Spring naar inhoud

Raymond van het Groenewoud Playlist


Tot half mei tourt Raymond van het Groenewoud zonder groep, solo en ook wel helemaal alleen door de fijnere zalen van ons land. Intiemer wordt het niet, of u zou bij de man thuis op schoot moeten zitten. Wij vroegen hem om een playlist van zijn favoriete solo-artiesten.

Waiting like mad - Ben Watt

Ben Watt hoorde ik voor het eerst eeuwen geleden dankzij een muzikante die bij mij speelde, en na een weifelend begin raakte ik verslaafd aan die (eerste?) LP. Later zou hij beroemd worden met Everything but the Girl, maar daar zong hij helaas niet, of niet op de voorgrond. Op zijn solo-LP tekent hij voor zijn eigen geluid, een regenachtig Engels verhaal.

Berlin - Lou Reed

Lou Reed heeft een stem zoals niemand er ooit nog één zal hebben. Hij mag ook de krant voorlezen, maar dan toch liever dit lied. Een groot dramatisch artiest. Reduceert zovelen tot kleuters.

Chanson pour l'Auvergnat - Georges Brassens

Georges Brassens was voor zijn tijd een durfal met teksten, en deze tekst heeft eeuwigheidswaarde, en dan zwijg ik nog van de mooie melodie. Als je wint, dan heb je vrienden, zong Henny Vrienten. Dit is het tegengestelde verhaal.

I think it's going to rain today - Randy Newman

Randy Newman is een groot liedjesschrijver én een zeer knap arrangeur, én zijn arrangementen zitten al vervat in zijn grandioos pianospel. Zo, dat waren veel noten van de loftrompet.

Languida - Paolo Conte

Als Paolo Conte vrijwel alleen zingt en speelt, is het net als bij die anderen: je kan hem niet verwarren met iemand anders. Al die figuren die hun geheel eigen wereld creëren, dat is een mooie, bijzondere verwezenlijking.

First time ever I saw your face - Johnny Cash

De oude Johnny Cash geeft een cursus in zingen. Elke lettergreep wordt er zo getormenteerd uitgewrongen dat het moeilijk is om het droog te houden, toch bij eerste aandachtige beluistering, zo herinner ik mij.

Desafinado - Joao Gilberto

Joao Gilberto is een orkestje op 6 nylon-snaren. Hetzelfde als met Ben Watt: eerst vraag je je af of je die cd nog zal opzetten, maar dan is het net intrigerend genoeg om te herbeginnen, en ineens: nog eens, en nog eens…

Ontdek deze lijst ook op spotify:
VRTNU VRTNU VRTNU