Spring naar inhoud

Bjorn Eriksson Playlist


In De Warande kan je naar een expo over Het Wilde Westen, van Buffalo Bill tot Lucky Luke, Wounded Knee tot Winnetou en andere allitererende vrienden. Sneller dan onze schaduw vroegen wij daarom Bjorn Eriksson, de man die bluegrass bekend maakte in Vlaanderen, om zijn favoriete country-songs. Zet uw fraaiste cowboyhoed op en geniet.

The Banks of the Ohio - The Blue Sky Boys

"Dit nummer heb ik ontdekt op de bekende compilatie uit de jaren 50: Anthology of American Folk Music, dé bijbel voor veel folkartiesten. Het is een mooi voorbeeld van hoe mooi stemmen kunnen blenden. Zeker in het geval van The Blue Sky Boys, want dat zijn broers. Ik heb gekozen voor nummers die recht naar mijn hart gaan, en dit is er zo één. Ik vind het prachtig hoe de ene zanger soms een beetje vals zingt en de andere daarin meegaat. Nathalie en ik steken dit nummer bijna altijd in onze set."

Reuben - Earl Scruggs

"Dit is jeugdsentiment voor mij. Hier word ik nostalgisch van. Mijn vader studeerde dagelijks, en nu nog altijd, op zijn banjo. En dé grootmeester van de bluegrass 5-string banjo is Earl Scruggs. In het ouderlijk huis slingerden platen, instructieboeken, videobanden van Scruggs en hoorde ik voortdurend de klanken van Scruggs-Style Picking. Ik nam vriendjes mee naar huis om hen te tonen hoe virtuoos mijn vader kon spelen en dan zei ik: 'Speel Reuben nog eens, papa?'"

On Stage - The Kentucky Colonels

"Alweer twee broers: Clarence en Roland White en hun ‘Kentucky Colonels’. Ik kan onmogelijk een nummer van hen kiezen, dus kies ik maar meteen voor hun live-plaat On Stage. Die is slechts zo’n 30 minuten lang. Wie een introductie wil krijgen in rauwe, rock-’n-roll bluegrass moet hiernaar luisteren. Clarence White, mijn held, dé legendarische gitarist, met zijn onnavolgbare, eigenzinnige stijl, is spijtig genoeg op jonge leeftijd overleden. Toen hij na een show zijn materiaal in zijn auto laadde, werd hij door een dronken chauffeur aangereden."

Just One More - George Jones

"George Jones staat bekend als dé beste stem uit de countrymuziek en dat is ook zo. Dit nummer gaat over verdriet en hoe het te verdrinken,…, de typische thema’s. Het is één van mijn lievelingsnummers, maar ik kan er voorlopig maar moeilijk naar luisteren. Eén van mijn beste vrienden overleed deze zomer ten gevolge van alcoholmisbruik."

Coming Home - Johnny Horton

"Johnny Horton was een countryzanger maar kan eigenlijk bijna de grondlegger van de rockabilly genoemd worden. Zijn jaren 50-opnames zijn rauw en opwindend, vooral wanneer de bekende Grady Martin de elektrische gitaar beroert. In de jaren 60 ging hij meer croonen, minder mijn ding, maar de vroege opnames zijn een aanrader."

The Return of the Grievous Angel - Gram Parsons

"Hét lied dat Nathalie en mij bijeen bracht. Onze gezamenlijke passie voor countrymuziek was meteen het perfecte excuus om een groep op te richten en heel heel veel te repeteren, eigenlijk opdat we heel de tijd samen konden zijn. De mix van de breekbare, niet altijd toonvaste stem van Gram Parsons ( ik ;—) in duo met de klok van een stem van Emmylou Harris ( Nathalie ;-) en Elvis Presley’s backing band, met onder andere James Burton op gitaar geeft echt een magnifieke sound, te horen op zijn LP’s GP en Grievous Angel."

Ontdek deze lijst ook op spotify:
VRTNU VRTNU VRTNU