Spring naar inhoud

Behind the Scenes: De Toverfluit


In de Opera’s van Antwerpen en Gent kan u de komende maanden genieten van Mozarts ‘Die Zauberflöte’. Als opwarmertje voor het optreden van sopraan Lore Binon in onze show namen wij alvast een kijkje achter de schermen bij de repetities, helaas nog zonder koor en orkest.

Op de repetitie die wij bijwonen, wordt akte 2 van 'Die Zauberflöte' gerepeteerd. Wanneer wij de zaal betreden begint juist de scène in de badkamer, waarin we Lore Binon verdoken in een hoekje op het podium zien zitten.

Als de scène in de badkamer erop zit, wordt het decor vliegensvlug omgebouwd. Met operazangers en al verdwijnt de badkamer en komt de hut tevoorschijn.

Een kijkje nemen in de coulissen was overigens niet zo makkelijk. De decorstukken zijn achteraan helemaal gesloten en hebben enkel een deur waardoor de acteurs op het podium kunnen stappen.

De volgende scène speelt zich af in de hut. Prins Tamino moet een aantal opdrachten uitvoeren, voor hij met Pamina - onze Lore Binon - mag trouwen. Het is hem zelfs verboden om tegen haar te praten. Pamina begrijpt niet wat er aan de hand is en zingt haar wereldberoemde aria 'Ach, ich fühl's'.

De Duitse regisseur David Hermann springt meerdere keren tussen zijn acteurs op het podium om extra regie-aanwijzingen te geven. De eerste opvoeringen van 'Die Zauberflöte' onder zijn regie deden in 2012 al heel wat stof opwaaien. Zijn aandacht voor de duistere laag van het werk leverde hem behoorlijk wat kritiek op. Maar het geeft de meest uitgevoerde opera ter wereld wél een totaal nieuw gezicht.

Wie 'Die Zauberflöte' onder regie van David Hermann graag eens in het echt wil meemaken, kan van 14 tot en met 31 december in de Opera van Antwerpen terecht en in januari in de Gentse opera. Een absolute aanrader.

VRTNU VRTNU VRTNU