Spring naar inhoud

The Agoraphobic Traveller in België


Dat schitterend werk soms ook gewoon stoemelings ontstaat, bewijst de Britse fotografe Jacqui Kenny. Door pleinvrees aan huis en computer gebonden, begon ze op een dag de wereld rond te reizen per Google Streetview. Zonder al te veel nadenken, begon ze op de mooiste plekken langs haar virtuele route in te zoomen, en die te kadreren om ze in een goeie foto vast te leggen. Ik stootte per ongeluk op haar “reisfoto’s” en was meteen verkocht. Door haar regie krijgen de Google streetviewbeelden een wondermooie esthetiek en vertellen de landschappen langs de straten een verhaal van hoop en verlangen. Wij nodigden Jacqui Kenny uit om naar ons land te reizen en de landschappen vast te leggen, die haar het meest aanspraken. Dit is het resultaat.

The Agoraphobic traveller is begonnen als vrijetijdsbesteding. Uit nieuwsgierigheid keek ik rond op Google Streetview. Ik nam een paar screenshots van locaties die ik mooi vond, maar ik had er verder geen plannen mee. Totdat ik de foto’s op een dag aan mijn zus liet zien - ik weet eigenlijk niet eens meer waarom - en zij moedigde me aan om hiermee verder te gaan.”

“In het begin wist ik niet zo goed wat ik met de afbeeldingen aan moest. Ik besloot de foto’s op Instagram te plaatsen. De eerste maanden kreeg ik weinig reactie en was het voor mij puur een plek om mijn foto’s te zetten. Van de ene op de andere dag begon het balletje opeens te rollen. Sindsdien heb ik contact met veel verschillende communities: ik spreek andere mensen met agorafobie, creatievelingen, fotografen en andere Google Streetview-fans.”

“Ik heb veel plezier gehad tijdens het maken van deze Matchmaker serie. Ik wist op voorhand weinig over België. Tijdens mijn reizen rond/door Google Streetview, had ik eigenlijk nog geen aandacht besteed aan Europa. Waarschijnlijk is dat omdat ik er zelf woon (ze woont in Londen, red.). Europa stond wel op de planning, maar ik was er nog niet aan toegekomen.”

“Voor mij is dit een unieke manier om naar de wereld te kijken. Google Streetview geeft me de kans om bijzondere plekken te bezoeken, plekken die ik door mijn agorafobie moeilijk fysiek zou kunnen bezoeken.”

“Omdat ik niet wist wat ik kon verwachten, was het heel tof om me in België te verdiepen. Ik ben gewoon in het diepe gesprongen. Al snel merkte ik de aantrekkingskracht die de Belgische architectuur op mij uitoefende. Het duurde dan ook niet lang voordat ik besloot me op de Belgische huizen te richten.”

“Zodra ik mijn keuze voor Belgische huizen had gemaakt, begon ik ze menselijke eigenschappen te geven. Veel Belgische huizen hebben gesloten, witte luiken en voor mij leek het daardoor alsof ze sliepen.”

“Normaal heb ik een voorkeur voor geïsoleerde, afgelegen locaties - weg van de grote steden. Verder houd ik van extreme temperaturen: hete locaties zoals woestijndorpjes of juist hele koude plekken. Ook voel ik me aangetrokken tot kleurrijke architectuur. Daarnaast ben ik gek op stoffige gebieden. Het leuke aan de beelden op Google Streetview, is dat de Google Car die ze maakt, behoorlijk wat stof veroorzaakt en dat zie je eraan. Ik vind het tof dat de Google Car op deze manier onderdeel uitmaakt van mijn werk.”

“Ik voel me vooral zo aangetrokken tot afgelegen locaties, denk ik, omdat ik me hiermee identificeer. Zo’n afbeelding laat zien hoe het is om agorafobie te hebben - het is een eenzaam en geïsoleerd bestaan. Ik denk dan ook dat mijn persoonlijkheid verweven zit in de afbeeldingen die ik maak. Enerzijds eenzaam en geïsoleerd, maar anderzijds kleurrijk en vol hoop, met hier en daar een vleugje magie.”

“Dit project maakt een creatieve kant in mezelf los. Wanneer ik een locatie ontdek die ik echt leuk vind, blijf ik daar net zo lang totdat ik het perfecte plaatje heb gevonden. Ik ben hier nogal obsessief in geworden, altijd op zoek naar een soort magisch moment. Het kost me een hoop tijd om de juiste locatie en de juiste foto te vinden. Soms breng ik een hele week op één bepaalde locatie door. Als ik dan de perfecte afbeelding vind, is dat een heel speciaal moment.”

“Het duurde een tijdje voor ik de juiste Belgische huizen vond op Google Streetview. Mijn grootste probleem was de kwaliteit van de Belgische beelden. De foto’s zijn in 2009 gemaakt, wat alweer lang geleden is. Niet alleen de kwaliteit viel tegen, ook gebruikten ze toen een andere kleureninstelling. Ik hoop echt dat de Google Cars binnenkort België nog eens een bezoekje brengen, want het land heeft behoefte aan nieuwe, frisse foto’s. De kwaliteit van het materiaal was dus mijn grootste uitdaging in dit project.”

“Mijn werkwijze is eigenlijk heel eenvoudig: ik kijk rond op Google Streetview en maak screenshots. Als ik de juiste afbeelding gevonden heb, bewerk ik deze nog een beetje om de kleuren te laten spreken. Normaal gezien kies ik locaties die al felle kleuren hebben. Veel bewerking is dan niet nodig. Hier was het, zoals gezegd, een ander verhaal door de kleuren die Google Streetview in 2009 gebruikte. Ik heb er niet te veel aan veranderd, want het moest wel realistisch blijven.”

“Belgische huizen zijn heel anders dan de huizen die ik ken. In Vlaanderen zag ik veel architectuur uit de jaren zestig en zeventig. Ik weet dat mensen in Londen gek zijn op deze stijl. Als er hier een soortgelijk huis te koop staat, springt iedereen erbovenop. Terwijl heel België vol staat met deze geweldige architectuur.”

“Het maken van deze afbeeldingen duurt veel langer dan je denkt. Aan de complete Matchmaker-serie heb ik een week fulltime gewerkt. Weet je wat het is? Je ziet veel dingen die je mooi vindt en maakt er een screenshot van, maar dat betekent nog niet dat het werkt. Zeker in combinatie met de andere beelden. Dat is altijd een beetje puzzelen, want je wilt ook niet dat het eruitziet als een bij elkaar geraapt zootje.”

“Het grootste deel van mijn tijd bracht ik door in Vlaanderen - ik bleef maar terugkomen naar dit gebied en ik weet niet waarom. Ik werd er echt door aangetrokken en ik werd steeds bozer op mezelf omdat ik maar bleef terugkeren. Ik wilde best heel België verkennen, maar ik voelde me nu eenmaal meer op mijn gemak in Vlaanderen.”

“Ik ben in het verleden nog al verliefd geworden op sommige locaties die ik via Google Streetview had bezocht. In Afrika was dat Senegal bijvoorbeeld. Daarnaast vind ik Mongolië, Peru en Chili ook prachtige landen. Als ik ooit ‘in het echt’ zou reizen, dan zou ik één van deze landen kiezen.”

“Veel mensen vragen me of ik foto’s kan maken van hun woonplaats en omgeving, om te zien of ik nog interessante locaties kan spotten. Ook zijn er mensen die me vertellen dat ze de locaties uit mijn foto’s in het echt gaan bezoeken. Maar ik hoop dat ik niet alleen voorzie in mogelijke reisbestemmingen, maar toch ook de discussie rond fotografie en haar toekomst kan aanzwengelen.”

“Ik had geen plannen om kunstenaar te worden, maar The Agoraphobic Traveller is een eigen leven gaan leiden. De afgelopen weken is er enorm veel interesse geweest in mijn werk. Het is behoorlijk overweldigend, maar tegelijkertijd spannend en leuk. Alleen gebeurt het allemaal tegelijk. Gisteren was er zelfs een cameraploeg uit Los Angeles bij me op bezoek. Het blijft raar om te praten over je persoonlijke leven, zeker met zoveel camera’s om je heen. Emotioneel gezien uitputtend, maar tegelijkertijd erg fijn om te doen!”

“Dit project maakt mij gelukkig en ik geniet ervan. Ik besteed er enorm veel tijd aan - tot op vandaag heb ik al meer dan 26.000 screenshots genomen. Als ik ‘s ochtend wakker word, heb ik meteen zin om met Google Streetview aan de slag te gaan.”

VRTNU VRTNU VRTNU