Spring naar inhoud

Herman Brusselmans Playlist


Saint-Amour trekt dit jaar niet met een pendelbus vol schrijvers door Vlaanderen en Nederland maar met één 2PK met daarin ‘een auteur in wie vele schrijvers huizen’: Herman Brusselmans. De man zit inmiddels aan zijn zeventigste boek en in een groot deel daarvan gaat het over de liefde in al haar gedaanten. Voor ons gooit hij zijn favoriete onderwerp de liefde in een playlist over ‘chagrin d’amour’.

Wishful thinking - China Crisis

China Crisis was een band waar ik in de jaren tachtig zot van was. Het is een groep met amper hits, maar dit nummer is er één van. De intro heb ik trouwens gepikt voor mijn drumsolo tijdens Saint Amour. En de thematiek is universeel herkenbaar: het gaat over dingen die, ondanks het verlangen, niet zullen gebeuren.

Comfortably Numb - Pink Floyd

Alleen de titel al: ‘op uw gemak zwijgen’, is een mogelijk levensmotto. Als je dat kan bij mensen - ook bij uw geliefde -, ben je goed bezig. Pink Floyd is één van mijn favoriete bands aller tijden. In dit nummer gaat het mij vooral om de samenzang van Roger Waters en David Gilmour, én de meesterlijke gitaarsolo’s van deze laatste.

Mother - John Lennon

De ultieme schreeuw voor de oervrouw, die alle andere vrouwen beïnvloedt. Ik ben mijn moeder vroeg verloren en heb haar altijd gemist. In dit nummer voel je echt de pijn van dat gemis, zeker wanneer Lennon op het einde uithaalt. Je moeder is je eerste vrouw in je leven, en dan is het logisch dat je nadien bij elk lief denkt: ‘Als ‘t een is gelijk mijn moeder, is het een goeie.’

Home Thoughts from Abroad - Clifford T Ward

Het gaat over iemand die in het buitenland zit, zijn lief mist en zich afvraagt of datzelfde lief ook aan hem denkt of misschien wel in bed ligt met iemand anders. Voor mij het absolute topnummer over bij iemand willen zijn die er niet is. Een zeer onderschatte singer-songwriter bovendien, deze Clifford T Ward. Eén van zijn andere nummers, ‘Gaye’, was de openingsdans van mijn eerste huwelijk.

April and June - The Sands

Prachtig melodietje over twee meisjes, één van de mooiste Belgische nummers ooit. Ik ben van nature een hardrocker, maar heb toch een zwak voor liedjes als deze. The Sands is trouwens een Belgische band die onterecht in de nevelen der tijd verdwenen is.

Amsterdam - Kris De Bruyne

Mijn lief is van Amsterdam, dus de link ligt voor de hand. Maar los daarvan is dit een bijzonder mooi nummer, zowel wat de tekst als de melodie betreft. Het gaat opnieuw over iemand die er niet is, en waar je toch bij wilt zijn, hoe diep het water ook is. Ik ben altijd een grote fan geweest van Kris De Bruyne.

The Seabirds - The Triffids

Een natuurevocatie die alweer verwijst naar verlangen en nostalgie, en me standaard een krop in de keel bezorgt.

Ontdek deze lijst ook op spotify:
VRTNU VRTNU VRTNU