Spring naar inhoud

Braeckman over Braeckman


Dirk Braeckman staat bekend voor zijn monumentale zwart-wit foto's, sterke beelden die balanceren tussen licht en donker en evenveel verhullen als ze onthullen. Samen met curator Eva Wittocx stelde hij een unieke expo met oud én nieuw werk samen voor het Belgisch paviljoen in Venetië. Op 13 mei kan u ter plekke gaan kijken. Een vooruitblik krijgt u nu al hier.

10-01-04-05, 2005

120 x 80 cm, ultrachrome inkjet print on matte paper

“Ik fotografeer vaak bestaande beelden, en maak me die eigen. Regelmatig maak ik de flits van mijn camera zichtbaar in het beeld. Deze reflectie stelt mij aanwezig in het beeld, toont dat ik ‘toen’, ‘daar’ aanwezig was. Door de flits wordt er bovendien een laag toegevoegd aan de originele afbeelding. Het is niet langer louter beeld, door de flits wordt het expliciet een beeld van een object dat geen beeld meer is: de textuur van het papier speelt nu ook een rol. Het benadrukt de materialiteit en gaat op in het nieuwe beeld. Bij het herfotograferen van afbeeldingen staat mijn versie steeds ver af van het origineel.”

27.1 / 21.7 / 041 / 2014, 2014

180 x 120 cm, ultrachrome inkjet print

“Nadat ik opnames gemaakt heb, blijven de filmrolletjes vaak maanden liggen, soms zelfs jaren. Ik ontwikkel negatieven meestal niet onmiddellijk. Pas enige tijd later neem ik ze ter hand en trek ik ermee naar de donkere kamer. Die afstand is cruciaal om de kwaliteit van de compositie te zien, en om heldere keuzes te maken. De herinneringen of emoties verbonden aan het moment van de opname zijn dan verdwenen.”

N.P.-M.V.-05

“Ramen, deuren of gordijnen zijn elementen die vaak terugkomen. Ze sluiten onbewust aan bij mijn interesse in de beelden die ik wil brengen: ze verbergen, versluieren, bedekken en mystificeren wat te zien is. Ze geven iets weg maar schermen ook af. Bovenal ben ik geïntrigeerd door de tactiliteit van materialen, textiel, hout, glas, leer, marmer. Ik wil gebalde beelden brengen die intrigeren en de aandacht vasthouden.”

A.D.F.-V.N.1.-03, 2003

180 x 120 cm, gelatin silver print

“Bij het fotograferen van een persoon wacht ik vaak tot het moment waarop er een zekere moeheid optreedt. Net voordat we ermee ophouden, ontstaan de beste opnames. Op het laatste moment absorbeer ik de atmosfeer van een ruimte of situatie en kan ik het juiste beeld maken. Een eerste indruk is vaak overweldigend, pas wanneer ik alles in me opgenomen heb, kan ik een goede opname vastleggen.”

M.T.-T.P.-12, 2012

33 x 50 cm, ultrachrome inkjet print

“Mijn werken tonen fragmenten uit mijn directe omgeving. Ze suggereren een open verhaal, vaak met elementen van inwisselbare interieurs, allen los van een specifieke identiteit, plaats, tijd of emotie. Ik ga nooit op zoek naar bijzondere plaatsen of locaties. Ik fotografeer en kadreer met mijn lens wat ik rondom me zie. Hoewel mijn medium analoge fotografie is, maak ik ook gebruik van digitale fotografie en breng ik beelden in kleur. Analoge en digitale fotografie zijn voor mij erg verschillend, zowel in de opname als in de afdruk, maar de combinatie van beide levert veel mogelijkheden op.”

Gaat dat zien!

  • De tentoonstelling van Dirk Braeckman en curator Eva Wittocx in het Belgisch paviljoen op de Biënnale van Venetië loopt van 13/5 tot en met 26/11. Meer info op dirkbraeckmanvenice2017.com.
VRTNU VRTNU VRTNU