Spring naar inhoud

Stef Kamil Carlens Playlist


Stef Kamil Carlens heeft al onder vele namen en in tal van bezettingen gespeeld, maar nu heeft hij voor het eerst een plaat onder eigen naam uit: ‘Stuck in the Status Quo’. Wij vroegen zijn muzikale vrienden naar hun beste Carlens-herinnering.

Moving Through Life as Prey (A Band In A Box, 2005)

Kapinga Gysel (backing vocals, percussie, dans, werkt sinds 2004 met Stef samen): “Een versie die we opnamen voor A Band In A Box, en die me blijft ontroeren. Stef kan als geen ander een gevoelig liedje brengen en is niet bang om zijn emoties in elk woord voelbaar te maken. Dat is een kunst die weinigen meester zijn. Dit lied is intiem qua setting, maar Stef kan ook meesterlijke feestjes bouwen op het podium. Hij laat zijn muzikanten improviseren tot hij een teken geeft en iedereen weet welke bocht hij of zij moet nemen. Iedereen met dezelfde hartslag, dezelfde goesting: wat een wonder toch, samen musiceren. Het is een onvergetelijke ervaring om dat te mogen doen met Stef Kamil Carlens.”

Ragdoll Blues (I Paint Pictures On A Wedding Dress, bonus track 'The Sound Hobbyist', 1998)

Aarich Jespers (multi-instrumentalist, werkt sinds 1998 met Stef samen): “Ragdoll Blues is waarschijnlijk het oudste nummer in het repertoire van Stef Kamil Carlens. Het is terug te vinden op audiocassettes/demo's van A Beatband en had later een vaste plaats in de liveshows van Moondog Jr. en Zita Swoon. Ik was betoverd toen ik het nummer voor de eerste keer hoorde en was gefascineerd door zijn eenvoud. In 1998 puzzelde Stef deze versie in elkaar met behulp van Atari Cubase en een eerste sampler. De totaal nieuwe benadering van het nummer heeft me enorm geïnspireerd. Alternatieve versies van nummers kwam je in die periode ook tegen als B-kant bij artiesten als Tricky of De La Soul, en dat zijn we bij liveconcerten van Zita Swoon altijd blijven doen. De kleur van goedkope vinyl, lange trage bewegingen in de synths en ingetogen zang maken het nummer nog beklijvender.”

Josiewitchgirl (Life = A Sexy Sanctuary, 2001)

Kobe Proesmans (percussie): "Samenwerken met Stef staat garant voor aanstekelijke energie, creatieve veelzijdigheid, zwierige dance moves, zin voor avontuur, gekke riffs en het oneindig muzikaal vertrouwen in de muzikanten waarmee hij zich omringt. Dit nummer hoorde ik Stef zingen op een festival toen Zita Swoon nog Moondog Jr. heette en ik nog nooit van een podium had geproefd. Wat een frontman!!"

Tonight I want to be Fred Astaire. Tonight I want to be a killer (Nachtschrijver, Troubleyn, 2016)

Jan Fabre (beeldend en performance kunstenaar, theatermaker en auteur): “‘Tonight I want to be Fred Astaire. Tonight I want to be a killer', zong Stef Kamil Carlens in mijn voorstelling Nachtschrijver. Het was een bijzondere samenwerking. De teksten uit de voorstelling schreef ik tijdens nachtelijke uren van stilte en eenzaamheid en ik was ontzettend opgetogen met de compositie die Stef erop maakte.”

Moondance - (Everyday I wear a greasy black feather on my hat, 1995)

Bjorn Eriksson (gitarist): “Wat een creatieve, eigenzinnige, mysterieuze, opwindende sound heeft die band en wat een prachtmuzikanten en charismatische zanger, dacht ik, toen mijn vriendin die plaat dag in dag uit speelde. Ik was jaloers -zat ik maar in zo’n band- en het wonder geschiedde… Even later speelde ik erbij.”

Don’t hold me back - (Neeka & Stef Kamil Carlens, Candy comfort, 2002)

IG (Neeka, zangeres, muzikante): “Aan de opnames met Stef van het nummer Don’t hold me back voor mijn album Candy Comfort heb ik de mooiste muzikale herinnering. Stef had thuis prachtige dingen voorbereid en kwam ze de dag nadien in alle bescheidenheid spelen en zingen in de studio. “Als je het niet goed vindt, moet je het niet gebruiken hé”, zei hij me toen. Ongelofelijk.

Blauwe plekken (Soundtrack ‘De kus’, 2004)

Hilde Van Mieghem (regisseur, actrice): “Ik heb heel goede herinneringen aan de samenwerking met Stef. Het eerste wat me te binnen schiet is de titelsong Blauwe plekken die hij geschreven heeft voor mijn film De kus. Stef heeft natuurlijk nog veel mooie muziek gemaakt, maar dit is zo’n prachtig en gevoelig nummer. Het is destijds wat onder de radar gebleven. Ik weet niet of het ooit uitgebracht is op cd, maar hier kan je het ontdekken in de film zelf.”

A Jugboy = Lonely - (Jintro travels the world in a skirt, 1993)

An Pierlé (zangeres, muzikante): “Stef is iemand die ik al heel lang ken. We hebben nooit echt samengewerkt, maar wel sporadisch samen gezongen. Onze eerste plaat was bij hetzelfde management en ik heb ooit zijn voorprogramma gedaan. A Jugboy = Lonely was mijn eerste kennismaking met zijn muziek. En de eerste indruk blijft vaak het langste bij. Zo ook bij dit nummer, dat nog uit de tijd stamt dat Zita Swoon A Beatband heette. Ik heb het nooit live gehoord, maar vind het tot op de dag van vandaag supermooi. Het heeft een heel eigen sfeer.”

Hey you whatshadoin? (A Song About a Girls, 2004)

Amel Serra Garcia (percussie): “Hey you whatshadoing? was mijn auditienummer met Zita Swoon en ik zal nooit Stef zijn glimlach vergeten als we samen begonnen te spelen. Sindsdien word ik elk concert gelukkig als dat liedje begint en moest ik altijd opnieuw aan dat moment denken. Dat weet Stef niet natuurlijk. Het nummer heeft een prachtige melodie en ook een mysterieuze aantrekkingskracht op het publiek."

Ontdek deze lijst ook op spotify:
VRTNU VRTNU VRTNU