

Ontdek deze lijst ook op spotify:
VRTNU VRTNU VRTNU