Spring naar inhoud

Lindbergh over Lindbergh


Peter Lindbergh, de meest invloedrijke modefotograaf van de laatste 40 jaar, was onlangs in onze contreien. Wij vroegen de man die Naomi Campbell, Linda Evangelista en Cindy Crawford beroemd(er) maakte om een eigenzinnige selectie uit eigen werk.

Zijn bekendste foto maakte Lindbergh in 1990 voor de Britse Vogue: een groepsportret van Naomi Campbell, Linda Evangelista, Tatjana Patitz, Christy Turlington en Cindy Crawford. In zwart-wit. En zonder dat er Photoshop aan te pas kwam. Het zou het handelsmerk worden van de topfotograaf, inmiddels 71. “Photoshop heeft gezorgd voor een eng en onrealistisch schoonheidsideaal. Fotografen hebben de taak om vrouwen, en bij uitbreiding iedereen, te bevrijden van die terreur van perfectie en eeuwige jeugd.” Getuige daarvan ook Lindberghs recente shoot voor de iconische Pirellikalender. Net als zijn collega Annie Leibovitz stapt hij af van het gekende concept en portretteert geen naakte supermodellen maar topactrices in kledij of ondergoed. “Neem de mode en het kunst-en-vliegwerk weg, en je ziet de echte persoon.”

Bekijk de foto's

Gaat dat zien!

Nog tot 12 februari loopt de tentoonstelling ‘Peter Lindbergh. A Different Vision on Fashion Photography’ in de Kunsthal in Rotterdam. Met gekend werk maar ook nooit eerder getoonde beelden, storyboards, contactafdrukken, persoonlijke aantekeningingen.

VRTNU VRTNU VRTNU